Advertisement

porsche
Home Finanţare Leasing operaţional 2015, un an cu soluţii de eficientizare pentru IMM-uri, de la Porsche Mobility

2015, un an cu soluţii de eficientizare pentru IMM-uri, de la Porsche Mobility

În ţările cu tradiţie, IMM-urile reprezintă cei mai mulţi dintre clienţii firmelor de leasing operaţional. În România, multinaţionalele au venit cu filosofia de a-şi concentra resursele pe business şi de a lăsa administrarea şi închirierea de flotă pe mâna companiilor specializate, în timp ce companiile mici încă nu au exerciţiul de a externaliza acest tip de servicii. Această tendinţă este, însă, în schimbare, pe măsură  ce marii jucători de pe piaţă îşi deschid paleta de servicii pentru IMM-uri locale.

Pe o piaţă în creştere, Porsche Mobility, unul dintre liderii în servicii de leasing operaţional şi management de flotă din România, oferă o gamă de soluţii alternative, potrivite firmelor mici şi mijlocii. Acestea pot fi alese în funcţie de dimensiunea flotei sau de alte particularităţi ale afacerii. Vorbim de un lucru firesc, ce contribuie la creşterea sustenabilă a afacerii, deoarece companiile mici şi mijlocii care apelează la leasing operaţional şi servicii de management de flotă se concentrează pe activitatea lor, şi nu pe tot ce înseamnă achiziţia şi ulterior vânzarea de maşini rulate, ori pe administrarea parcului.

maneaConsiderăm flotă orice parc auto al unei companii cu minimum 10 autovehicule, şi putem servi, în acelaşi timp, cu acelaşi tip şi calitate a serviciilor, clienţi cu până la sute de maşini, dar şi companii aflate la început de drum, sau cu o activitate mai restrânsă. Ceea ce ne diferenţiază este apartenenţa la un grup cu experienţă în finanţarea şi asigurarea auto, care ne permite să oferim orice tip de finanţare (leasing financiar si credit, nu doar leasing operaţional) asigurare şi management de flotă, sau doar o componentă dintre acestea, totul în funcţie de realităţile de business ale clientului”, explică Radu Manea, directorul Porsche Mobility, divizia Fleet Management din cadrul Porsche Finance Group.

De pildă, un reprezentant al unei companii mici sau mijlocii care ajunge într-un showroom din reţeaua autorizată Porsche România îşi poate alege marca preferată pentru achiziţia celor câteva maşini necesare şi să opteze totodată pentru servicii de finanţare: prin leasing operaţional, ori, în cazul Porsche Finance Group, prin oricare dintre produsele clasice de finanţare (credit, leasing financiar clasic, PERFECT LEASING – leasingul financiar cu valoare reziduală reală), produse la care poate adăuga serviciile de management de flotă Porsche Mobility.

În ceea ce priveşte achiziţia unei flote de autovehicule, managerul companiei sau managerul de flotă/achiziţii analizează diferitele tipuri de finanţare existente. Acesta evaluează beneficiile şi obligaţiile pe care le aduce fiecare dintre ele şi ia decizia de finanţare prin produsul cel mai potrivit, la care serviciile asociate sunt opţionale. Alegerea între leasing financiar şi leasing operaţional depinde în mare măsură de aşteptările şi nevoile clientului. Un client care la finalul contractului de finanţare doreşte să păstreze maşina va alege leasingul financiar, pentru că acesta îi va înlesni proprietatea. Pe de altă parte, un client care nu doreşte să devină proprietar, ci este mai degrabă interesat de o utilizare eficientă a maşinii, precum şi de o schimbare rapidă a acesteia cu una nouă la final de contract, va alege leasingul operaţional. Acest produs de finanţare va permite clientului să achite o rată ce reflectă în mod obiectiv utilizarea maşinii: rata este calculată în funcţie de rulajul anual şi de durata contractului. Astfel, clientul va plăti doar pentru ceea ce utilizează, iar la final va returna maşina fără a-şi asuma riscul de revânzare – acesta este asumat de compania de finanţare, în timp ce clientul se va concentra pe noua maşină.

