Test drive Volkswagen Golf 8 1.5 eTSI First Edition

Cel mai reprezentativ model compact face saltul suprem, devenind cel mai futurist exponent al segmentului. Aparent, o prăpastie fără fund, despre care aflăm mai multe în acest test drive Volkswagen Golf 8 1.5 eTSI First Edition. Foto: Bogdan Paraschiv



Test drive Volkswagen Golf 8 floteauto.ro

Marea masă a clienților particulari și mai toate companiile care au cumpărat cele 35 de milioane de exemplare Golf, au avut în vedere două aspecte: operarea simplă, tradițională și soliditatea construcției, tipic germană. Nemții, însă, schimbă macazul cu 90 de grade în ambele cazuri: Golf 8 nu mai are niciun buton fizic pe bord (doar pe volanul multifuncțional).

VW Golf floteauto.ro

Iar asta înseamnă că nu mai ai nimic de apăsat, ci doar de atins, ceea ce, la primul contact cu mașina, îți lasă un gust un pic ciudat: pare că și operarea simplă, și soliditatea butoanelor și potențiometrelor tipic nemțești, care confirmau cu un „țac“ orice input s-au evaporat. Și apoi mai e și schimbătorul shift-by-wire… operabil la „degețel“. Practic, atât de multă electrică și electronică au îndesat nemții în noul Golf, încât începi să te întrebi pe ce-ai dat banii.

VW Golf floteauto.ro

Test drive Volkswagen Golf 8 – un loc plăcut

Apoi îți dai reset și te uiți încă o dată, în ansamblu: nemții au făcut totul să arate bine, omogen, închegat, chiar spectaculos. Șoferul se simte instantaneu în centrul atenției, cu tunelul central și cu display-ul de 10 inci al sistemului multimedia Discovery Pro (756 euro fără TVA) înclinate spre el. Un cockpit condimentat de al doilea display, cel al instrumentelor de bord de 12,3 inci (standard pe First Edition), complet configurabil, în cel mai simplu mod: trei taste pe orizontală dedicate selecției celor trei zone (cadranele și zona centrală) și două săgeți pe verticală pentru selectarea informației pe care o vrei afișată în fiecare zonă.

Test drive Volkswagen Golf 8 floteauto.ro

Test drive Volkswagen Golf 8 – operare

Meniul sistemului Discovery Pro este simplu, grafica plăcută, ecranele pot fi personalizate după placul utilizatorului ca la un smartphone, iar pentru cei care se temeau de bug-uri ale sistemului, certific că cel al exemplarului meu se mișca „uns“, fără lag, fără poticneli. Un vis!

VW Golf floteauto.ro

Cât despre operarea climatizării și selectarea modurilor de rulare, totul se desfășoară în cel puțin doi pași: primul – selectezi sursa de pe micul bloc de pe consola centrală, apoi faci reglajele/selecțiile de pe display-ul central. Clar, era mai simplu cu butoane, mai ales că Golf nu are nici feedback haptic sau sonor care să confirme selecțiile. Dar nemții nu s-au lăsat și au adăugat sub ecran o zonă „touch“ cu trei canale separate, pe care glisezi degetul în stânga și în dreapta pentru a modifica temperatura climei și volumul sunetului. Mult mai bine decât la alte sisteme tactile, dar nu la fel de sigur și plăcut ca la butoanele și potențiometrele fizice.

VW Golf floteauto.ro

Scaunele ergoActive (standard), cu reglaje electrice, două memorii de poziție și masaj sunt extrem de confortabile și au o susținere laterală foarte bună, iar opțional poți comanda încălzire pentru toate cele patru locuri principale și volan încălzit, parte dintr-un pachet extrem de cuprinzător, de 4.800 de euro. Spațiul în spate este suficient pentru călătorii de 1,80 m, care primesc mânere de viraj, cotieră centrală, aeratoare centrale, două mufe USB-C (pe lângă cele două din față) și chiar și își pot selecta temperatura separat de locurile din față.

VW Golf floteauto.ro

În plus, pe spătarele scaunelor sunt trei buzunare, două mici, excelente pentru electronice, și unul mare, bun pentru reviste. Bancheta este suficient de moale și perfect profilată, iar geamurile laterale extrem de ample. Am și o obiecție: tunelul central este foarte înalt, deci al treilea călător de pe banchetă nu-și poate mișca liber picioarele.

 ➡ Iată cum arată și ce oferă cel mai ieftin Golf 8! 💡

Totul se întâmplă pe fondul grijii proverbiale cu care VW își tratează clienții: buzunarele din toate ușile sunt căptușite cu fetru, capetele șinelor scaunelor sunt îmbrăcate în plastic care protejează pantofii călătorilor din spate, centurile de siguranță pe față sunt reglabile pe înălțime, iar plasticele din jumătatea superioară sunt moi în față (nu și în spate).

VW Golf floteauto.ro

Test drive Volkswagen Golf 8 – portbagajul

Cât despre portbagaj – volumul a rămas, practic, neschimbat. 381 l sunt suficienți pentru călătoriile în patru. Sub podeaua falsă se ascunde roata de rezervă de dimensiuni reduse, în laterale sunt două buzunare și două cârlige de agățare a pungilor, o priză de 12 V stă gata să-ți păstreze sucurile din lada frigorifică la rece, iar hayonul se ridică la 1,86 m de sol, așa că nu sunt mari „șanse“ să-l lovești cu capul. Mai mult, plierea spătarului banchetei 1/3-2/3 formează o suprafață plană, poți plia doar cotiera centrală pentru a transporta obiecte subțiri și lungi și a păstra patru locuri funcționale, iar pragul de încărcare nu te pune mult la muncă (68 cm deasupra solului).

Test drive Volkswagen Golf 8 floteauto.ro

Test drive Volkswagen Golf 8 – design exterior

Revoluția de la interior nu se oglindește în formele caroseriei, care au evoluat la la Golf 7, dar nu îl fac pe „8“ o vedetă pe șosea. De fapt, aproape niciun posesor de Golf din București nu mi-a acordat atenție, decât când eram blocat în trafic și a avut suficient timp să se dezmeticească. Altfel, Golf 8 trece aproape nevăzut, deși reprezintă, probabil, cel mai așteptat model al anului. Și poate că așa e mai bine, pentru că nicio generație Golf nu a epatat, și fix asta le-a plăcut multor posesori. Sigur, acum zona frontală este mai joasă, masca mai fină, farurile mai zvelte, iar stopurile sunt rectangulare, dar forma în sine este foarte asemănătoare cu cea a fostelor generații.

Test drive Volkswagen Golf 8 floteauto.ro

Pentru conducere, concluzii și tate tehnice, apasă 2!

Adaugati comentariu