Ce implicaţii va avea Brexit-ul asupra procedurile RCA

Conform Acordului de retragere dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit, Marea Britanie a intrat într-o perioada de tranziţie de 11 luni, până la 31 decembrie 2020, în care se menţine aplicabilitatea legislaţiei comunitare, inclusiv a procedurilor RCA.
RCA

Ca urmare a acestei situaţii, pe perioada de tranziţie se menţin procedurile actuale de instrumentare a daunelor RCA/Carte Verde şi de acordare a despăgubirilor în relaţia cu Marea Britanie.

Conducatorii de vehicule inmatriculate/inregistrate in Romania trebuie sa aiba asupra lor documentul de asigurare RCA/Carte Verde in original daca intentioneaza sa calatoreasca cu vehiculul respectiv in Marea Britanie deoarece acesta ar putea fi solicitat/controlat la frontiera cu acest stat de catre autoritatile britanice competente.

BAAR recomanda conducatorilor auto sa solicite documentele de asigurare RCA/Carte Verde in original de la asigurator, agentul de asigurari sau compania de brokeraj daca intentioneaza sa calatoreasca cu masina in Marea Britanie, indiferent de scopul calatoriei.

Reamintim ca documentul Carte Verde are un format distinct, de culoare verde, aceasta identificare fiind utilizata in toate statele membre ale Spatiului Economic European.

Un document de asigurare Carte Verde este valabil pe teritoriul statelor ale caror simboluri nu sunt barate/taiate cu ”X” pe formularul documentului.

In cazul in care aveti incheiata o asigurare RCA, pe perioada valabilitatii acelei asigurari aveti in mod automat si
o asigurare Carte Verde valabila pentru teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene precum si pentru teritoriul Islandei, Norvegiei, Liechtenstein, Elvetiei si Serbiei fara a plati nici o prima de asigurare suplimentara. Unele societati de asigurare ofera acoperire prin documentul Carte Verde pe care vi-l elibereaza odata cu asigurarea RCA si pentru alte state, desi nu sunt obligate sa faca acest lucru.

Daca nu detineti o asigurare valabila atunci cand circulati cu vehiculul pe teritoriul unui alt stat, riscati sa fiti sanctionat conform legii din statul respectiv, iar in cazul in care produceti un accident veti fi obligat sa suportati contravaloarea pagubelor produse.

Brexit („British” şi „exit”) reprezintă ieşirea programată a Regatului Unit din Uniunea Europeană, decizie adoptată în urma referendumului din iunie 2016, în care 52% dintre alegătorii participanţi au votat retragerea. Marea Britanie s-a retras din UE la 31 ianuarie 2020.

Utilizarea poliţei RCA în caz de accident

Daca sunteti implicat intr-un accident si „vinovat” de producerea accidentului este celalalt vehicul, completati cu atentie toate rubricile formularului Constatare amiabila de accident si urmariti ca si celalalt sofer sa faca acest lucru, sau asteptati sa vina autoritatile competente sa intocmeasca documentele in care se consemneaza accidentul, daca legislatia tarii respective impune acest lucru. Pentru informatii suplimentare puteti contacta biroul national din statul pe teritoriul caruia s-a produs accidentul (datele de contact ale birourilor nationale le gasiti pe verso-ul documentului Carte Verde).

In documentele incheiate (Constatare amiabila de accident sau Proces-verbal), trebuie sa fie indicat in mod expresnumarul de inmatriculare al vehiculului, marca, tipul si culoarea acestuia, numarul/seria documentului de asigurare Carte Verde daca exista si perioada de valabilitate a acestuia, precum si societatea de asigurare.

Daca vehiculul „vinovat” este compus din cap tractor – remorca/semiremorca, aveti grija ca in documente sa fie indicate in primul rand elementele de identificare ale capului tractor si documentul de asigurare al acestuia!

Solicitati o copie (si/sau faceti o poza) a documentului de asigurare al vehiculului „vinovat”.

Este recomandat sa faceti poze la locul accidentului atat vehiculului dumneavoastra, cat si vehiculului „vinovat”, cu semnele de circulatie, cu strada, intersectia si pozitia vehiculelor implicate in accident si cu documentele celorlalte persoane/vehicule implicate in accident, cum ar fi actele de identitate ale soferului si/sau vehiculului (cartea de identitate personala, pasaportul, permisul de conducere ale soferilor, talonul – certificatele de inmatriculare, documentele de asigurare RCA/Carte Verde ale vehiculelor etc.). Aveti in vedere ca cel putin in una din fotografii sa apara numarul de inmatriculare al vehiculului „vinovat” (in mod obligatoriu si al capului tractor daca este cazul).

Daca vehiculul „vinovat” este inmatriculat in statul pe teritoriul caruia s-a produs accidentul, pentru solutionarea cazului de dauna de dauna va puteti adresa:asiguratorului RCA al vehiculului,

BAAR dupa intoarcerea in Romania (in cazul in care vehiculul dumneavoastra permite deplasarea) daca statul pe teritoriul caruia s-a produs accidentul face parte din Spatiul Economic European.

Daca vehiculul „vinovat” este inmatriculat in alt stat decat cel pe teritoriul caruia s-a produs accidentul, pentru solutionarea cazului de dauna de dauna va puteti adresa:

  • Biroului national din statul pe teritoriul caruia s-a produs accidentul, sau
  • BAAR dupa intoarcerea in Romania (in cazul in care vehiculul dumneavoastra permite deplasarea) daca statul pe teritoriul caruia s-a produs accidentul face parte din Spatiul Economic European si vehiculul „vinovat” este inmatriculat in unul din aceste state.

Daca aveti incheiata o asigurare CASCO, va puteti adresa direct asiguratorului dumneavoastra.

Daca sunteti implicat intr-un accident si sunteti vinovat de producerea accidentului, completati cu atentie toate rubricile formularului Constatare amiabila de accident sau asteptati sa vina autoritatile competente sa intocmeasca documentele in care se consemneaza accidentul, daca legislatia tarii respective impune acest lucru.

Predati celuilalt sofer o copie dupa documentul dumneavoastra de asigurare Carte Verde, dupa talonul auto – certificatul de inmatriculare, carnetul dumneavoastra de conducere etc.

Anuntati-va cat mai repede asiguratorul cu privire la producerea accidentului si urmati recomandarile acestuia.

Daca aveti incheiata o asigurare CASCO, asistenta rutiera, etc. adresati-va asiguratorului dumneavoastra.

 

CITEŞTE ŞI:

O nouă problemă pentru drumul de mare viteza Ploieşti – Bacău

Impozitul auto va fi majorat în Capitală, în 2021. Proiect

Proiectul privind tarifele de referinţă în service-urile auto, la primul aviz favorabil

 

Adaugati comentariu