Ediția 2022 a programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus din acest an vor fi lansate cel târziu pe data de 8 februarie, a anunţat joi seara Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). Vineri,instituția a venit cu noi precizări.
UPDATE: Lansarea Programelor Rabla Clasic și Rabla Plus
Începând de vineri, 4 februarie, persoanele juridice care doresc participarea în cadrul programelor Rabla Clasic și Rabla Plus vor putea accesa aplicația informatică pusă la dispoziție de AFM, doar pentru crearea conturilor de utilizatori, a anunțat instituția. Conturile create și utilizate pentru înscrierea în cadrul Programelor Eficiență energetică în clădirile publice, Iluminat Public și Stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în localități, rămân valabile și pot fi utilizate pentru accesarea aplicației informatice în vederea participării în cadrul programelor Rabla Clasic și Rabla Plus.
Potrivit AFM, persoanele fizice se pot adresa de marți, 08 februarie 2022, producătorilor validați, în vederea îndeplinirii formalităților de înscriere în cadrul Programelor Rabla Clasic și Rabla Plus, iar din aceeași dată, persoanele juridice pot încărca în aplicația informatică documentele necesare participării în cadrul celor două programe.
Calendarul de desfășurare a sesiunilor de înscriere în cadrul celor două programe și sumele alocate solicitanților sunt disponibile pe site-ul AFM.
Listele cu producătorii/dealerii auto care au semnat contracte de participare cu AFM sunt publicate pe site-ul instituției, www.afm.ro, la secțiunile programelor.
Stirea inițială:
Ediția 2022 a programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus din acest an vor fi lansate cel târziu pe data de 8 februarie, a anunţat joi seara Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).
”Ghidurile pentru Programele Rabla Clasic și Rabla Plus 2022 au fost trimise spre publicare în Monitorul Oficial în data de 02.02.2022. Ulterior publicării se vor lansa Programele Rabla Clasic și Rabla Plus 2022, cel târziu pe 8 februarie”, a transmis AFM.
Potrivit ministrul Mediului, Tánczos Barna, bugetul pentru anul 2022 al celor două programe este cel mai mare de până acum, urmând să depășească 1,2 miliarde de lei în total. Anul trecut, bugetul a fost de aproximativ 1 miliard de lei, fiind aprobate finanţări pentru circa 80.000 de autoturisme.
Ediția 2022 a programelor Rabla aduce o serie de modificări ale Ghidurilor de finanțare, 8 în cazul Rabla Clasic și 7 în cazul Rabla Plus.
Cele 8 modificări ale programului Rabla Clasic 2022
Printre cele mai importante modificări ale programului Rabla Clasic 2022, se regăsesc:
– modificarea cuantumului primei de casare, care va fi de 6.000 lei; prima de casare în vederea achiziționării unei motociclete va fi 6.000 lei;
– introducerea posibilitatărții casării a 2 autovehicule uzate pentru achiziționarea unuia nou, cuantumul finanțării fiind de 6.000 lei pentru casarea unui autovehicul și 9.000 lei pentru casarea a două autovehicule; rămâne în vigoare obligativitatea casării a cel puțin un autovehicul în cadrul programului;
– introducerea unui ecobonus în valoare de 1.500 lei pentru fiecare autovehicul uzat care este mai vechi de 15 ani și are norma de poluare nu mai mare de Euro 3;
– modificarea vechimii autovehiculului uzat eligibil la cel puțin 6 ani de la data fabricației/primei înmatriculări în România;
– modificarea valabilității notei de înscriere la 300 de zile de la emiterea acesteia;
– eliminarea termenului de 60 de zile de casare/radiere a autovehiculului uzat, solicitanții având posibilitatea casării/radierii până la emiterea facturii autovehiculului nou;
– diminuarea cu 5 g a valorilor cantităților de emisii de CO2/km aferente pragului de eligibilitate și pragului de obținere a ecobonusului, exprimate în sistem WLTP;
– eliminarea posibilității cumulării primei de casare cu ecotichetul acordat prin Programul Rabla Plus.
Astfel, în programul RABLA CLASIC 2022, cuantumul primei de casare este de:
– 6.000 lei pentru achiziționarea unei motociclete în schimbul casării unui autovehicul uzat;
– 6.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou în schimbul casării unui autovehicul uzat;
– 9.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou în schimbul casării a două autovehicule uzate.
La prima de casare se pot adăuga următoarele ecobonusuri, astfel:
a) 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 119 g CO2/km în sistem WLTP; în cazul în care în COC este înscrisă şi cantitatea de emisii de CO2 conform sistemului NEDC, se acordă 1.500 lei pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 100 g CO2/km în sistem NEDC;
b) 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;
c) 3.000 lei, se acordă pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;
d) 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.
În situaţia în care sistemul de propulsie al autovehiculului nou îndeplineşte mai multe dintre caracteristicile de mai sus, ecobonusurile se pot cumula.
Prima de casare nu se cumulează cu alte programe care finanţează achiziţionarea autovehiculelor noi. Prin excepţie, prima de casare poate fi cumulată cu operaţiunile finanţate prin fonduri europene aferente politicii de coeziune.
Cele 7 modificări ale programului Rabla Plus
Printre cele mai importante modificări ale programului Rabla Plus, se regăsesc:
– introducerea obligativității casării unui autovehicul uzat pentru achiziționarea unui autovehicul nou; totodată, pentru fiecare autovehicul nou, va exista posibilitatea casării a maximum 2 autovehicule uzate, cuantumul finanțării urmând a fi:
- pentru achiziționarea unui autovehicul nou, în schimbul casării unui autovehicul uzat – 45.000 lei
- pentru un autovehicul pur electric și 20.000 lei pentru un autovehicul hibrid plug-in;
- pentru achiziționarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a 2 autovehicule uzate – 48.000 lei
- pentru un autovehicul pur electric și 23.000 de lei pentru un autovehicul hibrid plug-in;
– valoarea ecotichetului pentru achiziționarea unei motociclete electrice va fi 6.000 lei;
– pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani și care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3, se va adăuga un bonus de 1.500 lei/autovehicul; vechimea autovehiculului uzat eligibil în program va fi de cel puțin 6 ani de la data fabricației/primei înmatriculări în România;
– valabilitatea notei de înscriere va fi de 300 de zile de la emiterea acesteia;
– autovehiculul uzat se va casa/radia până la emiterea facturii autovehiculului nou;
– diminuarea cu 5 g a valorii cantității de emisii de CO2/km aferentă pragului de eligibilitate, exprimat în sistem WLTP;
– eliminarea posibilității cumulării ecotichetului cu prima de casare acordată prin Programul Rabla Clasic, având în vedere obligația de a casa un autovehicul uzat prin program.
Sursa foto: AFM
CITEȘTE ȘI:
Guvernul va actualiza prevederile privind formularul digital de intrare în România
Starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile, începând din 7 februarie. Hotărârea CNSU
Comentați?