A început construcția fabricii de anvelope Nokian de la Oradea, prima cu emisii zero de CO2

Nokian Tyres, producătorul finlandez de anvelope, a demarat lucrările de construcție a fabricii din România, la Oradea, printr-o investiţie greenfield de 650 milioane de euro.Nokian

Noua unitate de producţie va fi operaţională începând cu a doua jumătate a anului viitor şi va crea aproximativ 500 de noi locuri de muncă.

„Această investiţie reprezintă un pas strategic important pentru dezvoltarea şi creşterea noastră viitoare. O unitate de producţie de nivel mondial în Europa reprezintă o etapă cheie în extinderea capacităţii şi crearea unei platforme echilibrate de producţie pe măsură ce noua fabrică Nokian Tyres este construită. Capacitatea de producţie anuală a fabricii va fi de 6 milioane de anvelope, iar accentul va fi pe producţia de anvelope pentru autoturisme şi SUV-uri cu dimensiuni mai mari, care vor fi vândute în principal pe piaţa din Europa Centrală”, a declarat Jukka Moisio, preşedinte şi CEO al Nokian Tyres.

Amplasamentul va include şi o facilitate de distribuţie pentru depozitarea şi distribuţia anvelopelor, suprafaţa totală construită fiind de aproximativ 100.000 de metri pătraţi.

Unitatea de producţie va fi prima fabrică cu emisii zero de CO2 din industria anvelopelor. Acest lucru înseamnă, explică oficialii Nokian, că energia folosită în unitate provine din surse regenerabile şi aburul necesar procesului de fabricare a anvelopelor este generat fără a utiliza combustibili fosili.

În prezent, Nokian Tyres produce anvelope pentru autoturisme în două fabrici, una la Nokia, în Finlanda, şi cealaltă la Dayton, în SUA. Fabrica din România va fi cea de-a treia unitate de producţie a companiei.

Pe lângă construirea acestei noi fabrici de anvelope pentru autoturisme la Oradea, Nokian Tyres continuă să îşi dezvolte capacitatea în cadrul fabricilor existente din Finlanda şi SUA şi să crească producţia contractată către terţi. Compania îşi propune să ajungă la o capacitate globală de 15 milioane de anvelope până în 2027.

Premierul Nicolae Ciucă, prezent la eveniment, a subliniat că ”România avea nevoie de această investiție, România are nevoie să producă mai multe anvelope ținând cont că anul trecut s-au produs peste 500.000 autovehicule prin cele două companii care produc autoturisme în țara noastră. Practic, țara noastră s-a aflat la sfârșitul anului trecut pe locul șase în rândul producției de autovehicule. Discutăm de complementaritate dintr-un sector cheie al economiei românești și industria de automotive. Sunt elemente foarte importante pe care trebuie să le subliniem și să le aducem la cunoștință ori de câte ori avem ocazia. Cred că este important să subliniem că din aceasta investiție ajutor de stat este de 100 milioane de euro, din punctul meu de vedere un model de a înțelege modul în care ne putem sprijini reciproc pe proiecte de anvergură. Avem nevoie de proiecte de anvergură”.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Producția auto a urcat cu 0,2% în primele 4 luni, la 176.635 de autoturisme

Precizările CNAIR privind suspendarea achitării taxei de pod de la Fetești

 

 

 

Adaugati comentariu