Accidente cu trotinete

Verde la trotinete electrice, verde la accidente: Universitatea din California a monitorizat seria de accidente cu trotinete electrice în ultimele 12 luni, iar rezultatele nasc întrebări.



Trotineta Ryde ST-1001

Bun venit în lumea trotinetelor electrice! Dincolo de faptul că au devenit tot mai accesibile în România, au apărut și companii (Wolf-e, Lime, Flow și Melc) care le închiriază, practic, oricui. Nu trebuie să ai permis de conducere, nici abilități de echilibrist. Tot ce trebuie este să fi împlinit 14 ani, să ai o brumă de bani pe card și un cont. Atât!

Iar industria de trotinete electrice stă să explodeze: 500 de miliarde de dolari vor totaliza afacerile cu trotinete electrice pe mapamond în 2030. SEAT a prezentat anul trecut eXS KickScooter și deja îl închiriază, BMW E-Scooter va fi lansat în curând, iar Hyundai și Kia dezvoltă o trotinetă pe care o vor integra în autoturismele pe care le produc.

Accidente cu trotinete

➡ Aceasta este trotineta autonomă! 💡

Din fericire, acum trotinetele sunt reglementate și în România prin lege și au voie pe șosea! În sfârșit, trotuarele nu mai sunt câmpuri de luptă. Sigur, e loc de ameliorare: legea prevede că doar trotinetiștii sub 16 ani sunt obligați să poarte cască, mizând, probabil, pe instinctul de conservare al adulților. Cu toate astea, pe stradă, o mulțime de kamikaze fără căști ignoră voit regulile de circulație, iar cei care le respectă sunt victimele furiei șoferilor, pe motiv că „toți sunt la fel“ (la fel cum „toți taximetriștii sunt la fel“ sau „toate femeile sunt la fel“).

Accidente cu trotinete: rezultatele studiului

Americanii au cercetat internările în spitale cauzate de accidentele în care au fost implicate trotinete și iată ce au descoperit. Din totalul victimelor care au necesitat îngrijiri medicale, 91,6% au fost chiar trotinetiștii. Cei mai mulți dintre ei au căzut singuri (80,2%) sau s-au lovit de un obstacol (11%). Numai 8,8% dintre victime au venit la spital în urma accidentului cu un automobil. Pietonii? Sigur că au avut și ei de suferit: 50% dintre cei care au ajuns la spital au fost loviți de trotinetă, iar restul fie s-au împiedicat de trotinetele parcate aiurea pe trotuar, fie au încercat să le ridice și s-au dezechilibrat, lovindu-se. Cele mai frecvente leziuni sunt fracturile (40,2%), urmate de leziunile craniene (31,7%, și asta din cauză că numai 4,4% dintre trotinetiști poartă cască) și tăieturi, julituri și răni superficiale (27,7%).

 

În România, între 2016 și 2019 au fost înregistrate 192 de accidente rutiere în care au fost implicate trotinete. În urma acestora, un trotinetist și-a pierdut viața, 37 au fost răniți grav, iar 156 au suferit răni ușoare.

Adaugati comentariu