mașinile electrice
Home Piaţa auto Flotă verde 6 din 10 francezi cred că mașinile electrice sunt „o soluție greșită”

6 din 10 francezi cred că mașinile electrice sunt „o soluție greșită”

În timp ce interzicerea vânzării de noi vehicule cu motoare pe combustie se profilează în Europa până în 2035, 58% dintre francezi se îndoiesc de eficiența ecologică oferită de mașinile electrice, potrivit celei de-a treia ediții a Observatorului mobilității, realizat de compania de închirieri auto Sixt France și de Institutul de sondaje și cercetare de piață IFOP.

Pe o piață auto cu o cerere slabă, vânzările de vehicule electrice în Franța continuă să avanseze, înregistrând peste 200.000 de unități vândute în 2022. Însă, acest impuls s-ar putea anula, deoarece intențiile de cumpărare a vehiculelor electrice sunt în scădere față de anul trecut. Conform sondajului realizat de Sixt France și IFOP, doar 27% dintre francezi spun că vor să cumpere o mașină electrică în următorii ani, cu 5 puncte procentuale mai puțin decât în 2022.

Această scădere ar putea fi explicată prin faptul că aspectul ecologic oferit de mașinile electrice este pus sub semnul întrebării de o mare parte a populației. Drept urmare, doar 42% dintre francezii chestionați consideră că extinderea utilizării vehiculelor electrice constituie „o soluție bună” de a lupta împotriva schimbărilor climatice, în timp ce 58% consideră că aceasta reprezintă „o soluție greșită”. Proporția este inversă față de anul trecut, când 58% dintre cei chestionați considerau că este „o soluție bună”.

Drept urmare, doar 33% dintre respondenți cred că interzicerea vânzărilor de vehicule cu motoare cu ardere internă până în 2035 este „o decizie bună”.

Obstacolele în calea achiziționării unui vehicul electric nu s-au schimbat, din moment ce 1 din 2 francezi (54%) arată cu degetul asupra costului acestuia (cuprins între 20.000 și 90.000 de euro), iar 29% spun că autonomia este prea mică (în medie 350 km), o rată totuși în scădere cu 5 puncte procentuale față de 2022. În plus, doar 16% dintre respondenți consideră că vehiculul electric este mai economic decât cel termic pe care îl utilizează.

Potrivit sondajului, francezii care au optat pentru un vehicul electric au totuși rate de satisfacție excepționale: 97% spun că sunt ”mulțumiți” și „foarte mulțumiți”. De altfel aceștia au un profil foarte specific: sunt suprareprezentați în rândul tinerilor (7% au vârsta cuprinsă între 18-24 de ani și 11%, între 25-34 de ani) și aparțin categoriilor sociale mai înstărite (10% dintre cei care câștigă peste 2.500 de euro pe lună).

 

 

CITEȘTE ȘI:

EIG contestă în instanță retragerea autorizației de funcționare a Euroins România

Lotul Corbeanca – Afumați de pe Autostrada A0 Nord va fi finalizat cu aproape 1 an mai devreme

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Flotă verdePiaţa auto

Ford E-Transit, actualizări importante

Ford Pro introduce opțiunea de autonomie extinsă pentru E-Transit și crește versatilitatea...

Carlos Tavares
Flotă verde

Carlos Tavares: ”Mașina electrică poate fi o soluție pentru unele societăți, dar nu pentru toate”

Carlos Tavares, CEO Stellantis, și-a reiterat punctul de vedere conform căruia mașina...

Flotă verde

Helixx deschide programul de abonamente

Helixx, o companie globală de tehnologie axată pe revoluționarea fabricării vehiculelor electrice...

Opel Movano
Flotă verdeVehicule comerciale uşoare

OPEL MOVANO. Electric, inovativ, eficient

Noua generație a lui Movano păstrează atributele deja cunoscute și vine, în...