Advertisement
Adrian Lacatus
Home Interviuri Adrian Lăcătuş, BCR Fleet Management: Majoritatea livrărilor prin leasing operațional se vor concentra în T3

Adrian Lăcătuş, BCR Fleet Management: Majoritatea livrărilor prin leasing operațional se vor concentra în T3

Prima jumătate a anului a confirmat creşterea pieţei de leasing operaţional prin prisma comenzilor lansate de companii. Cele acumulate deja de BCR Fleet Management îl încredinţează pe directorul său general că ţintele asumate pentru acest an vor fi depăşite.

AEx Flote: Din punctul dumneavoastră de vedere, care sunt cele mai importante provocări pentru BCR Fleet Management în acest an?

Adrian Lăcătuş: Ne-am propus ca în anul 2014 să continuăm trendul ascendent din anul anterior, atât în sensul creşterii cotei de piaţă, cât şi a profitului. În acest context a fost foarte important pentru noi să echilibrăm nevoia de a genera volume noi cu aceea de a menţine profitabilitatea la cotele asumate. Au fost cazuri în care, sub presiunea pieţei, cotaţiile oferite pentru anumite tranzacţii au fost sub limita de profitabilitate pe care o targetăm şi ne-am văzut nevoiţi să ne asumăm faptul că acele contracte vor fi câştigate de alţi jucători din piaţă.

AEx Flote: Aţi explicat recent pentru AutoExpert Flote că vă aşteptaţi la o creştere a pieţei de leasing operaţional chiar cu două cifre in 2014. Prima parte a anului confirmă aceste estimări?

Adrian Lăcătuş: Până în prezent semnalele care au venit din piaţa auto au fost pozitive şi ne dau încredere pentru cea de-a doua parte a anului. În ceea ce ne priveşte, prima jumătate a anului ne confirmă creşterea pieţei, nu neapărat sub aspectul livrărilor de vehicule noi, cât prin prisma comenzilor lansate. Consider în continuare că la finalul anului vom avea o creştere a pieţei de leasing operaţional, iar creşterea va fi conform aşteptărilor.

AEx Flote: Cum au evoluat afacerile companiei în prima parte a anului şi care au fost domeniile din economie care au generat cele mai multe comenzi de autovehicule?

Adrian Lăcătuş: Pentru noi începutul de an a fost sub aşteptări, însă în lunile care au urmat lucrurile s-au redresat şi am acumulat comenzi la un nivel care ne dă încredere că vom depăşi ţintele asumate pentru acest an. Marea majoritate a livrărilor se vor concentra în trimestrul al treilea, iar cei mai importanţi clienţi ai noştri au afaceri în sectorul energetic, în construcţii, HoReCa sau agricultură.

AEx Flote: Care este trendul actual în leasingul operaţional din punctul de vedere al clienţilor BCR Fleet Management?

Adrian Lăcătuş: În continuare clienţii caută să îşi optimizeze costurile, nu doar în ceea ce priveşte flota de autovehicule, dar şi în alte zone. În funcţie de perspectiva fiecăruia, aceste soluţii pot îmbrăca diverse forme. Este important pentru noi să fim flexibili şi să putem oferi soluţiile de care au nevoie clienţii în zona de finanţare şi administrare a flotei de autovehicule. Ponderea celor două componente în soluţia oferită clientului poate fi diferită de la caz la caz, de aici şi nevoia de flexibilitate.

AEx Flote: În acest an, sinergiile care funcţioneaza în grupul BCR şi-au arătat roadele în ceea ce priveşte lărgirea bazei de clienţi a companiei pe care o conduceţi?

Adrian Lăcătuş: Colaborarea pe care o avem cu colegii noştri din grup a fost unul dintre cei mai importanţi factori de succes în decursul acestui an. Am realizat mare parte din volumele totale în urma unor contracte cu clienţi existenţi ai grupului BCR sau prin intermediul unor tranzacţii în care am oferit clienţilor soluţii comune, leasing-bancă. În continuare, pentru noi este important să ne dezvoltăm această direcţie şi să putem oferi clienţilor grupului BCR servicii financiare complete.

AEx Flote: Ce mesaj aveţi pentru companiile româneşti care încă ezită să-şi externalizeze administrarea flotei?

Adrian Lăcătuş: Sunt convins că mare parte dintre aceste companii au luat deja în calcul varianta externalizării flotei şi, cel mai probabil, la momentul respectiv soluţiile oferite de piaţă nu au fost aliniate cu aşteptările lor. Piaţa a evoluat în perioada recentă, atât prin apariţia unor jucători noi, cât şi prin dezvoltarea de produse care oferă mai multă flexibilitate. Este foarte posibil ca soluţiile pe care aceşti clienţi le caută să existe acum şi ei să beneficieze de avantajele pe care le oferă leasingul operaţional şi administrarea flotei de autovehicule.

(Articol apărut în revista AutoExpert Flote, luna septembrie 2014)

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Frederic Banco
InterviuriLeasing financiar

Anul 2023 este un an bun pentru industria de leasing și pentru BRD Sogelease

– Interviu cu Frédéric Banco, director general BRD Sogelease

Ayvens
Leasing operaţional

Ayvens, noul brand care reunește ALD Automotive și LeasePlan sub o singură identitate

ALD Automotive I LeasePlan va avea un nou brand global de mobilitate,...

Business Lease
Leasing operaţional

Business Lease promovează vehiculele electrice în cadrul flotelor de afaceri

Vehiculele electrice sunt viitorul mobilității, oferind oportunități inovatoare pentru a reduce emisiile...

ALD
Leasing operaţional

Noul brand ALD | LeasePlan va fi lansat până la sfârșitul anului 2023

ALD | LeasePlan va lansa un nou brand până la sfârșitul anului...