Advertisement

Home Piaţa auto Industrie auto Arestarea lui Carlos Ghosn. Acuzaţii bizare?

Arestarea lui Carlos Ghosn. Acuzaţii bizare?

După arestarea lui Carlos Ghosn, preşedintele director general al Alianţei Renault-Nissan-Mitsubishi, presa franceză îşi pune, unanim, întrebarea „Cum poate cineva să câştige mai mult de un milion de euro pe lună şi, în acelaşi timp, să fraudeze Fiscul?”. Acuzaţiile par destul de bizare.

Potrivit jurnaliştilor de la Le Parisien, este destul de greu de crezut că o persoană în poziţia lui Carlos Ghosn îşi
completează singur declaraţia de impozit.

„Marii directori generali ai companiilor prezente în CAC 40 (indicele bursier, n.red.) folosesc serviciile unor experţi pe care îi cunosc personal. Mai mult, intră în joc şi taxarea internaţională care este foarte complicată”, arată un avocat specializat în Fiscalitate, citat de publicaţia franceză.

În opinia sa, este surprinzător ca, în aceste condiţii, Carlos Ghosn să fi ascuns astfel de lucruri. „Şi asta nu numai pentru că riscul este colosal pentru astfel de persoane extrem de supravegheate, ci şi pentru că valoarea remuneraţiei este anunţată în faţa acţionarilor, în cadrul adunării generale”, subliniază avocatul citat de Le Parisien.

Întro conferinţă de presă, Nissan a informat că preşedintele Consiliului de Administraţie, Carlos Ghosn, „timp de mai mulţi ani”, a declarat la fisc venituri inferioare valorii reale. Conform rezultatelor unei anchete interne, „au fost descoperite alte nereguli, precum utilizarea bunurilor companiei în scopuri personale”, a informat grupul auto japonez, care a adăugat că va propune joi Consiliului de Administraţie demiterea lui Carlos Ghosn.

Conform postului public de televiziune din Japonia (NHK) şi agenţiei de presă Kyodo, Ghosn a câştigat aproape zece miliarde de yeni (89 de milioane de dolari) în perioada 2010 – 2015, dar a declarat fiscului doar cinci miliarde de yeni (44 de milioane de dolari) sau jumătate din suma primită.

În vârstă de 64 de ani, Carlos Ghosn este cel care a dus alianţa Renault-Nissan-Mitsubishi în fruntea industriei auto mondiale, o reuşită care i-a adus o remuneraţie uneori contestată. Potrivit firmei de consultanţă Proxinvest, pentru diferitele sale poziţii în cadrul alianţei Renault-Nissan-Mitsubishi, Carlos Ghosn a fost recompensat
în 2017 cu 13 milioane de euro, dintre care 7,4 milioane euro le-a primit în calitate de CEO al Renault.

Aflat la conducerea grupului francez Renault din 2005, Carlos Ghosn a reuşit să câştige încrederea acţionarilor prin rezultatele pe care le-a obţinut atât la Renault cât şi la partenerul japonez Nissan. „Un lider este înainte de toate cineva care generează performanţă”, spunea Carlos Ghosn.

Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit anul trecut cel mai mare producător mondial de automobile cu 10,6 milioane unităţi, mai mult decât Volkswagen şi Toyota.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Continental
Industrie auto

Continental investește în testarea compatibilității electromagnetice a produselor din interiorul vehiculelor

Continental, companie tehnologică, investește, în România, în testarea compatibilității electromagnetice a produselor...

BYD
Industrie auto

BYD va produce anual 150.000 de vehicule electrice în Turcia

Producătorul chinez BYD a anunțat oficial construirea unei noi fabrici de vehicule...

byd
Industrie auto

BYD va construi în Turcia o fabrică pentru vehicule electrice de 1 miliard de dolari

BYD se pregătește să încheie un acord cu Turcia pentru construirea unei...

Continental
Industrie auto

Continental împlinește anul acesta 20 de ani de activitate în Sibiu

Continental sărbătorește anul acesta cea de-a 20-a aniversare la Sibiu. De la...