Băncile au amânat ratele la credite pentru 152.000 de clienţi

Un număr de 152.000 de clienţi ai băncilor au beneficiat de amânarea ratelor la credite cu până la 9 luni, valorea împrumutirilor însumate fiind de 3,3 miliarde de lei, a anunţat ministru Finanţelor Florin Cîţu.
Biroul de Credit

Premierul Ludovic Orban, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, şi şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, s-au întâlnit vineri cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor. Discuţiile au vizat programul IMM Invest, amânarea ratelor la bănci şi programul de relansare a economiei.

”În acest moment, în baza OUG 37/ 2020, au beneficiat 152.000 de clienţi a sistemului financiar-bancar, însumând 3,3 miliarde de lei, totalul creditelor amânate până la nouă luni de zile. Este un program care a funcţionat foarte rapid, sistemul financiar-bancar s-a mobilizat şi foarte rapid a procesat toate cererile”, a precizat Florin Cîţu, la finalul întâlnirii.

Acesta a reamintit că perioada până la care poate fi solicitată amânarea ratelor la credite a fost prelungită până în 15 iunie.

Ministrul Finanţelor a subliniat că o mare parte dintre programele care vor fi implementate de autorităţi depind de buna funcţionare a parteneriatului cu sistemul financiar-bancar şi de sănătatea acestuia din urmă.

În 4 aprilie, Guvernul a aprobat normele de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare.

Pentru creditele ipotecare, perioada pentru care se acordă facilităţile de suspendare la plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane se stabileşte conform opţiunii debitorului, ce poate fi exprimată o singură dată, şi este cuprinsă între o lună şi nouă luni, fără a putea depăşi data de 31 decembrie 2020. Scadenţa ultimei rate incluse în perioada de suspendare la plată este cel mai târziu data de 31 decembrie 2020.

Modificarea clauzelor contractuale la creditele ipotecare se realizează fără încheierea de acte adiţionale, deci fără alte costuri, prin notificarea clauzelor contractuale modificate, inclusiv noul grafic de rambursare a creditului şi graficul de rambursare a dobânzilor eşalonate, transmisă de creditor debitorului în termen de 30 de zile de la primirea solicitării.

 

CITEŞTE ŞI:

Comisia Europeană va pompa miliarde de euro în industria auto. Cea „verde”

Producţia auto în România, în scădere cu aproape 63%

ACAROM, recunoscută de Guvern drept asociaţie de utilitate publică

 

Adaugati comentariu