Advertisement
biocombustibili
Home Administrare flote Carburanţi 4 modalități de a reduce cheltuielile cu combustibilul

4 modalități de a reduce cheltuielile cu combustibilul

Prețurile combustibililor din întreaga lume au crescut constant din 2020, însă din februarie 2022 au explodat de-a binelea. Drept urmare, optimizarea costurilor carburanților a devenit un element strategic pentru companiile care vor nu numai să-și mențină eficiența flotei, ci chiar să și-o îmbunătățească.

În pofida încercărilor autorităților de a menține un control asupra scumpirii carburanților, prețurile din benzinării urcă, puțin câte puțin, de la săptămână la săptămână. Ca atare, mai mult ca niciodată, managerii de flote își pun două întrebări: ”Cum ne putem reduce costurile cu combustibilul?” și ”Având în vedere că prețurile combustibililor continuă să crească, cum ne putem îmbunătăți eficiența?”

”Fără doar și poate, reducerea cheltuielilor cu combustibilul și îmbunătățirea eficienței merg mână în mână. Măsurile de reducere a consumului de carburanți vor elimina disfuncționalitățile și invers. Există nu mai puțin de patru modalități de a reduce costurile de operare a unei flote, sporind în același timp și eficiența generală a acesteia”, spun specialiștii de la Webfleet, furnizorul de soluții telematice al Bridgestone Mobility Solution.
Aceștia subliniază, totodată, că soluțiile de reducere a costurilor și de îmbunătățire a eficienței nu afectează siguranța șoferilor pe șosele. Dimpotrivă, măsurile recomandate evidențiază și creșterea acesteia.

1. Îmbunătățirea comportamentului șoferului la volan

Stilul de condus al șoferului poate duce la un consum excesiv de combustibil, fie că este vorba de vehicule pe benzină sau motorină. Viteza, timpul de oprire inutil al motorului și schimbările inadecvate ale vitezelor, de exemplu, contribuie la risipirea multor litri de combustibil. Monitorizarea comportamentului de condus este, prin urmare, esențială pentru reducerea consumului.

Cu un sistem integrat de gestionare a parcului auto, managerii de flote pot evalua tendințele în comportamentul șoferilor, obținând informații în timp real despre viteză, deplasare și alte obiceiuri de conducere care afectează consumul de combustibil. De asemenea, un astfel de sistem trimite alerte predictive șoferilor aflați la volan, permițându-le să-și corecteze imediat comportamentul inadecvat sau periculos.

În opinia specialiștilor Webfleet, șoferii bine pregătiți sunt cea mai bună soluție împotriva accidentelor care pot duce la pierderea de vehicule sau de vieți omenești. Conștientizarea puternică a siguranței reduce riscul de accidente, ca să nu mai vorbim de indisponibilizarea vehiculului, ceea ce afectează și eficiența unei flote. În plus, respectarea regulilor de siguranță scade daunalitatea, având astfel avantajul suplimentar al primelor de asigurare mai mici. Economia obținută astfel ar putea compensa parțial creșterea prețurilor în benzinării.

2. Optimizare în planificarea rutei

Mai mulți kilometri parcurși înseamnă, automat, și cheltuieli mai mari cu combustibilul. Flotele intens utilizate nu pot evita kilometrajele mari, însă există soluții pentru diminuarea lor, ceea ce se traduce prin economii de combustibili. Lucrările de reabilitare a carosabilului, restricțiile de circulație, traficul sau vremea sunt principalele obstacole care determină parcurgerea de kilometri inutili. Pentru a evita aceste probleme și, implicit, pentru a face față creșterii prețurilor la carburanți, managerii de flote pot apela la instrumente digitale care le furnizează, în timp real, date despre trafic și vreme. Aceste informații îi ajută să le ofere șoferilor o asistență mai bună pe drum, astfel încât cei aflați la volan să poată evita ambuteiajele sau condițiile periculoase de pe șosea.

Astfel, planificarea optimizată a rutei permite livrări mai multe și într-un mod mai rapid, ceea ce duce, până la urmă, la o mai mare satisfacție din partea clienților.

