Advertisement
Brand Finance Romania 50
Home Miscellanea Business Brand Finance Romania 50. Dacia recâștigă prima poziție în fața eMAG

Brand Finance Romania 50. Dacia recâștigă prima poziție în fața eMAG

Brandul Dacia, cu o valoare de brand în creștere cu 30%, la 1.062 de milioane de euro, și-a recuperat scăderea de anul trecut și a depășit din nou brandul eMAG, cu o valoare în scădere cu 15%, la 877 de milioane de euro, pentru a deveni din nou cel mai valoros brand românesc, conform unei noi analize realizate de Brand Finance, cea mai mare firmă globală independentă de evaluare de brand.

În fiecare an, Brand Finance evaluează mii dintre cele mai mari branduri ale lumii și publică peste 100 de rapoarte, clasificând mărcile în toate sectoarele și țările. Cele mai valoroase 50 de branduri din România sunt incluse în clasamentul anual Brand Finance Romania 50.

Schimbarea de la vârf, între Dacia și eMAG, reflectă evoluția opusă a celor două industrii înainte și după pandemie: piața auto s-a redresat pe măsură ce oamenii au început să se deplaseze din nou, în timp ce comerțul online și-a încetinit ritmul de creștere, chiar dacă obișnuința de cumpărare a consumatorilor continuă sa migreze către online. Recuperarea brandului Dacia este cu atât mai interesantă atunci când este comparată cu evoluția mărcii companiei-mamă (Renault), care a pierdut constant valoare în ultimii 5 ani.

„Schimbările remarcabile din topul clasamentelor din ultimii doi ani, între brandurile Dacia și eMAG, sunt ilustrative și simbolice pentru o competiție generală între mărcile tradiționale, cu notorietate, și mărcile din ‘noua economie’; această confruntare este predominantă, peste 60% din brandurile din clasament fiind create în ultimele decenii, în unele cazuri împreună cu industrii complet noi (cazul eMAG).“, a precizat Mihai Bogdan, Director General, Brand Finance Romania

Comerțul tradițional continuă redresarea post-pandemie

Dedeman rămâne cel mai valoros brand deținut în întregime de acționari români, apărându-și poziția a treia în clasament (valoare în creștere cu 5% la 530 de milioane de euro) – fiind si al doilea clasat ca forță a brandului, dupa Banca Transilvania. În contextul în care sectorul de comerț tradițional continuă redresarea post-pandemie, creșteri în valoare înregistrează și brandurile Altex – plus 13%, până la 139 de milioane de euro – și Mobexpert – creștere de 17%, la 22 de milioane de euro; aceeași tendință este vizibilă și în sectorul farmaceutic, cu Farmacia Tei crescând cu 24% la 30 de milioane de euro și Help Net în creștere cu 14% la 27 de milioane de euro.

Banca Transilvania rămâne cel mai puternic brand românesc, cu un rating AAA+

Pe lângă calcularea valorii de brand, Brand Finance determină și forța relativă a mărcilor printr-un complex de indicatori (balanced scorecard) care evaluează investiția în marketing, brand equity și performanța de business. În conformitate cu standardul ISO 20671, Brand Finance încorporeaza in evaluare și rezultatele cercetării proprii de piață cu peste 150.000 de respondenți din 38 de țări și din peste 30 de sectoare. Prin această măsură, Banca Transilvania este cel mai puternic brand românesc, obținând un rating de elită AAA+, cu valoarea brandului crescând cu 25% la 494 de milioane de euro, și urcând un loc în clasament pe poziția a patra. De asemenea, Banca Transilvania se află, pentru al doilea an consecutiv, în topul celor mai puternice zece branduri bancare la nivel global.

În total, valoarea combinată a celor mai valoroase 50 de branduri din România a crescut cu 13% față de anul anterior, ajungând la peste 6,6 miliarde de euro – mult peste ritmul de redresare al economiei românești în ansamblu (4,7% în 2022). Din nou, o dovadă că afacerile sub branduri puternice se dezvoltă chiar și intr-un mediu turbulent.

Cu toate că economia românească nu a avut legături semnificative cu Rusia și Ucraina, valurile de șoc ale războiului cauzat de invazia rusă în Ucraina – care este de așteptat să continue în viitorul apropiat – pot provoca încă perturbări imprevizibile.

Mărcile create de sectorul privat în ultimele trei decade domină clasamentul top 50

Brandurile noi, create și dezvoltate de antreprenori și companii private în ultimii 30 de ani, reprezintă peste 60% din Brand Finance Romania 50 2022 – atât ca număr de branduri, cât și ca valoare totală.

Clasamentul valoric al brandurilor a înregistrat de-a lungul anilor o rată scăzută de fluctuații, cu doar câteva mărci care intră/ies din top 50 în fiecare an. Astfel, două branduri din clasamentul de anul trecut nu s-au calificat în cel de anul acesta: respectabila marcă de apă Borsec și brandul de retail farmaceutic Sensiblu – care a fost abandonat de noii proprietari ai afacerii în favoarea mărcii internaționale a acestora. Noile intrări sunt brandul local de imobiliare în plină creștere One United Properties, care face o intrare remarcabilă direct pe locul 24 cu o valoare de marcă de 49 de milioane de euro, și brandul industrial ALRO (valoare de 40 de milioane de euro, pe locul 29).

„Globalizarea aduce o expunere mai mare, chiar și pentru afacerile care nu se îndepărtează de țara de origine, de unde și multitudinea de provocări și încercări pentru mărcile locale. Cu toate acestea, chiar această combinație și alternanță de oportunități și amenințări stimulează brandurile să evolueze în mod continuu și să își crească valoarea.”, a explicat Mihai Bogdan.

Pe lângă analiza brandurilor individuale, raportul Brand Finance Romania 50 clasifică și cele mai valoroase 10 portofolii de mărci, calculate pentru acele afaceri care utilizează mai mult de un brand pe piață. Aceste portofolii cuprind peste 40 de mărci locale bine-cunoscute, cele mai valoroase dintre ele fiind prezente și individual în clasamentul principal al celor mai valoroase 50 de branduri. Lista cu primele 10 portofolii a rămas practic neschimbată din 2017, neavând competitori care să crească suficient de accelerat pentru a intra in top 10.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Noul brand ALD | LeasePlan va fi lansat până la sfârșitul anului 2023

Volvo Cars va produce ultima mașină diesel la începutul anului 2024

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Înmatriculările de mașini noi în UE
Business

Afacerile din comerţul auto-moto, în creștere cu 14,1% în primele 9 luni

Afacerile din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor...

măsuri fiscale
Business

Daniel Anghel, FIC: Pachetul de măsuri fiscale este o veste foarte proastă pentru investitori

Percepția investitorilor asupra României s-a deteriorat semnificativ din cauza pachetului de măsuri...

BusinessMiscellanea

Studiu Sameday: de Black Friday 64% dintre consumatori vor alege livrarea la easybox

Conform studiului de piață efectuat de Sameday, companie regională de curierat, 64%...

intesa sanpaolo
Business

Italienii de la Intesa Sanpaolo au cumpărat banca românească First Bank

După mai multe luni de negocieri, grupul bancar Intesa Sanpaolo a semnat...