Fonduri europene pentru lărgirea la 4 benzi a DN 7 Bâldana – Titu

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit fonduri europene în valoare de aproximativ 103 milioane de lei, pentru lărgirea la 4 benzi a DN 7 Bâldana - Titu.DN 7 Bâldana - Titu

”Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., în calitate de Beneficiar al finanțării și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în calitate de organism intermediar pentru Transport, au convenit în data de 04.04.2023, încheierea Contractului de Finanțare nr. 218 pentru „Lărgire la 4 benzi DN7 Bâldana – Titu km 30+950- km 52+300”, în vederea acordării finanțării nerambursabile alocată prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, în cadrul Axei Prioritare 1- Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient OS 2.2 Apel de proiecte pentru Dezvoltarea Infrastructurii Rutiere – proiecte noi de investiții, Operațiunea – Creșterea accesibilității zonelor cu o conectivitate redusă la infrastructura rutieră a TEN-T”, a anunțat CNAIR.

Potrivit Companiei de Drumuri, obiectivele specifice ale proiectului sunt construirea a 21,4 km de drum modernizat, inclusiv patru poduri noi, trei poduri reabilitate și o parcare de scurtă durată (stânga/drepta.).

Valoarea totală a proiectului este de 305.443.045,97, din care 85% contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională – 103.073.042,51 lei, 15% contribuția națională – 18.189.360,43 lei, diferența față de valoarea totală a proiectului reprezentând valoare neeligibilă inclusiv TVA.

Perioada de implementare a proiectului este de 120 luni, la care se adaugă, dacă este cazul, și perioada de desfășurare a activităților proiectului înainte de semnarea Contractului de Finanțare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor.

DN 7 Bâldana – Titu este una dintre cele mai importante şosele care tranzitează jud. Dâmboviţa, care astăzi nu mai face faţă traficului de persoane şi mărfuri aflat într-o continuă creştere.

Povestea modernizării acestei șosele a început în 2007, când Guvernul de atunci încheia cu Renault un memorandum pentru îmbunătăţirea condiţiilor de acces rutier pentru investiţia sa din zona Titu – Boteni.

Au trebuit să treacă, însă, 10 ani, pentru ca autorităţile din Bucureşti să-şi amintească de promisiune. Astfel, în 2017, CNAIR a organizat licitaţia pentru lărgirea la 4 benzi a şoselei, între localităţile Bâldana şi Titu (km 30+950 – 52+350). Au fost primite şapte oferte, durata contractului fiind de 84 de luni, din care 4 luni proiectare, 20 luni execuţie şi minim 60 luni perioada de garanţie.

Lucrurile păreau că merg bine, însă, câştigătorul licitaţiei – Porr Construct – nu a mai putut susţine investiţia pentru modernizarea DN 7 Bâldana-Titu. Oferta sa din 2017 nu prevăzuse apariţia, doi ani mai târziu, a OUG 114, care a crescut salariul minim pe ramura de construcţii la 3.000 de lei/lună. Astfel, la începutul lui 2021, contractul a fost reziliat, iar licitația a fost reluată câteva luni mai târziu.

Un nou contract a fost încheiat în martie 2022, cu Asocierea Cosedil – Chirulli Andrea Impresa Individuale – Total Road – Bit Invest, constructorul având la dispoziție 6 luni pentru proiectare și 20 de luni pentru execuție.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

6 din 10 francezi cred că mașinile electrice sunt „o soluție greșită”

ASF a sancționat, în luna martie, trei companii de asigurări, inclusiv Euroins

 

 

 

 

Adaugati comentariu