Advertisement

fiscale
Home Miscellanea Financiar Aproape 40.000 de persoane fizice şi juridice au beneficiat de suspendarea ratelor la credite

Aproape 40.000 de persoane fizice şi juridice au beneficiat de suspendarea ratelor la credite

Până la data de 30 aprilie, aproape 40.000 de clienţi ai băncilor, persoane fizice şi juridice, au beneficiat de suspendarea ratelor la credite, a anunţat premierul Ludovic Orban

„Nu am încă datele exacte, datele exacte sunt cunoscute de bănci -, dar este vorba de peste 200.000 de persoane fizice şi juridice care au solicitat suspendarea plăţii ratelor şi, după informaţiile pe care le am, până la nivelul datei de 30 aprilie, aproape 40.000 de persoane fizice şi juridice beneficiau de această măsură, adică se luase decizia de a li se acorda suspendarea ratelor”, a declarat şeful Guvernului.

Solicitările de suspendare la plata creditelor s-au efectuat atât în baza măsurilor adoptate de bănci pentru a sprijini clienţii afectaţi de pandemia COVID-19, cât şi în baza prevederilor OUG 37/2020.

Clienţii ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia generată de pandemie pot beneficia de acordarea facilităţii de suspendare a obligaţiei de plată a ratelor, dobânzilor şi comisioanelor aferente creditului în baza OUG 37/2020.

Citeşte şi:

Cum se derulează suspendarea rateor la credite

Solicitările de suspendare la plata a ratelor la credite pot fi transmise în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prevederilor OUG 37/2020, termenul limită de transmitere a solicitărilor fiind la jumătatea lunii mai.

În cazul în care banca a aprobat solicitarea debitorului, prelungirea duratei contractuale produce efecte de la data comunicării de către client a solicitării de suspendare către bancă.

Potrivit Normelor metodologice, pentru creditele ipotecare, perioada pentru care se acordă facilităţile de suspendare la plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane se stabileşte conform opţiunii debitorului, ce poate fi exprimată o singură dată, şi este cuprinsă între o lună si 9 luni, fără a putea depăşi data de 31 decembrie 2020.

Scadenţa ultimei rate incluse în perioada de suspendare la plată este cel mai târziu data de 31 decembrie 2020.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Akcenta
Financiar

Ce companii au de câștigat din slăbirea EURO în 2024? Prognoza Akcenta

Economia globală a fost surprinzător de rezilientă în 2024, inflația de bază...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 2,3% în primele 5 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 2,3% în primele 5...

M&A
Financiar

Investitorii strategici și-au menținut poziția dominantă pe piața de M&A din România

Piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a înregistrat 124 de tranzacții...

AEO
FinanciarTransporturi

Facilitățile pentru companiile care dețin certificarea AEO se extind pe aria RO e-Transport

La 30 iunie 2024, a expirat perioada de grație pentru aplicarea de...