Advertisement

Frecvența
Home Administrare flote Asigurări UNSAR: România înregistrează un număr dublu de accidente rutiere comparativ cu Ungaria sau Cehia

UNSAR: România înregistrează un număr dublu de accidente rutiere comparativ cu Ungaria sau Cehia

Frecvența medie a accidentelor la nivelul întregului parc de autovehicule din România este de aproximativ 6,6%, dublu în comparație cu Ungaria și Cehia, care au fiecare 2,8%, sau Slovenia, cu 2,6%, potrivit Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare-Reasigurare din România (UNSAR).


”Dacă ne uitam strict la segmentul de transport, frecvența este de 3 ori mai mare decât media pentru toate tipurile de vehicule (19% vs. 6.6%). Astfel, în medie, din fiecare 100 de vehicule de transport cu masă maximă autorizată de peste 16 tone, cel puțin 19 produc accidente în trafic soldate cu pagube materiale sau, din păcate, cu vătămări corporale și decese. Aceste accidente sunt, de regulă, de o gravitate semnificativ mai mare decât în cazul altor categorii de autovehicule”, menționează UNSAR.

Conform asigurătorilor, pe lângă frecvența mai ridicată, și dauna medie despăgubită în baza polițelor RCA pentru accidentele produse de aceste tipuri de autovehicule este semnificativ mai mare decât dauna medie înregistrată la nivelul întregului parc auto. Nu în ultimul rând, foarte multe despăgubiri se plătesc pentru accidente produse în afara țării, mai ales că în unele state nu există limite de despăgubire pentru vătămări corporale sau deces ori chiar pentru daune materiale.

Totodată, UNSAR arată că pentru fiecare accident, asigurătorii din România plătesc, în medie, în baza polițelor RCA despăgubiri de peste 2.240 euro, mai mult decât în alte țări din Europa Centrală și de Est. Pentru comparație: în Ungaria, dauna medie RCA este 1.910 euro. Acest lucru înseamnă că, pentru fiecare accident, în România se plătesc despăgubiri cu până la 17% mai mari decât în Ungaria.

UNSAR susține că numărul accidentelor rutiere și despăgubirile plătite ca urmare a acestora (dauna medie RCA) influențează evoluția primelor RCA.Chiar dacă anumiți indicatori tehnici ce țin de asigurările RCA publicați de către ASF par a se fi îmbunătățit în ultimul timp, este important de spus că aceștia s-au aflat în “zona roșie” timp de peste 10 ani. ”Cu alte cuvinte, asigurările RCA au fost o cauză constantă de pierderi pentru companiile de asigurari. Ultimii ani au însemnat, totodată, și două falimente importante ale unor asiguratori care operau preponderent pe zona RCA și care practicau tarife subdimensionate, care nu le-au permis să își achite obligațiile asumate față de clienți și păgubiți”, adaugă asigurătorii.

”Asigurările funcționează pe principiul mutualității, adică toți șoferii împart între ei riscul la care sunt expuși. Acest lucru înseamnă că numărul accidentelor rutiere, dar și valoarea despăgubirilor plătite la nivelul întregii piețe influențează costul poliței RCA pentru toți contributorii, chiar dacă situația individuală a unui șofer este pozitivă, fără accidente înregistrate. Într-o economie de piață, primele RCA trebuie să reflecte riscul asumat de către companiile de asigurări, beneficiile pe care le oferă în raport cu asiguratul / păgubitul, dar și istoricul daunalității pe această formă de asigurare. În România, tarifele RCA sunt “înghețate” încă din luna aprilie a anului trecut, dar nu și costurile cu despăgubirile. Dauna medie plătită în baza polițelor RCA la trimestrul trei din 2023 a crescut cu circa 12% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022. În plus, taxele și contribuțiile achitate de către asigurători au crescut semnificativ în ultimii ani. Doar 6 asigurători locali dintr-un total de 25 de companii sunt activi pe piața RCA”, conchide UNSAR.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Studiu EY: 1 din 4 cumpărători își achiziționează mașina online

Oana Iancu, Business Lease: ”Viitorul în piața de leasing operațional se anunță plin de inovații și oportunități”

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

SAL-Fin
Asigurări

Aproape toate cererile de conciliere prin SAL-Fin au vizat, în 2024, domeniul asigurărilor

Consumatorii au primit în plus, în anul 2024, aproximativ 1,7 milioane lei,...

tarifele de referință RCA
Asigurări

Cum au crescut tarifele de referință RCA pentru mașinile de companie

Tarifele de referință RCA pentru mașinile de companie sunt mai mari, în...

plafonarea tarifelor RCA
Asigurări

Plafonarea tarifelor RCA va fi prelungită cu încă 3 luni, până la finalul lunii iunie

Plafonarea tarifelor RCA va fi prelungită cu încă 3 luni, până la...

omniasig
Asigurări

Topul despăgubirilor plătite de Omniasig în baza polițelor RCA și Casco

Cea mai mare despăgubire plătită de Omniasig anul trecut în baza unei...