Advertisement
CEC Bank
Home Administrare flote Asigurări ASSAI: City Insurance are probleme serioase în acordarea despăgubirilor

ASSAI: City Insurance are probleme serioase în acordarea despăgubirilor

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) susţine că Autoritatea de Supraveghere Financiară refuză să recunoască faptul că societatea City Insurance are probleme serioase atât în onorarea obligaţiilor de despăgubire, cât şi din punct de vedere a solvabilităţii.

Potrivit datelor ASSAI, dintr-un număr de 951.157 poliţe RCA/lună cât emite întreaga piaţă de asigurări din România, 523.000 de poliţe RCA/luna sunt emise de către City Insurance.

„City Insurance a anunţat că a achitat anul acesta un număr de 93.761 dosare de dauna. Despre cele peste 30.000 de dosare de daună deschise tot în acest an şi neachitate nu suflă o vorbă nici City Insurance şi nici iresponsabila Autoritate de Supraveghere Financiară. Dauna medie rezultată din cifrele comunicate de către City Insurance este de 1.525 euro. Este o daună fantezistă în condiţiile în care City Insurance are peste un număr de peste 130.000 de capete tractor asigurate RCA dintr-un total de 190.000 de astfel de autovehicule înmatriculate la nivel naţional. Dauna medie pentru acest tip de vehicule depăşeşte 4.000 de euro, iar frecvenţa accidentelor este dublă faţă de autoturisme”, precizează ASSAI.

De asemenea, ASSAI menţionează că City Insurance poate obţine o dauna medie de 1.525 de euro doar în condiţiile efectuării unei despăgubiri parţiale, situaţie care confirmă „modul abuziv şi ilegal de despăgubire a firmei de asigurări către unităţile reparatoare”, acesta fiind şi modelul practicat de Astra Asigurări.

„Suntem consternaţi de ipocrizia şi totala lipsă de responsabilitate a Autorităţii de Supraveghere Financiară care refuză să recunoască faptul că societatea City Insurance are probleme serioase atât în onorarea obligaţiilor de despăgubire, cât şi din punct de vedere a solvabilităţii”, arată sursele citate.

Organizaţia precizează că, în urma cu 4 ani, Astra Asigurări intra în faliment în condiţiile în care fostul preşedinte, Mişu Negriţoiu, dădea tuturor asigurări până în ultimul moment că societatea nu are probleme financiare. În prezent, Leonardo Badea procedează în mod identic şi dă tuturor asigurări că City Insurance este solvabilă şi dacă cumva vor apărea probleme, „ASF va interveni cu „profesionalism şi promptitudine şi va rezolva problema”, iar peste o lună, acesta pleacă viceguvernator la BNR.

„Domnule Leonardo Badea, nu vă mai credem! De 2 ani de când aţi preluat mandatul, ne-aţi făcut să ne pierdem iremediabil încrederea în cuvântul dumneavoastră! Ne-am săturat de promisiuni neonorate privind disciplinarea pieţei de asigurări. Aşa cum bine ştiţi, dar refuzaţi să recunoaşteţi public, sub mandatul dumneavoastră situaţia pieţei de asigurări a degenerat teribil, iar eu v-am atras personal atenţia în nenumărate rânduri că firmele de asigurări îşi bat efectiv joc de păgubiţii RCA sub preşedinţia dumneavoastră la Autoritatea de Supraveghere Financiară. Această situaţie este confirmată şi de numărul de reclamaţii care a explodat în anul 2019, crescând cu peste 300% faţă de anul anterior, dar pe care dumneavoastră o ignoraţi şi o ascundeţi publicului, ca sa nu vă pericliteze ascensiunea spre BNR. Faptul că ASF-ul anunţă triumfalist că societatea City Insurance este în parametri normali, deşi dumneavoastră cunoaşteţi adevărul, ne ridică mari semne de întrebare privind viitorul mandat pe care speraţi să îl ocupaţi în conducerea BNR”, a declarat Dan Barbu, preşedinte ASSAI.

ASSAI recomandă tuturor unităţilor reparatoare să preia cu mare prudenţă comunicatele triumfaliste ale ASF-ului, să nu uite cum s-a comportat această instituţie şi pe vremea falimentelor Astra şi Carpatica şi să îşi reducă expunerea reparaţiilor pe societatea City Insurance, societatea de asigurări înregistrând sume importante neachitate atât în România, cât şi în plan extern.

