Comisia Europeană (CE) a decis să înregistreze o inițiativă cetățenească europeană, intitulată „Interzice publicitatea și sponsorizarea combustibililor fosili”. Concret, organizatorii inițiativei au solicitat CE să propună o legislație care interzice publicitatea și sponsorizarea combustibililor fosili, pentru toate tipurile de vehicule care utilizează acești combustibili (cu excepția vehiculelor dedicate serviciilor de transport de interes economic general) și pentru toate întreprinderile care extrag, rafinează, produc, furnizează, distribuie sau vând orice combustibili fosili.
Interdicția propusă ar trebui să se aplice atât offline, cât și online și să acopere publicitatea și sponsorizarea, în special în contextul sportului, educației, științei, evenimentelor publice și evenimentelor media ale unor terți. Organizatorii precizează faptul că in categoria conbustibililor fosili sunt incluși petrolul, gazele fosile și cărbunele.
Comisia consideră că această inițiativă este legal admisibilă, întrucât îndeplinește condițiile necesare și, prin urmare, a decis să o înregistreze. Comisia nu a analizat, în acest stadiu, conținutul său.
După înregistrare, organizatorii inițiativei pot începe procesul de colectare a semnăturilor. Dacă primește 1 milion de semnături în termen de 1 an de la persoane din cel puțin 7 state membre, Comisia va trebui să reacționeze. Fie va da curs cererii, fie nu, dar în ambele situații va fi obligată să-și motiveze decizia.
”Inițiativa cetățenească europeană” a fost introdusă odată cu Tratatul de la Lisabona, ca instrument de stabilire a agendei UE din partea cetățenilor. A fost lansat oficial în aprilie 2012.
Condițiile pentru admisibilitate unei inițiative cetățenești sunt:
- acțiunea propusă nu se încadrează în mod evident în afara competențelor Comisiei de a prezenta o propunere de act juridic,
- nu este în mod vădit abuzivă, frivolă sau ofensatorie
- este nu în mod vădit contrar valorilor Uniunii.
De la lansarea instrumentului ICE, Comisia a înregistrat 79 de inițiative cetățenești europene și a refuzat inițial înregistrarea a 26 care nu îndeplineau condițiile.
CITEȘTE ȘI:
Circulaţia rutieră pe Transalpina a fost redeschisă pe sectorul Rânca – Curpăt
Stellantis va produce 4 vehicule electrice, de branduri diferite, la fabrica italiană Melfi
Programele Rabla 2021. Câte mașini noi au intrat până acum în flotele companiilor
Comentați?