Advertisement

BlaBlaCar
Home Administrare flote Juridic BlaBlaCar: Legea co-voiajării nu se aplică serviciilor de tip taxi

BlaBlaCar: Legea co-voiajării nu se aplică serviciilor de tip taxi

Proiectul de lege privind co-voiajarea defineşte o sumă maximă care poate fi împărţită între conducătorul auto şi pasager, în limita costurilor deplasării, astfel încât conducătorul auto, persoana fizică, să nu facă profit din această activitate, au explicat reprezentanţii BlaBlaCar.

Potrivit companiei, BlaBlaCar este cea mai mare comunitate de ridesharing din lume, cu peste 30 de milioane de membri din 22 de țări. Ea fost fondată în Franţa, de Frédéric Mazzella, student la Stanford.

“Proiectul de lege asigură că această activitate este făcută într-un mod organizat şi de încredere, existând posibilitatea ca autorităţile să obţină, la cerere, informaţii despre călătorii, iar activitatea de co-voiajare este recunoscută doar în situaţia în care conducătorul auto, persoana fizică, călătoreşte în scop personal, nu desfăşoară o activitate comercială şi împarte costurile cu pasageri care merg în aceeaşi direcţie”, spune compania.

De asemenea, potrivit BlaBlaCar, noua inţiativă legislativă nu se aplică serviciilor de tip taxi, ci doar clarifică şi reglementează activitatea de co-voiajare, adoptând anumite bune practici din alte ţări europene.

„Franţa şi Germania au adoptat deja legislaţii similare în care se defineşte clar activitatea de co-voiajare. Mai mult decât atât, Comisia Europeană chiar recomandă o definiţie separată a acestui tip de activitate de împărţire a costurilor şi a recunoscut într-un raport din iunie 2016 beneficiile pe care co-voiajarea le aduce consumatorilor”, menţionează compania

Co-voiajarea reprezintă deplasarea pe distanţă lungă, în scop personal, cu împărţirea costurilor şi fără profit pentru conducătorul auto persoana fizică.

„Co-voiajarea oferă numeroase beneficii pentru oamenii care călătoresc între oraşe. Spre deosebire de serviciile/aplicaţiile de tip taxi pe distanţe scurte, în co-voiajare conducătorii auto împart costul unei călătorii personale, planificate în avans, cu pasagerii care călătoresc în aceaşi direcţie. Pasagerii au o alternativă de călătorie ieftină şi convenabilă. Conducătorii auto şi pasagerii ştiu şi aleg înaintea deplasării cu cine vor călători pe baza unor profile declarate (nume, poză, scurtă descriere, tipul maşinii) şi a evaluărilor membrilor”, mai spun reprezentanţii companiei.

Potrivit datelor de pe pagina oficială de internet, BlaBlaCar recomandă un preţ de 0,13 lei/km ca o contribuţie convenabilă pe pasager pentru costurile călătoriei (preţul maxim pe care conducătorul auto poate să-l ceară este 0,2 lei/km).

Pecizările companiei survin afirmaţiilor făcute de reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), conform cărora proiectul de lege care permite co-voiajarea va determina desfăşurarea de activităţi neautorizate şi fraude fiscale.

„Eu sper că domnul deputat Lucian Şova (iniţiatorul proiectului – n.r.) a avut parte de o perioadă de rătăcire sau depresie pre-electorală, iar acest proiect de lege este rodul acestei stări delicate, de care domnia sa, probabil, a avut parte. A legifera o activitate de transport care nu se desfăşoară cu titlu gratuit, fără licenţă de transport şi evazionistă, însă, organizată printr-o platformă electronică, este o veritabilă invitaţie la „ciubucăreală”, declara, săptămâna trecută, Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

drogați
Juridic

Șoferii prinși băuți sau drogați la volan rămân fără carnet 10 ani

Șoferii prinşi la volan cu o alcoolemie mai mare de 0,8/mie sau...

ghişeu
Juridic

MAI: Între 1 şi 6 mai, nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunță că în perioada 1- 6 mai 2024,...

Star Taxi
Transporturi

Star Taxi își extinde serviciile în alte patru orașe. Are și un serviciu disponibil pentru companii

Star Taxi, cea mai mare aplicație de transport dezvoltată de o companie...

afacerile din transporturi
Transporturi

Afacerile din transporturi au scăzut cu 6,5 % în primele 2 luni din 2024

În primele două luni din 2024, cifra de afaceri din serviciile de...