șoferi
Home Administrare flote Asigurări 8 din 10 șoferi vor să știe cât a fost valoarea despăgubirii achitate

8 din 10 șoferi vor să știe cât a fost valoarea despăgubirii achitate

8 din 10 șoferi (81%) și-ar dori ca, în cazul în care suferă pagube în accidente rutiere și sunt despăgubiți de polița RCA a vinovatului, să cunoască valoarea despăgubirii achitate. Aceasta este una dintre concluziile celui mai recent studiu realizat de IRES – Institutul Român pentru Evaluare și Strategie, la solicitarea UNSAR.

Reamintim că, în România, la fiecare 80 de secunde are loc un accident rutier. Pentru fiecare, asigurătorii plătesc în medie 10.750 lei, rezultând despăgubiri totale de peste 2 milioane euro în fiecare zi calendaristică. Același studiu relevă faptul că șoferii români sunt conștienți că numărul accidentelor rutiere și valoarea despăgubirilor plătite în baza polițelor RCA influențează costul acestor polițe.

Dorința de a avea un plus de transparență pe zona de despăgubiri ar putea veni și ca urmare a diferențelor dintre prețurile practicate de diferitele tipuri de unități reparatoare în raport cu companiile de asigurare RCA. Astfel, o analiză a datelor aferente perioadei 2018-2022 transmise de companiile Membre UNSAR pentru dosarele cu daune materiale care s-au închis și s-au plătit (fără a lua în calcul dosarele care sunt încă în rezervă – adică cele care urmează să fie închise), relevă niște realități îngrijorătoare.

Practic, pentru service-urile independente care nu au o convenție de decontare a plăților de reparație cu asigurătorii, despăgubirea medie plătită pentru fiecare daună este cu aproximativ 30% mai mare față de despăgubirea plătită pentru reparațiile către service-urile reprezentanțelor auto (9.604 lei vs. 7.580 lei), și de două ori mai mare decât suma plătită către service-urile care au o convenție cu asigurătorii, altele decât reprezentanțele (4.921 lei). În general, se presupune că service-urile reprezentanțelor auto reprezintă un standard de calitate în zona de reparații, însă din datele transmise de asigurători se constată că tarifele practicate de reprezentanțe se situează, de fapt, în jurul mediei.

Astfel de diferențe în ceea ce privește despăgubirea medie plătită către diferitele tipuri de service nu sunt în favoarea șoferilor, în condițiile în care toate unitățile reparatoare funcționează îndeplinind aceleași cerințe legale.

Conform datelor oficiale ale ASF, asigurătorii au plătit anul trecut despăgubiri record în baza polițelor RCA, de 4,2 miliarde lei. Acestor sume li se adaugă rezerve în valoare de 2,3 miliarde lei pentru daunele avizate (RBNS), dar și 2,35 miliarde lei aferente daunelor neavizate (IBNR).

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

INS: La sfârșitul anului 2023 lungimea autostrăzilor a crescut cu 48 km

Cinci tendințe pentru managementul flotei

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

ajutor de stat
Asigurări

FGA a făcut plăți de 1,86 mld. lei pentru creditorii de asigurări ai City Insurance și Euroins

Fondul de Garanatare a Asiguraților (FGA) a instrumentat un număr de 193.067...

Asigurări

Cum să economisești bani la achiziționarea unei polițe RCA

Piața asigurărilor auto din România a fost martora unei creșteri notabile a...

RCA
Asigurări

Ce cred românii despre factorii care influențează costul polițelor RCA

Aproape 7 din 10 șoferi români sunt conștienți că numărul accidentelor rutiere...

decontare directă
Asigurări

Numărul clauzelor de decontare directă aflate în vigoare a crescut cu peste 40% în 2023

La finalul anului trecut erau în vigoare un număr de 472.243 clauze...