BNR: Rata anuală a inflaţiei va urca la 3,4% în decembrie 2021

Rata anuală a inflaţiei IPC este anticipată a-şi menţine tendinţa ascendentă până la finalul anului, când va atinge nivelul de 3,4%, urmând să atingă nivelul de 2,8% la sfârşitul anului 2022, se arată în Raportul asupra inflaţiei al Băncii Naţionale a României (BNR).Rata anuală a inflaţiei

„După o amplă creştere înregistrată în luna ianuarie a anului curent, pe fondul majorării tarifelor la energia electrică şi a preţurilor combustibililor, rata anuală a inflaţiei IPC este anticipată a-şi menţine tendinţa ascendentă până la finalul anului, când va atinge nivelul de 3,4%. Această evoluţie este asociată exclusiv dinamicii componentelor exogene ale coşului de consum. Odată cu disiparea influenţelor temporare nefavorabile ale acestora la începutul anului viitor, aceasta este prevăzută să încetinească, urmând să atingă nivelul de 2,8% la sfârşitul anului 2022”, se spune în raport.

Rata anuală a inflaţiei

Rata anuala a inflatiei a urcat la 3,2% în luna februarie 2021, de la 2,99% in luna anterioara, în condițiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 3,8%, mărfurile alimentare cu 2,7%, iar serviciile, cu 2,32%.

„Preturile de consum in luna februarie 2021 comparativ cu luna februarie 2020 au crescut cu 3,2%. Rata anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 2,5%. Rata medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (martie 2020- februarie 2021) fata de precedentele 12 luni (martie 2019 – februarie 2020 ), calculata pe baza IPC, este 2,6%. Determinata pe baza IAPC, rata medie este 2,1%”, a explicat Institutul national de Statistica.

 

CITEȘTE ȘI:

Patru oferte pentru sectorul Suplacu de Barcău – Chiribiș. Criteriile de atribuire

UE lansează noul sistem de control al importurilor pentru combaterea traficului ilicit de mărfuri

 

 

Adaugati comentariu