Europenii nu mai vor schimbarea orei

Rezultatele preliminare ale consultării publice referitoare la schimbarea orei în Europa de două ori pe an arată că 84 % dintre respondenţi doresc renunţarea la acest sistem, a anunţat Comisia Europeană.Consultarea publică s-a desfăşurat online, în perioada 4 iulie-16 august 2018, fiind primite 4,6 milioane de răspunsuri din toate cele 28 de state membre, cel mai mare număr de răspunsuri primite vreodată în cadrul
unei consultări publice a Comisiei Europene

„Milioane de europeni au profitat de consultarea publică pentru a-şi exprima opiniile. Mesajul este foarte clar: 84 % dintre ei doresc să nu se mai schimbe ora. Vom acţiona acum în consecinţă şi vom elabora o propunere legislativă adresată Parlamentului European şi Consiliului, care vor decide împreună”, a afirmat Comisarul european pentru transporturi, Violeta Bulc.

De asemenea, rezultatele preliminare arată că peste trei sferturi (76 %) dintre respondenţi consideră că schimbarea orei de două ori pe an este o experienţă „foarte negativă” sau „negativă”.

Printre motivele pentru care respondenţii doresc renunţarea la schimbarea orei se află consideraţii legate de impacturile negative asupra sănătăţii, de creşterea numărului accidentelor rutiere şi de lipsa economiilor de energie.

Preşedintele Comisiei Europene, Claude Juncker, a pus chestiunea orei de vară pe agenda politică, în spiritulangajamentului său de a interveni amplu în probleme ample, lăsând statele membre să ia decizii înproblemele pentru care nivelul lor de intervenţie este cel mai adecvat.

Consultarea publică referitoare la sistemele de schimbare a orei a fost organizată de Comisia Europeană ca parte a evaluării pe care o desfăşoară în privinţa actualului sistem de schimbare a orei în Europa.

De asemenea, consultarea a urmat adoptării de către Parlamentul European a unei rezoluţii în februarie 2018, precum şi solicitărilor statelor membre.

Rezultatele finale ale consultării publice vor fi publicate în săptămânile următoare. Comisia va elabora o propunere adresată Parlamentului European şi Consiliului, în vederea modificării sistemului actual de schimbare a orei.

În perioada 4 iulie-16 august 2018, Comisia Europeană a organizat o consultare publică menită a contribui la evaluarea actualului sistem de schimbare a orei în Europa. Consultarea a constat într-un sondaj online pentru colectarea opiniilor europenilor, mai ales referitoare la experienţa lor generală legată de schimbarea orei, sau a preferinţelor lor în privinţa opţiunilor principale (şi anume, menţinerea sistemului actual, fără nicio schimbare, sau eliminarea lui în întreaga UE).

 

 

Adaugati comentariu