Advertisement

tarife de referință
Home Miscellanea Financiar ARB: Revigorarea creditării s-a bazat pe avansul împrumuturilor pentru companii

ARB: Revigorarea creditării s-a bazat pe avansul împrumuturilor pentru companii

Volumul creditelor noi pentru populaţie şi companii acordate de bănci în şase luni de la debutul pandemiei COVID-19 se ridică la 38,5 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 14% din soldul creditului neguvernamental aferent lunii august 2020, potrivit Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

În jumătate de an, în perioada martie -august 2020, băncile au acordat credite în pondere de o şeptime din soldul creditului neguvernamental, care totalizează 274,5 miliarde de lei la finele intervalului de referinţă.

Revigorarea creditării s-a înregistrat în lunile iulie şi august şi s-a bazat în special pe avansul împrumuturilor acordate companiilor, care ocupă o pondere de 57% din totalul creditelor noi acordate.

Creditele în moneda naţională reprezintă 80% din totalul creditelor noi acordate de la debutul pandemiei.

În cele şase luni de restricţii, martie – august 2020, companiile au contractat credite în valoare de 21,87 miliarde lei, ceea ce echivalează cu 57% din totalul creditelor noi acordate în sectorul neguvernamental, arată ARB, care citează datele BNR.

Companiile au accesat credite noi în lei, reprezentând aproape jumătate din creditele totale în lei, precum şi credite în euro şi dolari. Creditele contractate de companii în valută au fost ca valoare jumătate din cele în lei, echivalentul a 7,4 miliarde lei. În ceea ce priveşte creditele în euro, peste 93% dintre valoarea totală a fost contractată de persoanele juridice. Creditele noi în dolari au reprezentat aproximativ 3,24% din totalul creditelor noi accesate, fiind contractate de persoanele juridice.

În perioada martie-august 2020, populaţia a accesat credite noi în valoare de 16,6 miliarde lei, ponderea în totalul creditelor noi accesate fiind de 43%. Repartiţia pe monede arată că populaţia a accesat preponderent credite în lei, în proporţie de 97%, conducând la eliminarea riscului valutar. Creditele în lei accesate de populaţie, în valoare de 16,18 miliarde lei, reprezintă peste jumătate din totalul creditelor noi în lei acordate în perioada menţionată, de 30,6 miliarde lei.

”Încă de la debutul pandemiei, băncile din România au sprijinit clienţii şi au suspendat obligaţiile de plată lunare din contractele de credit pentru 22% din creditele acordate populaţiei şi 28% din portofoliul total de împrumuturi acordate companiilor. Cadrul reglementativ european a permis amânarea obligaţiilor la plată ale debitorilor afectaţi de pandemia COVID-19. Doar în această situaţie, creditele amânate la plată, atât prin intermediul moratoriului legislativ, cât şi non-legislativ, au beneficiat de un tratament prudenţial distinct şi favorabil”, arată ARB.

Sistemul bancar precizează că are capacitatea să susţină o creştere a creditării pe baze sustenabile.

”Atât măsurile de fluidizare a acordării creditelor, cât şi garanţiile acordate de stat contribuie la impulsionarea creditării şi recuperarea decalajelor privind gradul de intermediere financiară în România în raport cu statele Uniunii Europene”, precizează reprezentanţii ARB.

Soldul creditului neguvernamental reprezintă diferenţa dintre totalul creditelor pentru populaţie şi companii şi rambursările parţiale şi totale, precum şi vânzările de credite.

 

CITEȘTE ȘI:

10% din populația globală este infectată cu noul coronavirus. Estimare OMS

Continental se implică în dezvoltarea programelor universitare

Mașina, mijlocul de transport preferat în vacanțele peste graniță

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Akcenta
Financiar

Ce companii au de câștigat din slăbirea EURO în 2024? Prognoza Akcenta

Economia globală a fost surprinzător de rezilientă în 2024, inflația de bază...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 2,3% în primele 5 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 2,3% în primele 5...

M&A
Financiar

Investitorii strategici și-au menținut poziția dominantă pe piața de M&A din România

Piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a înregistrat 124 de tranzacții...

AEO
FinanciarTransporturi

Facilitățile pentru companiile care dețin certificarea AEO se extind pe aria RO e-Transport

La 30 iunie 2024, a expirat perioada de grație pentru aplicarea de...