3. Managementul predictiv al anvelopelor

Aproximativ 20% dintre anvelopele vehiculelor comerciale ușoare de pe șosea sunt semnificativ subumflate, adică au o presiune insuficientă. Potrivit specialiștilor Webfleet, scurgerile lente de aer și presiunea necorespunzătoare în anvelope duc la o creștere cu 2,5% a consumului de combustibil. Drept urmare, verificarea regulată a stării anvelopelor este o modalitate eficientă de economisire a carburanților. Gestionarea predictivă a anvelopelor este, de asemenea, un factor de eficiență. Păstrând anvelopele în stare optimă, sunt evitate reparațiile costisitoare și timpul de nefuncționare al vehiculului, fie că este un autoturis, un camion sau o furgonetă. Anvelopele bine întreținute sunt, de asemenea, o garanție a siguranței – exploziile și defecțiunile în timpul condusului pun în pericol șoferii.

Întrebarea este cum se determină performanța fiecărei anvelope din flotă. Pentru aceasta există soluții de gestionare a presiunii, care verifică în timp real presiunea și temperatura în anvelope. Prin intermediul unor senzori, acest sistem furnizează alerte privind nivelurile anormale de presiune sau temperatură, ce permit managerilor de flotă să rezolve problemele înainte ca acestea să ducă la indisponibilizarea mașinii sau să creeze probleme de siguranță.

Specialiștii Webfleet subliniază, totodată, că și alegerea anvelopelor este importantă. Rezistența la rulare și performanța lor influențează costurile cu combustibilul. Unele sunt mai eficiente decât altele și permit un consum mai redus de combustibil. Acestea sunt anvelopele „verzi” care se găsesc astăzi în gamele tuturor producătorilor. Mai mult, din luna mai 2021, ele sunt ușor de recunoscut datorită implementării indicelui de eficiență energetică, care variază de la A la G. De la o clasă la alta, există o diferență de aproximativ 0,1 litru la 100 km parcurși. Ca de multe ori, câștigul financiar este cu adevărat vizibil doar pe termen lung și, prin urmare, alegerea corectă a anvelopelor este foarte importantă.

4. Planificarea periodică a întreținerii

Autoturismele și vehiculele utilitare întreținute corespunzător pot fi folosite mai mult și funcționează mai bine. Când sunt menținute în stare bună, mașinile folosesc combustibilul mult mai eficient. Problemele de întreținere care trec neobservate sau sunt amânate duc în cele din urmă la defecțiuni și costuri de reparații potențial mai mari. Specialiștii Webfleet arată că, programând în mod regulat întreținerea, se elimină pierderea de productivitate, iar profitul este îmbunătățit prineconomisirea combustibilului și evitarea cheltuielilor de reparații inutile.

Totodată, vehiculele bine întreținute protejează șoferii de incidente de siguranță. Dacă un accident ar fi cauzat de un vehicul întreținut necorespunzător, compania devine responsabilă pentru orice daune materială sau pentru pierderile de vieți omenești.

 

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, martie 2023)

 

 

CITEȘTE ȘI:

ROADPOL – Speed. Aproape 25.000 de șoferi au depășit viteza legală într-o săptămână

Reabilitarea planşeului din Piaţa Unirii va fi finanțată prin Programul ”Anghel Saligny”

%s Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Lukoil
Carburanţi

Benzinăria Lukoil de la Ciolpani a fost închisă temporar. ANPC ar fi descoperit ”furt” la pompă

Protecția Consumatorilor a amendat cu 55.000 de lei compania petrolieră Lukoil pentru...

combustibilul
Carburanţi

4 recomandări pentru a minimiza cheltuielile cu combustibilul

Un managementul eficient al flotei de utilitare ușoare constă în maximizarea economiei...

Prețurile petrolului
Carburanţi

Prețurile petrolului ar putea depăși 100 de dolari/baril în septembrie. Temeri pentru inflație

Prețurile petrolului ar putea atinge nivelul de 100 de dolari/baril în luna...

spații de servicii
CarburanţiInfrastructură

Două noi spații de servicii pe Autostrada A1, în zona localității Șagu

Începând cu această săptămână sunt funcționale încă două spații de servicii moderne...