rca
Home Administrare flote Asigurări ASF: Toate societăţile care practică RCA şi Casco merg pe pierdere

ASF: Toate societăţile care practică RCA şi Casco merg pe pierdere

În prima ediţie pe anul 2020 a Raportului privind stabilitatea pieţelor financiare nebancare, Autoritatea de Supraveghere Financiară arată că dependenţa pieţei locale de asigurările auto (RCA şi Casco) a adus pierderi societăţilor de asigurare de-a lungul timpului.

Instituţia mai notează că se constată înregistrarea unor rate combinate ale daunei supraunitare pentru clasele A10 (RCA şi CMR) şi A3 (CASCO) în perioada 2018 – 2019.

Rata combinată a daunei este un indicator important al profitabilităţii societăţilor de asigurare, din perspectiva costurilor totale pe care acestea le au pentru administrarea poliţelor (costuri aferente daunelor + cheltuieli de distribuţie şi administrative).

O rată combinată a daunei supraunitară indică pierderi pentru asigurători (costuri cumulate ce depăşesc primele brute încasate aferente poliţelor vândute).

Rata combinată a daunei calculată pe date cumulate pentru toate clasele de asigurări generale s-a situat în anul 2019 la o valoare de 108,26%, în creştere comparativ cu indicatorul aferent anului 2018 ce înregistra o valoare de 102,28%. „Aşadar, din perspectiva acestui indicator se constată o deteriorare a situaţiei profitabilităţii la nivelul pieţei locale de asigurări”, arată ASF.

În figura de mai jos sunt prezentate ratele calculate pe date cumulate pentru clasele A3, A8 şi A10, principalele clase de asigurări generale, care împreună au o pondere semnificativă în total piaţă.

Evoluţia ratei daunei şi a ratei combinate a daunei pentru principalele clase de asigurări generale în perioada 2017 – 2019

RCA

În anul 2019, se observă o creştere a ratei daunei combinate pentru asigurările auto (clasa A3 şi A10) comparativ cu anul anterior.

Potrivit ASF, toate cele 14 societăţi de asigurare care practică asigurări CASCO au înregistrat în anul 2019 o rată combinată a daunei mai mare de 100%. Mediana ratei combinate a daunei s-a menţinut la aproximativ acelaşi nivel comparativ cu 2018, astfel că 7 dintre cele 14 societăţi deţin o rată combinată sub valoarea de 131%.

Nivelul maxim al ratei combinate a daunei pentru clasa A3 l-a înregistrat o societate cu o rată de 203%.

În anul 2019, rata combinată a daunei pentru clasa A10 a crescut comparativ cu anul 2018 atât la nivel cumulat, pe total piaţă, cât şi la nivel individual pentru aproximativ toate societăţile de asigurare.

„Toate societăţile dintre cele care practică şi RCA au înregistrat o rată combinată a daunei pentru clasa A10 peste nivelul de 100% la 31 decembrie 2019, 5 dintre cele 10 societăţi de asigurare care practică asigurări din clasa A10 au înregistrat rate combinate sub valoarea de 118%”, menţionează ASF.

Datele publicate în Raportul privind stabilitatea pietelor financiare nebancare mai arată că indemnizaţiile brute plătite pentru clasele A10 (RCA şi CMR) şi A3 (CASCO) au o valoare de 4,91 miliarde lei în 2019, reprezentând 85% din totalul indemnizaţiilor brute plătite pentru asigurările generale, respectiv 72% din volumul total de indemnizaţii brute plătite la nivelul întregii pieţe.

Despăgubirile brute plătite pentru clasele de asigurare auto au o valoare ridicată şi ca pondere în totalul primelor brute subscrise pentru aceste asigurări, adică reprezintă cumulat aproximativ 78% din primele brute subscrise pentru cele două categorii de asigurări.

„În acest sens, în vederea diminuării dependenţei pieţei asigurărilor de asigurările auto, ASF a derulat o serie de programe de educaţie financiară în scopul diversificării interesului consumatorilor români pentru o varietate mai largă de produse şi servicii de asigurare. Programele de educaţie financiară au vizat creşterea gradului de incluziune financiară, o mai bună înţelegere de către consumatori a produselor de asigurare existente pe piaţă, precum şi creşterea încrederii consumatorilor”, arată instituţia.

Potrivit sursei citate, pentru diversificarea pieţei asigurărilor şi dezvoltarea şi altor segmente de asigurare în vederea reducerii dependenţei pieţei de asigurările auto, la nivelul Autorităţii au fost constituite grupuri de lucru ce vizează dezvoltarea pieţelor asigurărilor agricole şi de sănătate.

 

CITEŞTE ŞI:

Marea Britanie introduce taxe vamale de 10% la importurile de autovehicule

STB va cheltui peste 12 mil. lei pe asigurări RCA şi Casco pe 1 an

Bulgaria a găsit soluţia preţurilor corecte la carburanţi: 100 de benzinării de stat

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

tarifele de primă maxime
Asigurări

ASF propune prelungirea HG care stabileşte tarifele de primă maxime pentru polițele RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus prelungirea până la 31 decembrie...

Eazy Asigurări
Asigurări

Compania Eazy Asigurări intră pe piața RCA

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a acordat companiei Eazy Asigurări autorizația...

FGA
Asigurări

Denunțarea contractelor de asigurare emise de Euroins. Clarificările FGA

Contractele de asigurare emise de către societatea Euroins Asigurare-Reasigurare SA rămân valabile,...

euroins
Asigurări

CITR: Creanțele scadente ale Euroins însumează, până acum, 600 milioane de lei

CITR a finalizat prima etapă din gestionarea falimentului Euroins, în cele aproximativ...