Advertisement

salariul minim european
Home Miscellanea Financiar A început plata indemnizaţiilor pentru şomaj tehnic. Noi categorii de beneficiari

A început plata indemnizaţiilor pentru şomaj tehnic. Noi categorii de beneficiari

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a anunţat că a început deja să facă plăţile pentru şomaj tehnic, numărul cererilor depuse de companii fiind, până acum, de 562.000.

Potrivit instituţiei, primele dosare au fost finalizate şi trezoreriile au început să facă decontările în conturile angajatorilor.

Prin rectificarea bugetară au fost prevăzute 4 miliarde de lei pentru ANOFM, instituţia care face plăţile pentru salariaţii cu contractele de muncă suspendate

Totodată, pentru persoanele care prestează servicii în baza altor forme contractuale, precum persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau persoanele prevăzute la categoria alţi profesionişti în Codul Civil, la rectificarea bugetară au fost alocate suplimentar 1,9 miliarde de lei, sume plătite prin Agenţiile Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, unde au fost primite în total de 74.000 de solicitări.

Potrivit premierului Ludovic Orban, şomajul tehnic va fi susţinut de statul român pe o perioadă de două luni, apoir acesta va fi înlocuit cu o altă formă de sprijin şi anume susţinerea unei părţi din salariul celor reangajaţi.

Noi categorii de beneficiari pentru şomaj tehnic

Lista beneficiarilor de şomaj tehnic a fost completată cu noi categorii afectate de criza de coronavirus, a anunţat miercuri şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

„Au fost făcute azi, prin ordonanţă de urgenţă, câteva completări la Ordonanţa 30, ca urmare a sesizărilor primite din partea unor categorii sociale şi profesionale. Astfel, au fost incluse în categoria persoanelor care pot beneficia de indemnizaţia de şomaj tehnic cei care desfăşoară şi au activităţi în relaţia cu organizaţiile cooperatiste meşteşugăreşti. De asemenea, cei care desfăşoară şi au relaţii contractuale cu structurile sportive şi avocaţii, cei care au realizat în ultima lună un venit de până la un salariu mediu brut pe economie şi care nu depăşeşte nivelul acesta pe anul 2019, respectiv cei care în această perioadă au o restrângere a activităţii la nivelul amintit pot beneficia de această indemnizaţie de şomaj tehnic”, a precizat Ionel Dancă.

Acesta a adăugat că în actul normativ au fost adăugate noi prevederi conform cărora indemnizaţiile sunt exceptate de la executare silită prin poprire, pe perioada stării de urgenţă şi 60 de zile după încetarea stării de urgenţă.

Nou număr unic de apel pentru informarea cu privire la şomaj tehnic

Începând cu data de 14 aprilie 2020, ANOFM pune la dispoziţia cetăţenilor un nou număr unic de telefon – 021.444-0000, la care aceştia pot suna pentru a obţine informaţii suplimentare cu privire la şomajul tehnic şi la facilităţile acordate prin prevederile Legii nr.19/2020.

Noul număr de telefon, operat în parteneriat cu Telekom România, optimizează serviciul de informare efectuat de ANOFM, scurtând timpii de aşteptare. Astfel, încă din faza de iniţiere a apelului, cetăţenii vor putea fi repartizaţi către operatorii call-centerului, în funcţie de categoria în care se încadrează.

Call-centerul va funcţiona în acelaşi interval orar ca şi până în prezent, respectiv între orele 09:00 – 16:00 de luni până joi şi vineri între 09:00 – 13:00.

ANOFM reaminteşte faptul că angajatorii au la dispoziţie platforma digitală https://aici.gov.ro pentru încărcarea documentelor necesare acordării şomajului tehnic pentru angajaţii cărora li s-a suspendat temporar contractul individual de muncă din iniţiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, cu modificările şi completările ulterioare.

Plata în avans pentru şomeri

ANOFM a devansat cu o săptămână programul de achitare, prin Poşta Română, a indemnizaţiilor de şomaj astfel că, până pe 16 aprilie, beneficiarii acestor plăţi vor putea intra în posesia drepturilor băneşti cuvenite.

„În contextul Sărbătorilor Pascale, vă anunţăm că am devansat cu o săptămână programul de achitare prin Poşta Română a indemnizaţiilor de şomaj. Astfel, până pe 16 aprilie, beneficiarii indemnizaţiilor de şomaj vor putea intra în posesia drepturilor băneşti cuvenite”, a precizat instituţia.

 

CITEŞTE ŞI:

Declaraţia pe proprie răspundere se poate refolosi. Care sunt situaţiile

Măsurile de stimulare a economiei reprezintă 3% din PIB. Deficitul bugetar urcă la 6,7% din PIB

Coronavirus. Cum a planificat Comisia Europeană ridicarea măsurilor de izolare

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 2,3% în primele 5 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 2,3% în primele 5...

M&A
Financiar

Investitorii strategici și-au menținut poziția dominantă pe piața de M&A din România

Piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a înregistrat 124 de tranzacții...

AEO
FinanciarTransporturi

Facilitățile pentru companiile care dețin certificarea AEO se extind pe aria RO e-Transport

La 30 iunie 2024, a expirat perioada de grație pentru aplicarea de...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 7% în primele 4 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 7% în primele 4...