4 propuneri ale APIA pentru iniţiativa de stimulare a achiziţiei de taximetre

Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA) recomană Primăriei Capitalei includerea în iniţiativa de stimulare a achiziţiei de taximetre noi a patru tipuri de motorizări care nu se regăsesc în propunerea iniţială.
taxi

Primăria Generală a Municipiului Bucureşti a anunţat, recent, un nou program menit să contribuie la reducerea poluării în Capitală, program prin care se va stimula achiziţia a 3.000 de noi taximetre, prin acordarea unui eco-voucher de 3.000 euro fiecărui transportator autorizat în regim de taxi din Bucureşti care doreşte să înlocuiască actualul autovehicul, poluant (Euro1-Euro4), cu unul nou, cu norma de poluare EURO 6, non-diesel, hibride sau electrice.

„Apreciem initiaţiva ca fiind extrem de binevenită şi oportună în peisajul auto bucureştean în care regăsim un mare număr de autoturisme taxi vechi şi foarte vechi (circa 38% conform comunicării PMB) care, prin numărul mare de kilometri parcurşi zilnic, contribuie semnificativ la nivelul de poluare ridicat din Bucureşti şi agravarea problemelor de sănătate ale locuitorilor Capitalei. Totuşi, chiar dacă iniţiativa este una foarte bună, elementele sale de detaliu ne fac să remarcăm o inconsistenţă a acestora în raport cu maximizarea efectelor urmărite”, precizează APIA.

Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei, primăria ar fi trebui să se asigure că un anumit număr (procent, de exemplu 30%) din aceste noi autoturisme ce vor fi achiziţionate pentru a fi utilizate în regim de taxi sunt electrice (integral sau plug-in) sau hybride.

Pe de altă parte, în condiţiile în care, pentru a putea fi puse pe piaţă, autoturismele noi nu pot avea astăzi decât motoare care corespund standardelor de poluare Euro6, reprezentanţii APIA consideră inutilă precizarea din proiect referitoare la această normă de poluare.

„Se poate însă face precizarea ca acestea să fie Euro6d sau Euro6d-TEMP EVAP-ISC, fapt ce le va exclude pe cele 6d-TEMP, care nu mai pot fi puse pe piaţă după 1 septembrie 2019 decât dacă sunt incluse în procedura de sfârşit de serie”, subliniază Asociaţia.

APIA atrage atenţia şi asupra faptului că textul proiectului exclude fără motiv temeinic o anumită tehnlogie, respectiv cea diesel, deşi autoturismele noi echipate cu motoare diesel au emisii poluante aproape la acelaşi nivel cu cele pe benzină, având însă emisii de CO2 mai scăzute (cu circa 15-20%). „Pe de altă parte, această excludere vine în contradicţie cu faptul că sunt însă eligibile autoturismele diesel hibrid (deşi şi acestea corespund normei de poluare Euro6 pentru care dieselul este totuşi neeligibil)”, arată Asociaţia.

Şi ar mai fi un detaliu de clarificat: cele plug-in sunt eligibile? (nu este precizat). Ca urmare, dacă prin acest program s-ar reuşi ca un număr cât mai mare de taxiuri noi din parcul companiilor ce activează în acest domeniu să aibă emisii de CO2 cât mai scăzute (electrice, hibride, plug-in, diesel) contribuţia lor la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (deci eficienţa programului) ar fi una importantă prin prisma numărului mare de km parcurşi de către acestea. Sunt exemple de oraşe în România în care autorităţile locale au adoptat deja hotărâri curajoase care impun obiective extrem de ambiţioase operatorilor din domeniu (Suceava : din februarie 2019, 50% din licenţele de taxi care vor fi acordate vor fi pentru autoturisme cu propulsie electrică, Reşiţa : până în decembrie 2020, 25% dintre taximetre vor fi electrice, iar până în 2025, 50%), exemple, care ne dorim să fie urmate şi de către alte oraşe importante ale României”, conchid reprezentanţii APIA.

 

CITEŞTE ŞI:

Hidroelectrica vrea o flotă nouă de 33 de utilitare

Proiect: Până în 2027, şosele de centură pentru toate municipiile

Autostrada A1 trebuie din nou demolată în zona Sălişte. CNAIR, bun de plată

 

Adaugati comentariu