Advertisement
deținerea unei mașini de companie
Home Miscellanea Financiar Cât costă deținerea unei mașini de companie în România

Cât costă deținerea unei mașini de companie în România

Cu un TCO mediu lunar de 975 de euro, România se numără printre țările europene unde deținerea unei mașini de companie este cea mai ieftină. În plus, și la noi, vehiculele electrice din segmentele D1, C1 și D2 au devenit competitive din punctul de vedere al costurilor cu mașinile pe benzină și motorină.

Cea de-a șaptea ediție a studiului anual ”Car Cost Index”, realizat de LeasePlan, relevă că, în medie, deținerea unei mașini de companie în Europa a costat, anul trecut, cel mai mult în Elveția (1.313 euro) și Norvegia (1.249 euro) și cel mai puțin în Grecia (905 euro) și Polonia (927 euro). Cu un TCO mediu de 975 de euro, România se numără, astfel, printre țările europene unde este cel mai ieftin să conduci un autoturism de serviciu.

Studiul ”Car Cost Index” este o analiză cuprinzătoare a costului total de deținere și exploatare a unei mașini (Total Cost of Ownership – TCO) în 22 de țări europene: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Spania, Suedia, Elveția și Regatul Unit.

Costurile sunt calculate pentru primii patru ani de deținere, la un kilometraj anual de 30.000 km.

deținerea unei mașini de companie

Potrivit analizei, pe segmentul D1, cel mai popular pentru clienții corporativi, România se înscrie din nou printre statele din Europa unde deținerea unei mașini de companie costă cel mai puțin. Calculele au fost realizate, în cazul mașinilor termice, pe modelele VW Passat, Peugeot 508 și Opel Insignia, iar în cel al mașinilor electrice, pe MG 5, Kia EV6 și Hyundai Ioniq 5. Astfel, în România, pe acest segment, TCO-ul pentru mașinile pe benzină este de 1.010 euro, mai mare doar față de Polonia (880 euro), iar TCO-ul pentru mașinile diesel este de 1.006 euro, superior doar celui din Polonia (931 euro), Grecia (934 euro) și Slovacia (958 euro).

deținerea unei mașini de companie

Când vine vorba despre mașinile electrificate, pe segmentul D1, România este clar competitivă din punctul de vedere al costurilor, comparativ cu autoturismele clasice, în condițiile în care TCO-ul pentru vehiculele electrice pe baterii (BEV) este de 1.034 de euro, iar TCO-ul pentru hibridele plug-in (PHEV), de 1.044 euro.

Comparativ cu celelalte state europene analizate în ”Car Cost Index”, deținerea unei mașini pur electrice de serviciu în România este mai scumpă decât în 14 țări: Grecia – 844 euro, Franța – 861 euro, Portugalia – 898 euro, Polonia – 959 euro, Slovacia – 961 euro, Finlanda – 991 euro, Luxembrug – 980 euro, Irlanda – 993 euro și Danemarca – 1014 euro.

În același timp, tot în România, deținerea unei mașini de companie hibride plug-in este cea mai ieftină comparativ cu celelalte țări analizate.

Competitivitatea modelelor electrificate

Studiul ”Car Cost Index” mai arată că TCO-ul vehiculelor electrice utilizate ca mașini de companie din aproape fiecare segment și țară europeană analizată este acum similar sau chiar mai mic decât al mașinilor pe benzină sau diesel, în pofida prețurilor în creștere pentru carburanți și electricitate: costul cu combustibilul reprezintă 15% din TCO-ul unui vehicul electric, în timp ce pentru mașinile pe benzină și motorină acesta are o pondere de 23% – 28% în cheltuielile totale.

„Cost competitiv” înseamnă, în accepțiunea studiului LeasePlan, că vehicule electrice nu sunt cu mai mult de 5% mai scumpe decât modelele similare cu motoare termice. Analiza ia în considerare diferitele costuri implicate în deținerea unei mașini în fiecare țară, inclusiv energia/combustibilul, amortizarea, taxele, ratele, asigurările și întreținerea.

