Advertisement

Marin Griguţă
Home Infrastructură Autostrada Ploieşti – Braşov. O singură ofertă pentru revizuirea documentației

Autostrada Ploieşti – Braşov. O singură ofertă pentru revizuirea documentației

Pentru revizuirea Studiului de Fezabilitate şi elaborarea Proiectului Tehnic necesare construcţiei tronsonului de Autostradă Ploieşti – Braşov, a fost depusă o singură ofertă, cea a companiei Consitrans, a anunţat Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Potrivit anunțului de participare la licitație, valoarea estimată a contractului este cuprinsă în intervalul 48,8 milioane lei şi 57,67 milioane lei, fără TVA. Durata contractului este de 30 luni pentru revizuirea documentației şi de 16 luni pentru elaborarea Proiectului Tehnic de Execuţie.

Potrivit CNAIR, în cadrul contractului vor fi realizate:

  • Completarea/ Revizuirea Studiului de Fezabilitate (SF);
  • Elaborarea Proiectului pentru Autorizarea Executării Lucrărilor de Construire (PAC) ;
  • Elaborarea Proiectului Tehnic de Execuție (PTE).

Comisia de Evaluare a CNAIR va analiza oferta în conformitate cu prevederile documentaţiilor de atribuire şi cu legislaţia în vigoare în domeniul achiziţiilor publice.

”Decizia revizuirii Studiului de fezabilitate şi de elaborare a Proiectului tehnic pentru întreg sectorul cuprins între Ploieşti şi Braşov a fost luată, în special, şi din nevoia de asigurare a sursei de finanţare prin fonduri europene. Întrucât documentaţia tehnico-economică nu ar fi corespuns din punct de vedere al exigenţelor dezvoltării unui astfel de proiect, riscurile în etapa de implementare ar fi fost imposibil de cuantificat, conducând la blocaje în implementare. Subliniem că este pentru prima oară când acestui proiect îi este asociată o sursă de finanţare, însă, pentru a asigura premisele finanţării execuţiei acestui obiectiv din Programul Operaţional de Transport 2021-2027, a fost considerată drept obligatorie revizuirea/completarea documentaţiei, cu identificarea tuturor riscurilor, ca urmare a unei reproiectări adecvate. În concluzie, considerăm că o astfel de abordare reprezintă unicul mod concret de implementare a proiectului în integralitatea sa, cu diminuarea riscurilor şi respectarea cu fermitate a oricărui calendar de implementare în etapa de execuţie”, arată reprezentanții CNAIR..

În luna august, compania de drumuri arăta că, în urma unei analize a documentaţiei pentru Autostrada Ploieşti – Braşov au fost constatate o serie de deficienţe printre care şi aceea că, deşi sectorul Comarnic – Braşov avea ca perioadă de implementare 2014-2020, până în prezent nu i-a fost asociată o sursă de finanţare. Şi sectorul Ploieşti – Comarnic se află în aceaşi situaţie.

„Analizând documentaţia tehnico-economică elaborată pentru Autostrada Ploieşti – Braşov, atât la nivelul direcţiilor de specialitate ale CNAIR, cât şi din perspectiva direcţiilor subliniate de către Banca Mondială, s-au constatat următoarele deficienţe şi, implicit, soluţii pentru o strategie fezabilă de implementare a proiectului: în zona Buşteni şi Sinaia s-a constatat o dezvoltare locală accelerată în ceea ce priveşte implementarea unor proiecte de anvergură, prin accesarea de fonduri europene (exemplu: microhidrocentrale), proiecte cu impact socio-economic la nivel regional, pentru care însă, trebuie respectate principiile de finanţare pentru a nu fi necesară rambursarea în integralitate a contribuţiei Comisiei Europene; lipsa unei experienţe în dezvoltarea unor proiecte în Parteneriat Public Privat, atât la nivelul României, cât şi la nivelul Europei de Sud – Est, evidenţiază faptul că astfel de mecanisme de finanţare sunt aplicabile în special proiectelor punctuale de tip- tunel, pod, etc şi nu proiectelor de o astfel de anvergură; deşi sectorul de autostradă Comarnic – Braşov avea ca perioadă de implementare 2014-2020 (document de referinţă: HG 666/2016), până în prezent nu i-a fost asociată o sursă de finanţare, sectorul Ploieşti – Comarnic aflându-se în aceeaşi situaţie”, menționa CNAIR.

Sectorul Bucureşti – Ploieşti se află în operare, iar sectorul Ploieşti – Braşov va intra în obiectul viitorului contract de proiectare (revizuire Studiu de Fezabilitate şi elaborare proiect tehnic), având ca sursă de finanţare fondurile europene, iar etapa de execuţie urmând a fi de asemenea asigurată prin Programul Operaţional Transport 2021-2027.

În luna octombrie, CNAIR a desemnat compania TPF Inginerie drept câștigătorul contractului pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate și a Proiectului Tehnic necesare construcției Nodului Rutier ”Comarnic Nord”. Valoarea contractului, cu o durată de 27 de luni, este de 1,37 milioane de lei fără TVA.

 

CITEȘTE ȘI:

Finanțare europeană pentru Drumul Expres Craiova – Pitești. Cât costă proiectul

România, pe locul 31 în Topul european al puterii de cumpărare

Posibilă prelungire a suspendării ratelor bancare după 1 ianuarie 2021

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Tigveni
Infrastructură

Autostrada Sibiu – Piteşti. Pe secțiunea Curtea de Argeş – Tigveni s-ar putea circula din 2026

Constructorul austriac Porr a realizat străpungerea celei de a doua galerii a...

Curtea de Argeș
Infrastructură

Autostrada A1. Pregătiri pentru deschiderea circulației între Pitești și Curtea de Argeș

Pe Autostrada Sibiu – Pitești A1, constructorul italian Webuild realizează ultimele lucrări...

Craiova - Filiași.
Infrastructură

Cinci oferte pentru Lotul 3 al Autostrăzii Craiova – Filiași

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit, marți, cinci...

Pașcani - Suceava
Infrastructură

Constructor desemnat pentru realizarea ultimului lot de pe Autostrada Pașcani – Suceava

Asocierea SA&PE Construct – Spedition UMB – Tehnostrade a fost desemnată câștigătoarea...