În plus, serviciile de administrare a parcului auto ce pot fi anexate finanţării în leasing operaţional îi asigură acestuia o externalizare completă a activităţii de gestionare a parcului de maşini, ceea ce se traduce în costuri reduse şi economie de resurse.

porsche-mobility-floteautoPe de altă parte, serviciile de management de flotă pot fi asociate şi produselor clasice de finanţare – leasing financiar sau credit auto. Aceste produse asigură clientului proprietatea asupra maşinii, iar prin asocierea cu serviciile de fleet management garantează o proprietate calitativă asupra vehiculelor. Prin serviciile de management de flotă se asigură menţinerea unui nivel calitativ superior al maşinii – Porsche Mobility lucrează exclusiv cu service-urile autorizate ale mărcilor, realizează reparaţiile cu piese originale, respectă caietul de service conform cu specificaţiile producătorului. Astfel, se menţine siguranţa în exploatare a maşinii şi valoarea ei de revânzare, două elemente cheie pentru orice proprietar.

Contractele de leasing operaţional sunt semnate pe perioade extinse şi sunt dictate de
ciclurile de reînnoire a parcului auto stabilite funcţie de politica de companie de către
fiecare client în parte, sau de realităţile de business. În cadrul unui contract cadru de leasing operaţional şi management de flotă semnat de un client cu Porsche Mobility, acesta îşi poate achiziţiona maşini în orice moment, poate prelungi contractele în derulare, ori poate schimba anumiţi parametri pentru a-i adapta situaţiei de fapt. De exemplu, kilometrajul anual, un factor important în stabilirea valorii chiriei lunare de plată, poate fi modificat în cazul în care estimarea făcută iniţial este diferită de valorile reale, tocmai pentru ca suma lunară de plată să reflecte utilizarea.

Mai mult, leasingul operaţional este înregistrat în registrul contabil al companiei ca o chirie, nu se înregistrează ca mijloc fix, precum leasingul financiar. Avantajul în cazul clienţilor Porsche Mobility este că factura se emite post-utilizare, nu înainte, lucru care este esenţial pentru o companie mică, ce are nevoie de lichidităţi. Dacă data de facturare este în 5 ale lunii, se plăteşte ceea ce s-a utilizat în luna anterioară.

Pe lângă acest avantaj, Porsche Mobility oferă şi soluţia pentru companii care au presiune pe bugetul lunar. Tot în showroom există disponibilă o variantă de leasing operaţional cu o primă chirie majorată.

Acest produs poate fi accesat de orice client mic şi mijlociu în reţeaua Porsche România, la orice dealer autorizat, oriunde în ţară, pentru oricare dintre mărcile preferate: Volkswagen, Skoda, SEAT, Audi sau Porsche. Practic, dacă există o restricţie cu privire la rata lunară şi se dispune de lichidităţi la momentul achiziţiei, se poate plăti o primă chirie mai mare, urmată de o relaxare a costului lunar.

Accesarea serviciilor de management de flotă, care pot include administrarea anvelopelor, administrarea combustibilului, vehicul la schimb, asistenţă rutieră, service şi revizii etc., se face într-un singur loc, lucru care câştigă timp clientului şi îi permite să reducă semnificativ timpul în care maşina este blocată în service. Astfel, cu Porsche Mobility clientul merge la acelaşi dealer de la care a achiziţionat maşinile (sau la oricare dealer autorizat Porsche România din imediata sa apropiere) pentru lucrări de service – fie că sunt reviziile obligatorii impuse de producător sau alte reparaţii ce intră în pachetul de mentenanţă achiziţionat, inclusiv pentru servicii de tipul schimb de anvelope şi serviciile acoperite de asigurare.

Porsche Mobility este o companie din cadrul Porsche Finance Group ce oferă leasing operaţional şi management de flotă pentru maşinile noi şi rulate din cadrul grupului Volkswagen: Volkswagen, Audi, SEAT, Skoda, Volkswagen Autovehicule Comerciale, Porsche şi Das Weltauto. Mai multe detalii despre serviciile Porsche Mobility: www.managementdeflote.ro.

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, mai 2015)

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

ALD Automotive
InterviuriLeasing operaţional

Cum va dezvolta Ayvens piața de leasing operațional din România

Interviu cu Shane Dowling, Country Managing Director Ayvens în România

Moov Leasing
Leasing operaţional

Moov Leasing își majorează capitalul social și ajunge la o evaluare de 50 mil. euro

Moov Leasing,companie de leasing operațional care se concentrează pe nevoile clienților individuali...

Ayvens
Leasing operaţional

ALD Automotive | LeasePlan își continuă activitatea sub noul nume Ayvens

ALD Automotive | LeasePlan lansează în România noul său brand global de...

Hidroelectrica
Leasing operaţional

Flotă de 42 de vehicule cu emisii scăzute pentru Hidroelectrica

Hidroelectrica a lansat licitația pentru contractarea în leasing operațional a unui număr...