Astfel, datele ”Cost Car Index” arată că vehiculele electrice din aproape toate segmentele și țările europene sunt acum la același preț sau mai ieftine pe baza TCO decât mașinile pe benzină sau diesel:
Vehiculele electrice compacte (C1 și SUV-C1) sunt competitive în ceea ce privește costurile în 18 dintre cele 22 de țări europene, inclusiv în România. Nu sunt competitive în Cehia, Slovacia, Polonia și Spania. Modelele analizate au fost VW ID.3, Nissan Leaf, Renault Megane E-tech, MG ZS, Kia Niro, Mazda MX-30.
Vehiculele electrice standard de dimensiuni medii (D1 și SUV-D1) sunt competitive în ceea ce privește costurile în 19/22 de țări europene, inclusiv în România. Nu sunt competitive în Italia, Cehia și Polonia. Modelele analizate au fost MG 5. Kia EV6, Ioniq 5, MG Marvel R, VW ID.4, Skoda Enyaq.
Vehiculele electrice premium de dimensiuni medii (D2 și SUV-D2) sunt competitive în 18/22 de țări europene, inclusiv în România. Nu sunt competitive în Polonia, Italia, Cehia și Slovacia. Modelele analizate au fost Tesla Model 3, Polestar 2, BMW i4, Tesla Model Y, Audi e-Tron Q4, Mustang Mach-e, MB EQC, BMW iX3.
Vehiculele electrice din segmentele B1 și SUV-B1 înregistrează un grad mai scăzut de competitivitate, TCO-ul fiind similar sau mai mic față de cel al modelelor termice în doar 9 țări europene: Portugalia, Grecia, Franța, Elveția, Irlanda, Danemarca, Norvegia, Finlanda și Suedia.

Analiza relevă că vehiculele electrice pe baterie au un cost inițial de investiție foarte mare, însă cel de exploatare este redus. De exemplu, în calcul TCO, deprecierea are o pondere de 50% pentru modelele BEV, de 45% pentru PHEV, de 42% pentru benzină și de 39% pentru motorină. În aceste condiții, celelalte costuri (taxele de drum, combustibilul, asigurarea, ratele, întreținerea, reparațiile și anvelopele) au ponderea cea mai mare în cazul vehiculelor pe motorină – 61% și a celor pe benzină – 58%.

„Vehiculele electrice sunt cea mai bună modalitate de a proteja șoferii de creșterea vertiginoasă a costurilor cu combustibilii. Din păcate, guvernele retrag mult prea devreme stimulentele pentru vehiculele electrice, chiar și în țările cu obiective ambițioase de zero emisii. Această atitudine de „interdicție fără plan” va avea consecințe dezastruoase pentru lupta împotriva schimbărilor climatice. Avem nevoie de politici consecvente, pe termen lung, care să asigure că folosirea vehiculelor electrice este alegerea normală pentru toți șoferii”, a conchis Tex Gunning, CEO al LeasePlan.

Ce este TCO

Costul total de deţinere și exploatare a unei maşini, TCO, este o estimare financiară destinată să ajute atât potenţialii cumpărători, cât şi actualii proprietari în a determina costurile directe şi indirecte ale vehiculelor. Acesta include, pe lângă preţul de achiziţie a autovehiculului, şi toate cheltuielile implicate de utilizarea mașinii. TCO este compus din următoarele elemente: costurile directe cu autoturismul, care includ rata lunară şi costurile cu combustibilul; costurile fixe ce reprezintă toate taxele aferente achiziţiei şi utilizării autovehiculelor din cadrul flotei; costurile serviciilor, precum şi costurile ascunse, generate de comportamentul şoferului, managementul intern sau costurile care apar la încheierea contractului de leasing operaţional.

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, martie 2023)

 

 

CITEȘTE ȘI:

8 oferte depuse pentru proiectarea și construcția primilor 24,4 km din Autostrada Unirii A8

În pofida pandemiei, cei 5 mari constructori auto europeni și-au dublat profiturile. Cât au câștigat directorii generali

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Venitul Minim European Adecvat
Financiar

Venitul minim european adecvat – nicio acțiune concretă pentru transpunerea în România

La începutul acestui an aduceam în atenție faptul că România trebuie să...

locurile de parcare publice
Financiar

Primăria Sectorului 3 a obținut cele mai mari venituri din locurile de parcare publice

România dispunea, în 2022, de 1.299.318 de locuri de parcare publice, față...

Timișoara
Financiar

BERD extinde împrumutul pentru ”înverzirea” transportului public din Timişoara

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) acordă o finanțare suplimentară de...

ridesharing
Financiar

Prejudiciu de peste 52 milioane de lei la bugetul de stat în domeniul ridesharing

Trei companii din București și Constanța care activează pe piața de transport...