Organizaţia adresează 6 întrebări publice către consiliul ASF, care au directă legatură cu situaţia societăţii City Insurance pe care, în opinia acesteia, o protejează: ASF să facă public numărul dosarelor de daună înregistrate de City Insurance pentru daune externe în ultimele 12 luni; ASF să facă public numărul şi procentul dosarelor de daună achitate integral de City Insurance pentru daune externe în ultimele 12 luni; ASF să facă publică valoarea dosarelor de daună neachitate de City Insurance pentru daune externe în ultimele 12 luni; ASF să facă publică valoarea rezervelor de daună constituite de către City Insurance pentru dosarele de daună achitate de către societate către BAAR, în cursul ultimelor 12 luni.

ASSAI precizează că doreşte să ştie dacă aceste rezerve de daună au fost corect şi legal constituite. De asemenea, organizaţia cere ASF să facă publica valoarea rezervelor de dauna constituite de către City Insurance pentru daunele externe neachitate în ultimele 12 luni. Conform ASSAI, dauna externă este de aproximativ 4000 de euro, iar valoarea rezervei de daună trebuie să fie constituită la acest nivel pentru fiecare dosar de daună în parte.

Totodată, asociaţia se întreabă dacă nu cumva faptul că ASF „se antepronunţă privind solvabilitatea societăţii City Insurance în timp ce o echipă a ASF-ului se află în plin control la această societate, poate fi considerata o „direcţie” dată echipei de control subordonată conducerii ASF”.

ASSAI menţionează că în situaţia în care ASF nu va transmite public prin comunicat de presă toate informaţiile cerute clare, detaliate, la obiect şi nu amestecate, până la data de 03 septembrie 2019, asociaţia va transmite un nou material de presă „deosebit de interesant”.

CITEŞTE ŞI:

AutoCar cere falimentul societăţii de asigurări City Insurance

„Anunţăm public faptul ca am contractat o reputată casă de avocatură care lucrează deja la redactarea unor plângeri penale împotriva unor persoane pe care le considerăm responsabile pentru neglijenţă şi abuz în serviciu din cadrul ASF”, a precizat Dan Barbu, preşedinte ASSAI.

Societatea de Asigurare Reasigurare City Insurance a anunţat că plătit în primele şapte luni daune totale de 143 de milioane de euro, echivalentul a 681 milioane de lei, corespunzător unui număr de 93.761 de dosare.

În perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2019, City Insurance a raportat prime brute subscrise în valoare de 239 de milioane de euro, echivalentul a 1,132 miliarde de lei, iar numărul poliţelor emise s-a ridicat la 4,07 milioane.

Datele oferite de companie vin ca reacţie în urma unor articole apărute în presă cu privire la o cerere de intrare în faliment a asigurătorului depusă în instanţă de Grupul de firme AutoCar pentru datorii restante de peste un milion de lei.

Grupul AutoCar, format din trei firme care administrează unităţi service, a anunţat că cere falimentul City Insurance şi a notificat Autoritatea de Supraveghere Financiară cu privire la cererea de faliment a societăţii, dar ASF susţine că asigurătorul este stabil din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate.

 

CITEŞTE ŞI:

Ministerul Dezvoltării Regionale îşi cumpără 20 de maşini noi

ALD Automotive încurajează conducerea maşinilor eco

Asociaţia Pro Infrastructura: Contractul pentru Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj-Deva a fost reziliat

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

ASF
Asigurări

Pentru sectorul de asigurări, ASF a primit peste 2.800 de reclamații în semestrul II 2023

Numărul total al petițiilor unice înregistrate, în semestrul al II-lea al anului...

tarifele RCA
Asigurări

UNSAR: Prima medie RCA a crescut cu 5% în primele 9 luni din 2023

În primele 9 luni ale anului trecut, prima medie RCA a crescut...

Otto Broker
Asigurări

Parteneriat tbi bank – Otto Broker pentru achiziția de asigurări, inclusiv RCA, în rate fără dobândă

În ultimul an, industria asigurărilor a întâmpinat o creștere a nevoilor consumatorilor,...

taxa pe lux
Asigurări

Guvernul vrea să elimine plafonul maxim de 500.000 de lei pentru păgubiții RCA

Guvernul a adoptat un proiect de lege pentru pentru modificarea şi completarea...