Advertisement

Legii RCA
Home Administrare flote Asigurări Bogdan Chirițoiu: Susţinem proiectul de modificare a Legii RCA iniţiat de ASF

Bogdan Chirițoiu: Susţinem proiectul de modificare a Legii RCA iniţiat de ASF

Consiliul Concurenţei susţine proiectul de modificare a Legii RCA iniţiat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care se află depus la Parlament, iar săptămâna viitoare va veni cu o poziţie referitoare la fiecare amendament.

“În linii mari, suntem armonizaţi cu ASF-ul, susţinem proiectul de lege, susţinem poziţia ASF. Ni s-a cerut poziţia pe fiecare amendament. Sunt în analiză la noi. Sper că săptămâna viitoare vom avea o poziţie a Consiliului pe care o putem transmite Parlamentului. În linii mari, repet, mergem pe linia ASF. Şi ei văd aceeaşi problemă pe care o vedem şi noi: faptul că mecanismele legale actuale nu permit un control bun al costurilor, sunt inflaţioniste, duc la o creştere a costurilor şi, implicit, la o creştere a preţului RCA. Trebuie să găsim o soluţie ca acest lucru să nu se mai întâmple”, a afirmat Bogdan Chiriţoiu, citat de Agerpres.

El a precizat că autoritatea de concurenţă a propus un preţ recomandat pentru tarifele de reparaţii, însă ASF a venit cu o altă variantă, dar cu acelaşi obiectiv: reglarea pieţei de reparaţii.

“Noi, la un moment dat, am propus o referenţiere, nu o plafonare, doar o referenţiere a preţului, deci un preţ recomandat pentru tarifele de reparaţii. ASF-ul are altă variantă, dar, repet, obiectivul ei este acelaşi: să permitem pieţei să se regleze, pentru că dacă tot cresc costurile de reparaţie, astea inevitabil se vor duce în preţul produsului final, al RCA. (…) Noi încercăm, repet, lucrând cu ASF-ul şi consiliind Parlamentul, să ajungem la un text cât mai bun”, a susţinut şeful Consiliului.

Pe de altă parte, Bogdan Chirițoiu consideră că, pe piaţa asigurărilor, mai ales în zona RCA, este o concentrare foarte mare, nu este ilegal să existe o companie mare.

“Unde poate să intervină statul? Dacă eşti o firmă mare, nu te lasă să cumperi pe altcineva, dar nu-ţi interzice să fii mare. Nu-ţi interzice nici să creşti. Nu te opreşte nimeni să creşti luând client cu client, să creşti organic. Ce ţi se poate interzice? Să cumperi o altă firmă. Deci, faptul că este o concentrare mai mare pe piaţa de RCA în sine nu asta ne face să luăm vreo măsură, dar ce ne poate face este să discutăm cu ASF-ul şi cu Ministerul de Finanţe cum facem piaţa asta mai atractivă, ca să intre mai mulţi jucători în piaţă decât ies. În ultima perioadă am văzut mai degrabă ieşiri de pe piaţă şi avem şi o intrare anul acesta pe piaţa de RCA. În ultimii ani am văzut mai degrabă firme ieşind din RCA, ceea ce înseamnă că totuşi această piaţă nu e suficient de atractivă. Şi, atunci, trebuie să vedem dacă nu sunt probleme de reglementare, adică de legislaţie, care fac ca această piaţă să nu fie atractivă pentru companii”, a adăugat acesta.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Compania Continental implementează pentru mașină sistemul inovativ de calcul avansat (HPC) inter-domeniu

 

Strategia de creștere a Business Lease este pe axată pe diversificarea și adaptarea continuă a serviciilor

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Plafonarea tarifelor RCA
Asigurări

Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită până la 30 septembrie 2024

Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită până la 30 septembrie 2024,...

RCA
Asigurări

BAAR: Costurile cu piesele pentru autovehiculele reparate în baza poliţelor RCA au crescut cu 34%

Costurile cu piesele înlocuite pentru autovehiculele reparate în baza poliţelor RCA au...

Menţinerea plafonării tarifelor RCA
Asigurări

Boloş: Menţinerea plafonării tarifelor RCA depinde de analiza pe care o face ASF

Menţinerea plafonării tarifelor RCA va fi decisă în baza unei analize pe...

Mașinile electrice
AsigurăriService

Mașinile electrice sunt implicate mai rar în accidente, dar reparația costă mai mult. Studii

Este mai puțin probabil ca mașinile electrice să fie implicate într-o coliziune...