Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) a anunţat acordarea unor noi finanţări pentru România, în valoare de 675 milioane euro, pentru transport, dezvoltare urbană și IMM-uri.
O primă tranşă de 600 milioane euro dintr-un împrumut aprobat de BEI în valoare de 1,2 miliarde euro va fi acordată pentru construirea Autostrăzii A7 Moldova (Ploieşti – Paşcani). Construcţia, sprijinită de Mecanismul de redresare şi rezilienţă al Uniunii Europene, va face parte din reţeaua centrală şi va avea un impact economic şi social substanţial pentru regiune, reducând semnificativ timpul de călătorie şi îmbunătăţind siguranţa. Pe lângă finanţare, BEI a avut o contribuţie importantă în ceea ce priveşte consultanţa tehnică pentru pregătirea proiectului (JASPERS) şi pentru implementarea proiectului (PASSA).
BEI a anunţat şi acordarea unui împrumut de 20,9 milioane euro către municipalitatea din Oradea pentru a finanţa investiţii în transportul urban, regenerarea urbană şi îmbunătăţirea eficienţei energetice a şcolilor, clădirilor publice şi iluminatului stradal. Banca a încheiat şi un contract de împrumut în valoare de 30 milioane euro pentru finanţarea reabilitării din punct de vedere al eficienţei energetice a clădirilor rezidenţiale din sectorul 2, Bucureşti. Ambele investiţii sunt continuări ale colaborării pe termen lung dintre BEI şi municipalitatea din Oradea şi din sectorul 2, Bucureşti. În ultimii cinci ani, Grupul BEI a investit 398 milioane euro în sprijinirea dezvoltării urbane şi regionale din toată ţara.
Grupul BEI a fost un susţinător important al micilor întreprinderi, forţa motoare a economiei româneşti. În ultimii cinci ani, am investit în România 2,85 miliarde euro, pentru a oferi sprijin întreprinderilor mici şi de talie intermediară.
În acest context, BEI şi Garanti BBVA au încheiat un contract de împrumut în valoare de 24,4 milioane euro, menit să sprijine accesul la finanţare al micilor întreprinderi. Împrumutul va face finanţarea mai accesibilă pentru întreprinderile din România, majoritatea fiind din regiunile beneficiare ale fondurilor de coeziune, precum şi pentru întreprinderile care investesc în acţiunile climatice, ca modalitate de a susţine o transformare ecologică, inclusivă şi durabilă a economiei româneşti.
BEI lucrează în România de la începutul anilor 1990, îmbunătăţind coeziunea, infrastructura şi serviciile de sănătate şi sprijinind întreprinderile mici şi mijlocii. Banca Europeană de Investiţii (BEI) este instituţia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deţinută de statele membre ale acesteia. Banca pune la dispoziţie finanţare pe termen lung pentru investiţii solide, cu scopul de a contribui la atingerea obiectivelor politicilor UE.
CITEȘTE ȘI:
De ce mașinile galbene se vând mai bine pe piața second hand?
Guvernul discută, astăzi, schimbările pentru rovinietă. Cazul autoturismelor și utilitarelor ușoare
Comentați?