Advertisement

Interzice publicitatea și sponsorizarea combustibililor fosili
Home Administrare flote Carburanţi CE a înregistrat inițiativa „Interzice publicitatea și sponsorizarea combustibililor fosili”

CE a înregistrat inițiativa „Interzice publicitatea și sponsorizarea combustibililor fosili”

Comisia Europeană (CE) a decis să înregistreze o inițiativă cetățenească europeană, intitulată „Interzice publicitatea și sponsorizarea combustibililor fosili”. Concret, organizatorii inițiativei au solicitat CE să propună o legislație care interzice publicitatea și sponsorizarea combustibililor fosili, pentru toate tipurile de vehicule care utilizează acești combustibili (cu excepția vehiculelor dedicate serviciilor de transport de interes economic general) și pentru toate întreprinderile care extrag, rafinează, produc, furnizează, distribuie sau vând orice combustibili fosili.

Interdicția propusă ar trebui să se aplice atât offline, cât și online și să acopere publicitatea și sponsorizarea, în special în contextul sportului, educației, științei, evenimentelor publice și evenimentelor media ale unor terți. Organizatorii precizează faptul că in categoria conbustibililor fosili sunt incluși petrolul, gazele fosile și cărbunele.

Comisia consideră că această inițiativă este legal admisibilă, întrucât îndeplinește condițiile necesare și, prin urmare, a decis să o înregistreze. Comisia nu a analizat, în acest stadiu, conținutul său.

După înregistrare, organizatorii inițiativei pot începe procesul de colectare a semnăturilor. Dacă primește 1 milion de semnături în termen de 1 an de la persoane din cel puțin 7 state membre, Comisia va trebui să reacționeze. Fie va da curs cererii, fie nu, dar în ambele situații va fi obligată să-și motiveze decizia.

”Inițiativa cetățenească europeană” a fost introdusă odată cu Tratatul de la Lisabona, ca instrument de stabilire a agendei UE din partea cetățenilor. A fost lansat oficial în aprilie 2012.

Condițiile pentru admisibilitate unei inițiative cetățenești sunt:

  • acțiunea propusă nu se încadrează în mod evident în afara competențelor Comisiei de a prezenta o propunere de act juridic,
  • nu este în mod vădit abuzivă, frivolă sau ofensatorie
  • este nu în mod vădit contrar valorilor Uniunii.

De la lansarea instrumentului ICE, Comisia a înregistrat 79 de inițiative cetățenești europene și a refuzat inițial înregistrarea a 26 care nu îndeplineau condițiile.

 

CITEȘTE ȘI:

Circulaţia rutieră pe Transalpina a fost redeschisă pe sectorul Rânca – Curpăt

Stellantis va produce 4 vehicule electrice, de branduri diferite, la fabrica italiană Melfi

Programele Rabla 2021. Câte mașini noi au intrat până acum în flotele companiilor

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

drogați
Juridic

Șoferii prinși băuți sau drogați la volan rămân fără carnet 10 ani

Șoferii prinşi la volan cu o alcoolemie mai mare de 0,8/mie sau...

ghişeu
Juridic

MAI: Între 1 şi 6 mai, nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunță că în perioada 1- 6 mai 2024,...

platforme digital
Juridic

UE își concentrează atenția pe munca prin platforme digitale. Sunt vizate și firmele de ridesharing

Parlamentul European și Consiliul European se pregătesc să revoluționeze condițiile de muncă...