Advertisement

culori
Home Piaţa auto Analize de piață Care au fost cele mai populare culori auto în 2023. Raport BASF

Care au fost cele mai populare culori auto în 2023. Raport BASF

Paleta tradițională de culori pentru automobile trece printr-o transformare, potrivit Raportului de culoare BASF pentru 2023. Nuanțele acromatice, care au format întotdeauna fundamentul culorilor auto, se confruntă cu o schimbare semnificativă.

În timp ce-și menține poziția drept cea mai populară alegere pentru autoturisme, albul a înregistrat, totuși, o scădere notabilă a cotei de piață. În schimb, negrul a crescut în popularitate.

culori

Preferințele consumatorilor variază, de asemenea, în diferite regiuni. De exemplu, în America de Nord, există o preferință din ce în ce mai ridicată pentru nuanțele mai deschise de argintiu în detrimentul celor de gri închis, în timp ce în regiunea Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA), balanța înclină spre nuanțele mai închise.

Între timp, culorile cromatice au rămas stabile, fără modificări semnificative în cota lor totală de piață (19%). Această categorie include o gamă de culori precum albastru, roșu, maro și bej, care continuă să-și mențină popularitatea în rândul clienților.

EMEA: Nnuanțele acromatice predomină, în timp ce favoritele cromatice diferă

Culorile acromatice – alb, negru, gri și argintiu – au câștigat două puncte procentuale în Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA). Cumpărătorii de mașini au trecut de la culorile mai deschise de alb și argintiu, la nuanțe mai închise de negru și gri. Mașinile premium au prezentat mai mulți pigmenți pentru efecte, care să evidențieze profunzimea și creativitatea culorii, față de cele din clase de preț scăzut și mediu.

culori

Când consumatorii europeni optează pentru culori, există preferințe specifice fiecărei țări. Germania iubește albastrul (11%), Spania și Marea Britanie preferă roșul și portocaliul (aproximativ 9%), Franța optează pentru verde (6%), în timp ce Italia își arată preferința pentru toate culorile, ponderea sa de culori cromatice fiind cea mai mare dintre toate cele cinci țări (30%).

„În timp ce culorile acromatice sunt încă cele mai populare, fiecare țară pare să aibă locul ei favorit în sfera cromatică. Poate fi observată o distribuție diferită a culorilor în fiecare dintre principalele țări EMEA și în general. Clienții noștri, producătorii de automobile, au lăsat, în prezent, mai mult loc pentru individualitate și creativitate dealerilor de mașini, iar cumpărătorii profită de acest avantaj”, a arătat Mark Gutjahr, liderul global al designului de culori pentru automobile pentru BASF.

America de Nord, Asia Pacific, America de Sud

La fel ca în cazul EMEA, culorile acromatice din America de Nord – alb, negru, argintiu și gri – au câștigat, în general, două puncte procentuale. Consumatorii s-au reorientat către nuanțele mai luminoase după ce producătorii de automobile au retras câteva culori de gri. Acestea au fost preponderent înlocuite cu nuanțe de argintiu.

America de Nord a avut, de asemenea, cea mai mare pondere de mașini roșii în comparație cu alte regiuni, în 2023. Cu toate acestea, roșul nu a reușit să depășească albastrul ca cea mai populară culoare cromatică din America de Nord.

Menținându-și poziția de lider în noua paletă de culori auto, ponderea culorilor cromatice în Asia Pacific s-a aflat ușor în creștere față de 2022. Popularitatea nuanțelor naturale a crescut, în special în cazul culorii verde. Culorile mai deschise au devenit mai populare, în special gri deschis și argintiu.

America de Sud are, din punct de vedere istoric, o abordare conservatoare a culorilor, cu o pondere uriașă a culorilor acromatice în 2023, cea mai mare dintre toate regiunile. Un total de 86% dintre vehiculele noi asamblate în America de Sud au avut caroserie albă, neagră, argintie sau gri. Proporția de argintiu este, de asemenea, cea mai ridicată în America de Sud. Cu acest tip de piață, din ce în ce mai mulți producători auto aleg pigmenți cu efecte pentru a scoate în evidență culorile acromatice. Comparativ cu 20202, au fost livrate mai multe mașini cu pigmenți pentru efecte, indiferent de dimensiunile caroseriei.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Eurostat: Numărul de autoturisme electrice cu baterii s-a apropiat de 3 milioane de unități în 2022

Nissan prezintă un concept EV pentru salvare montană

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Mașinile electrice
Analize de piață

Mașinile electrice vor crește cererea globală de electricitate cu 630% până în 2030

Mașinile electrice vor crește cererea globală de energie electrică cu 630% până...

china
Analize de piață

Piața mașinilor electrice din China nu cunoaște criza: vânzări în creștere cu 14%; cotă de piață record de 47%

Piața de vehicule electrificate din China, care cuprinde atât vehicule complet electrice,...

mașini electrice
Analize de piață

Parcul de mașini electrice din România, în continuă creștere. 4.962 de înmatriculări în primele 4 luni

În România circulă în prezent 45.248 de mașini electrice, dintre care 4.962...