Comisia Europeană va pompa miliarde de euro în industria auto. Cea „verde”

Un proiect iniţiat de Comisia Europeană arată că UE intenţionează să pompeze zeci de miliarde de euro în industria auto, puternic afectată de criza generată de noul coronavirus. Cu toate acestea, ajutorul ar putea fi condiţionat de promovarea „maşinilor curate”.
industria auto


La o zi după ce industria auto din UE a publicat cifrele scăzute de vânzări pentru luna aprilie, Comisia Europeană vehiculează un plan de a injecta 100 de miliarde de euro în asectorul transporturilor, ca parte a unui plan de promovare a modurilor „curate” de mobilitate, cum ar fi maşinile electrice, relatează cotidianul german Süddeutsche Zeitung.

Propunerea a fost făcută în contextul în care UE este cel mai mare producător de vehicule după China, în industria auto activând aproximativ 300.000 de companii şi 13,8 milioane de persoane.

Sectorul auto a fost unul dintre cele mai afectate de pandemie, în condiţiile în care fabricile şi dealerii şi-au închis porţile în perioada măsurilor de distanţare socială, iar intrarea în şomaj a multor europeni a dus la scăderea vânzărilor. De altfel, în ţări precum Italia şi Spania, vânzările au scăzut cu aproximativ 97% în luna aprilie.

Cu toate acestea, notează proiectul, industria auto trebuie să facă faţă unei ameninţări şi mai mari – schimbările climatice. Transporturile rutiere sunt responsabile pentru 75% din emisiile de carbon ale tuturor formelor de transport combinate.

„Sprijinul masiv pentru industria auto”, avertizează Comisia, „reprezintă o povară semnificativă pentru generaţiile viitoare”.

În acest scop, proiectul propune ca un pachet financiar cuprins între 40 şi 60 de miliarde de euro să fie acordat pentru investiţii în producerea „maşinilor curate”, cum ar fi vehiculele electrice şi alte tehnologii noi care nu se bazează pe combustibili fosili. De asemenea, Comisia are în vedere instalarea unui număr de 2 milioane de staţii de încărcare publice în întreaga UE până în 2025.

Proiectul Comisiei notează, de asemenea, necesitatea de a sprijini sistemul feroviar din Europa, o metodă de transport mult mai ecologică care, deşi relativ populară, suferă de lipsă de investiţii şi conexiuni eficiente între ţări.

Potrivit Süddeutsche Zeitung, Comisia are în vedere un ajutor de 40 de miliarde de euro şi pentru dezvoltarea transportului pe cale ferată.

 

CITEŞTE ŞI:

Producţia auto în România, în scădere cu aproape 63%

ACAROM, recunoscută de Guvern drept asociaţie de utilitate publică

Aplicaţii IMM Invest vor putea folosi şi datele financiare din 2018

 

Adaugati comentariu