BAAR: Toţi asiguraţii cu poliţe încheiate la City Insurance vor beneficia, atunci când este cazul, de despăgubiri prin intermediul FGA

Toţi asiguraţii cu poliţe încheiate la City Insurance vor beneficia, atunci când este cazul, de despăgubiri prin intermediul Fondului de Garantare a Asiguraţilor, a transmis, Mădălin Roşu, preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR).City Insurance

„Avem convingerea că toţi asiguraţii cu poliţe încheiate la City Insurance vor beneficia, atunci când este cazul, de despăgubiri prin intermediul Fondului de Garantare a Asiguraţilor. De asemenea, BAAR doreşte să dea încă o dată asigurări că, şi în această situaţie, va acţiona cu respectarea nu doar a legii, ci şi a celor mai înalte standarde de profesionalism şi eficienţă, fără bariere birocratice pentru a-şi îndeplini rolul său pe plan extern. Ne exprimăm speranţa că, industria autohtonă a asigurărilor a ajuns la maturitatea, experienţa şi un nivel de reglementare prin care să poată trece cu bine peste efectele oricăror disfuncţionalităţi care pot apărea la un moment dat şi împreună cu implicarea de care autorităţile statului dau dovadă în acest moment, şi mă refer aici şi la cele două Ordonanţe de Urgenţă anunţate de către premier, avem certitudinea că putem gestiona acest moment într-un mod optim”, a spus Mădălin Roşu.

Potrivit BAAR, având în vedere faptul că asigurătorul City Insurance nu mai îndeplinea indicatorii de solvabilitate, respectiv de capital minim, fiind în incapacitate de plată, măsura retragerii autorizaţiei, luată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este una în concordanţă cu legislaţia şi normele generale de guvernanţă în domeniu.

„În acest moment, în transparenţă pe site-ul Ministerului de Finanţe este publicat Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care permite Fondului de Garantare să facă plăţi imediat după retragerea de către ASF a autorizaţiei de funcţionare a City Insurance, respectiv majorarea plafonului de despăgubire de la 450.000 lei la 500.000 lei pentru fiecare contract de asigurare”, a mai precizat sursa citată.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat, vineri, că a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii Asigurare-Reasigurare City Insurance şi a solicitat deschiderea procedurii falimentului împotriva societăţii.

Premierul Florin Cîţu a declarat, miercuri, că se lucrează la două ordonanțe de urgență în domeniul asigurărilor, documentele fiind acum în circuitul de avizare. Prima vizează preţurile RCA, iar a doua se referă la situaţia de la City Insurance, societate aflată în pericol de faliment.

„Sunt două Ordonanțe de urgență în avizare. Am discutat și astăzi cu Consiliul Concurenței, ar trebui să fie pe masa Guvernului săptămâna viitoare. O Ordonanță se referă la prețurile asigurărilor RCA, iar alta la situația City Insurance, dacă se ajunge acolo (faliment, n.red) pentru a asigura că nu se ajunge ca oamenii să aibă un claim și să nu poată fi plătiți. Deci ne asigurăm că se vor putea plăti banii de la Fondul de Garantare”, a afirmat premierul.

 

CITEȘTE ȘI:

FGA va deschide dosarele de daună avizate la asigurătorul rămas fără autorizație de funcționare. Proiect

UNSAR: Deţinătorii de poliţe RCA de la City Insurance şi păgubiţii sunt protejaţi de lege

 

Adaugati comentariu