Advertisement

mașini furate
Home Administrare flote Juridic Ce mărci sunt preferate în traficul transfrontalier de mașini furate

Ce mărci sunt preferate în traficul transfrontalier de mașini furate

Traficul transfrontalier de mașini furate nu ocolește România. În primele 11 luni ale acestui an, poliţiştii de frontieră au descoperit și reținut 156 de autovehicule semnalate furate sau căutate de autorităţile din diferite state europene, Mercedes, BMW sau Tesla numărându-se printre mărcile preferate de traficanți.

Pe categorii, au fost reținute 122 autoturisme, 19 microbuze, 10 TIR-uri, 2 motociclete şi 3 remorci.

Cele mai multe autovehicule au fost descoperite la frontiera cu Ungaria, în punctele de trecere de la Petea (judeţul Satu Mare), Nădlac II (judeţul Arad) şi Borş (judeţul Bihor). Cazuri semnificative s-au înregistrat şi la frontiera cu Republica Moldova, la Albiţa şi Sculeni, precum şi la graniţa cu Bulgaria.

În urma analizei din acest an, s-a constatat că principalele ţări de unde proveneau autovehicule aflate în atenţia autorităţilor sunt Germania, Italia, Marea Britanie, dar şi România, majoritatea maşinilor fiind din categoria autoturismelor de lux şi din clasa de mijloc.

În cele mai multe cazuri, cei care se aflau la volanul maşinilor căutate au declarat, pe timpul cercetărilor, că nu ştiau că autoturismele se află în atenţia autorităţilor ca fiind mașini furate, ei fiind doar „cumpărători de bună credinţă”. Alţii au susţinut că au primit o sumă de bani pentru a transporta vehiculele în România şi, la fel, nu cunoşteau că acestea se află în atenţia autorităţilor.

Printre cele mai scumpe mașini traficate prin punctele de trecere a frontierei din România se numără:

– Alfa Romeo Stelvio, fabricat în anul 2017, cu o valoare de 35.000 de euro. Autoturismul era căutat de autorităţile din Italia și a fost descoperit la P.T.F. Turnu Măgurele. Șoferul, un cetăţean bulgar, în vârstă de 45 de ani, a declarat că a achiziționat autoturismul de la un italian și nu avea cunoştinţă despre faptul că acesta ar fi fost căutat de autorităţi.

– Mercedes Benz, fabricat în anul 2018, cu valoare de 50.000 de euro. Autoturismul era căutat de autorităţile din Belgia și a fost descoperit la P.T.F. Giurgiu. La volan se afla un cetăţean grec, în vârstă de 40 de ani, care a declarat că a achiziționat autoturismul din Grecia și nu avea cunoştinţă despre faptul că acesta ar fi fost căutat de autorităţi.

– TESLA, cu o valoare de 286.800 lei (aproximativ 58.500 euro). Autoturismul era căutat de autorităţile din Norvegia și a fost descoperit în Iaşi. Mașina era condusă de un român, în vârstă de 40 de ani, și avea numere de înmatriculare norvegiene. Bărbatul a declarat că autoturismul aparţine unui prieten şi nu știa că acesta ar fi fost căutat de autorităţi.

– Range Rover, în valoare de 40.000 euro. Autoturismul era căutat de autorităţile din Italia și a fost descoperit la SPF Vişeul de Sus. La volan se afla un cetăţean român, în vârstă de 38 de ani. Cu ocazia controlului, şoferul nu a putut prezenta documentele autoturismului.

– BMW 530E, fabricat în 2019, cu o valoare 70.000 euro. Autoturismul de lux era căutat de autorităţile din Norvegia și a fost descoperit la P.T.F. Borș. Șoferul era tot un cetățean român, în vârstă de 46 de ani, care a declarat că are calitatea de șofer, fiind prieten al proprietarului mijlocului de transport și nu avea cunoştinţă despre faptul că maşina este căutată de autorităţi.

– BMW X1, an de fabricaţie 2020, cu o valoare de 43.000 de euro. Autoturismul era căutat de autoritățile din Germania și a fost descoperit la P.T.F. Sculeni. Conducătorul auto era un bărbat cu dublă cetăţenie română şi din R. Moldova, în vârstă de 33 ani, care era însoţit de fiica sa minoră. Acesta închiriase autovehiculul de la o firmă de profil din Germania, însă închirierea expirase. În rucsacul fiicei sale au mai fost descoperite un pistol cu gaze marca Walther, calibru 9 mm, precum şi o cutie cu 10 cartuşe cu încărcătură iritantă cu piper, acelaşi calibru.

– Mercedes Benz, an de fabricaţie 2018, în valoare de 87.000 euro Autoturismul era căutat de autoritățile din Polonia și a fost descoperit în P.T.F. Siret. Mașina era condusă de un cetățean polonez, în vârstă de 49 de ani.

– Mercedes Benz, în valoare de 418.300 de lei (peste 87.000 de euro). Autoturism de lux a fost declarat furat din Franța și a fost descoperit la frontiera de est a României, la câteva ore de la semnalarea furtului.

– Audi Q8, an de fabricație 2019, în valoare de 380.000 de lei (aproximativ 77.500 euro). Autoturismulera înmatriculat în Franța și a fost descoperit la PTF Albița. Șoferul, în vârstă de 35 de ani, avea dublă cetățenie, română și din R. Moldova, și a declarat că proprietarul de drept este o firmă de leasing din Franța și că el nu avea cunoștință despre faptul că nu are dreptul să părăsească teritoriul UE cu maşina.

– TESLA, cu o valoare de 250.000 de lei (aproximativ 51.000 de euro). Autoturismul era căutat de autoritățile din Norvegia și a fost descoperit în județul Suceava.

– Porsche Macan, cu o valoare de 210.000 de lei (aproximativ 42.000 de euro). Autoturismul era căutat de autoritățile din Germania și a fost depistat la PTF Nădlac II. La volan se afla un cetăţean italian, în vârstă de 36 de ani, care a declarat că a achiziţionat autoturismul de la o societate din Italia, menţionând că nu a cunoscut faptul că acesta se afla în atenţia autorităţilor.

 

CITEȘTE ȘI:

Test drive Audi A3 Sportback

Cele mai multe accidente rutiere grave au loc în condiţii meteo normale

Test drive Hyundai Kona Electric

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Înverzirea flotelor corporative
Flotă verdeJuridic

Înverzirea flotelor corporative. Consultarea europeană se apropie de final

Deschisă în februarie 2023, consultarea publică a Comisiei Europene privind ecologizarea flotelor...

permisul de conducere
Juridic

Emiterea duplicatului permisului de conducere este disponibilă și online

Începând cu luna iunie, șoferii care și-au pierdut permisul de conducere sau...

permis auto
Juridic

Când poate conduce un minor cu permis auto categoriile B şi BE. Proiect

Un minor în vârstă de 17 ani care deţine permis auto categoriile...

drogați
Juridic

Șoferii prinși băuți sau drogați la volan rămân fără carnet 10 ani

Șoferii prinşi la volan cu o alcoolemie mai mare de 0,8/mie sau...