Acord provizoriu privind normele UE de taxare rutieră

Comisia Europeană salută acordul provizoriu dintre Parlamentul European și Consiliul European cu privire la noile norme de taxare rutieră (Directiva Eurovignette). Normele revizuite introduc taxele pe bază de emisii de CO2 pentru vehiculele grele din întreaga UE, un pilon-cheie al angajamentului UE de a atinge neutralitatea climei până în 2050 și de a respecta Strategia de Mobilitate Durabilă și Inteligentă.Euro 7

„Pe lângă standardele de emisii, digitalizarea și combustibilii alternativi, taxarea rutieră ne va ajuta să reducem emisiile din transport. Acest acord este un pas important în această direcție și demonstrează în mod clar că UE este serioasă în ceea ce privește punerea în practică a principiului „poluatorul plătește”, a afirmat comisarul pentru Transporturi, Adina Valean.

Normele actuale de taxare rutieră se referă la camioanele de peste 3,5 tone. Acordul provizoriu extinde domeniul de aplicare la toate vehiculele grele și ușoare și prevede taxe rutiere proporționale și pentru autoturisme.

Tarifele viitoare pentru camioane și autobuze vor aborda emisiile de CO2, precum și emisiile poluante, iar directiva revizuită va introduce, de asemenea, opțiunea de a taxa in funcție de trafic și de zona in care se desfasoara, veniturile suplimentare urmand a fi investite in solutii de durabilitate.

Comisia și-a depus propunerea de directivă revizuită privind Eurovigneta la 31 mai 2017. Odată ce acordul provizoriu este aprobat formal de Parlament și Consiliu, directiva va intra în vigoare în a douăzecea zi de la publicare.

 

CITEȘTE ȘI:

CE a înregistrat inițiativa cetățenească „Interzice publicitatea și sponsorizarea combustibililor fosili”

Circulaţia rutieră pe Transalpina a fost redeschisă pe sectorul Rânca – Curpăt

 

 

Adaugati comentariu