Advertisement

BYD
Home Piaţa auto Analize de piață Pe piața mondială de mașini electrice, BYD amenință serios poziția de lider a Tesla

Pe piața mondială de mașini electrice, BYD amenință serios poziția de lider a Tesla

Producătorul auto chinez BYD a înregistrat un profit net de 1,35 miliarde de euro în cel de-al treilea trimestru al anului, înregistrând astfel o creștere record de 82% față de perioada similară din 2022. Astfel, BYD („Build Your Dreams”) este pe punctul de a-și realiza propriile visuri și anume detronarea Tesla pe piața mondială de vehicule electrice.

Marca chineză, care comercializează cinci modele în Europa (Atto 3, Seal, Dolphin, Tang și Han), a depășit pragul simbolic de 5 milioane de vehicule electrice produse, un volum care este însoțit și de rezultate trimestriale istorice.

Grupul, care îl numără printre acționari pe omul de afaceri Warren Buffett, a obținut un profit net de 10,4 miliarde de yuani (1,35 miliarde de euro) în perioada iulie-septembrie 2023, potrivit Bursei din Hong Kong, fiind foarte aproape de producătorul american Tesla, care a încheiat trimestrul trei din 2023 cu un profit net de 1,75 miliarde de euro.

Duelul giganților

Tesla își păstrează încă locul de lider pe piața globală de automobile electrice, după ce a vândut aproximativ 1,4 milioane de vehicule electrice în întreaga lume în 2022 – în special Model 3 și Model Y – și aproape la fel de multe în primele nouă luni din 2023, înregistrând o creștere anuală de 46%. Dar marca lui Elon Musk are probleme în a face față celor 1.048.413 de mașini înmatriculate de BYD în întrega lume, inclusiv 431.603 de unități doar în cel de-al treilea trimestru din 2023 (adică +67% față de T3 2022), când Tesla a înmatriculat 435.059 de unități.

Mult în urmă, pe cea de-a treia treaptă a podiumului, grupul Volkswagen și cele 530.485 de unități electrice ale sale vândute în primele trei trimestre ale anului 2023 – deși în creștere anuală cu 45% – se chinuie să concureze. Gigantul german, care se află în pole-position în clasamentul general al mărcilor de automobile (indiferent de motorizare), speră totuși să se impună ca principal producător de mașini electrice până în 2025.

Un succes determinat de mai mulți factori

Reușita BYD de a se clasa pe locul patru în rândul producătorilor din lume în luna august și de a obține rezultate financiare semnificate are la bază mai multe motive combinate.

Primul se datorează faptului că grupul, specializat inițial în proiectarea și fabricarea bateriilor, a reușit să-i facă dependenți de el pe majoritatea producătorilor auto străini, precum BMW, Mercedes, Audi, Toyota, Ford și … Tesla.

Tranziția spre mașini ”verzi”este o altă explicație a popularității BYD, într-un context în care subvențiile acordate de diferite guverne s-au intensificat. Implementând o gamă de SUV-uri și berline poziționate în segmentul premium, dar cu prețuri destul de accesibile, BYD a reușit, așadar, să se descurce bine fără prea multe dificultăți, chiar dacă s-a lansat în industria auto abia în 2003.

Întărit de rezultatele financiare, BYD își concentrează acum strategia pe extinderea locațiilor și pe o consolidare a prezenței sale în Europa și în restul lumii, mizând pe deschiderea a aproximativ 20 de puncte de vânzare până la sfârșitul anului și a altor 100 până în 2025, concomitent cu lansarea planurilor de extindere a unităților de producție.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Volkswagen amână construcția celei de-a patra fabrici de baterii pentru mașini electrice, din cauza vânzărilor „scăzute”

Test KIA NIRO HEV. Mărunțiș

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

vehicule electrice
Analize de piață

EY Global Mobility Consumer Index: Cererea globală pentru vehicule electrice încetinește

Cererea globală pentru vehicule electrice a încetinit, iar, pentru potențialii cumpărători, principala...

Arval
Analize de piață

Arval Employee Mobility Survey 2024: Cererea pentru soluții de mobilitate este în creștere

În 2024, cererea de soluții flexibile de mobilitate este în creștere, în...

vehiculele electrice
Analize de piațăFlotă verde

Vehiculele electrice parcurg mai mulți kilometri decât cele termice. Studiu BloombergNEF

Ideea că vehiculele electrice ar fi folosite doar pentru călătorii scurte pare...