Advertisement
rabla plus
Home Finanţare Fonduri publice Bugetul programului Rabla Plus 2024 crește la 1 miliard de lei

Bugetul programului Rabla Plus 2024 crește la 1 miliard de lei

Programul Rabla Plus va avea, în 2024, un buget record, de 1 miliard de lei, în condițiile în care anul trecut au fost alocate 780 de milioane de lei, a anunțat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

”Vom păstra tendinţa pe care am stabilit-o şi în alţi ani, de a lua sume de bani de la Rabla Clasic şi de a Ie muta la Rabla Plus. Eu sper să avem nişte cifre extraordinare, având în vedere acest buget pe care nu l-am mai avut niciodată”, a completat ministrul Mediului.

În pofida bugetului recod, valoarea ecotichetului acordat în programului Rabla Plus 2024 va scădea, însă, la jumătate, iar ecobonusurile dispar.

”În anul 2024, începând cu prima sesiune pentru acceptarea și înscrierea solicitanților deschisă după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, 2020 – 2024, nu se mai acordă ecobonusuri, iar cuantumul ecotichetelor, indiferent de numărul de autovehicule uzate predate spre casare, se acordă astfel:

a) 25.500 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta;

b) 13.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP;

c) 13.000 lei pentru achiziționarea unei motociclete electrice”, a hotărât Guvernul.

Anul trecut, prin programul Rabla Plus au fost achizitionate 13.412 de autovehicule noi, dintre care 1.998 de unități hibride plug-in și 11.414 de unități pur electrice. Totodată, au fost casate 20.593 de autovehicule.

În 2023, valoarea ecotichetului a fost de 51.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta; de 26.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP și de 26.000 lei pentru achiziţionarea unei motociclete electrice.

În cazul în care, anul trecut, erau casate două vehicule uzate, cuantumul ecotichetului urca la 54.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta și la 29.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

CNAIR pregătește licitaţia pentru secţiunea montană a Autostrăzii Unirii A8

UNSAR: România înregistrează un număr dublu de accidente rutiere comparativ cu Ungaria sau Cehia

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

rabla plus 2024
Fonduri publice

Modificările din programul Rabla Plus 2024. Proiectul de Ordin al ministrului mediului

Reducerea cuantumului ecotichetului la 25.500 de lei indiferent de numărul mașinilor casate,...

Schemă de ajutor de stat
Fonduri publice

Schemă de ajutor de stat de 2,25 miliarde lei pentru investițiile în regiunile mai puțin dezvoltate

Ministerul Finanțelor propune o nouă schemă de ajutor de stat care prevede...

Germania
Fonduri publice

Germania pune capăt subvențiilor pentru mașini electrice

Germania nu va mai accepta noi solicitări pentru subvenționarea mașinilor electrice, marcând...

rabla plus
Fonduri publice

Cum se modifică programele Rabla Clasic și Rabla Plus în 2024

După criticile aduse de reprezentanții industriei auto proiectului de OUG prin care...