Care va fi varianta de mare viteză între Braşov şi Iaşi

Legătura rapidă între municipiile Braşov şi Iaşi nu va fi realizată printr-o autostradă, ci prin intermediul a trei şosele rapide, care vor fi conectate.Ploiești-Brașov

Într-un document transmis Senatului de către ministrul Transporturilor, Lucian Bode, acesta spune că, în acest moment, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) nu lansează nicio procedură de achiziţie publică pentru realizarea Autostrăzii Iaşi-Braşov

Acesta precizează că deşi, în 2018, un grup de lucru din Ministerul Transporturilor, în colaborare cu experţii Băncii Europene de Investiţii, a realizat un Studiu privind construcţia Autostrăzii Moldova pe traseul Iaşi – Braşov, această variantă nu este luată în calcul de CNAIR.

„Studiul elaborat în colaborare cu experţii Băncii Europene de Investiţii a fost realizat în anul 2018, la nivelul Ministerului Transporturilor, într-un grup de lucru la care au participat şi membrii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. CNAIR SA nu are nicio procedură de licitaţie în curs pentru obiectivul de investiţii autostrada laşi -Braşov”, a arătat ministrul Lucian Bode în răspunsul la o întrebare pe acest subiect a senatorului Miron Smărăndache.

Cu toate acestea, şeful Trasporturilor menţionează că legătura printr-un drum de mare viteză a Iaşiului cu Braşovul va fi realizată prin intermediul altor trei şosele rapide: Braşov – Bacău, Bacău – Târgu Neamţ şi Târgu Neamţ – Iaşi.

Astfel, legătura dintre Braşov şi Bacău se va realiza printr-o autostradă, documentaţia tehnică fiind realizată de Asocierea Search Corporation – Primacons Group. Valoarea contractului este de 20 de milioane de lei, durata acestuia fiind de 30 luni, din care 18 luni pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate, 8 luni pentru elaborarea Proiectului tehnic de execuţie şi 4 luni pentru acordarea serviciilor de asistenţă tehnică cu privire la procesul de achiziţie al contractului de lucrări şi pentru obţinerea finanţării aferente lucrărilor.

Legătura dintre Bacău şi Târgu Neamţ se va face prin şoseaua rapidă Bacău-Paşcani (81 km), cel de-al patrulea sector din viitorul drum de mare viteză Ploieşti – Paşcani (Autostrada A7). Pentru secţiunea Bacău-Paşcani, documentaţia tehnică este realizată de spaniolii de la Ingenieria Especializada Obra Civil e Industrial. Valoarea contractului este de 16,95 milioane de lei fara TVA, cu finanţare prin POIM 2014-2020. Durata de prestare a serviciilor este de 24 de luni de la data de incepere a contractului, respectiv data de 1 martie 2019.

Ultima secţiune, legătura dintre Târgu Neamţ şi Iaşi, va face parte din Autostrada „Unirii” A8, pentru care parteneriatul public-privat a fost anulat. Termenul estimat de finalizare al şoselei de mare viteză este perioada 2026-2027.

De altfel, în lipsa unei autostrăzi Braşov – Bacău, legătura dintre Moldova şi Transilvania rămâne să fie realizată prin intermediul şoselei de mare viteză Târgu Mureş – Iaşi (Autostrada „Unirii” – A8).

 

CITEŞTE ŞI:

Starea de urgenţă ar putea fi prelungită cu o lună

Cum se derulează suspendarea ratelor la credite

Autostrada Transilvania. O nouă secţiune în licitaţie. Care este situaţia generală

 

Adaugati comentariu