asigurări
Home Administrare flote Asigurări 1 din 5 români a folosit servicii online pentru asigurări. Barometrul UNSAR- IRES

1 din 5 români a folosit servicii online pentru asigurări. Barometrul UNSAR- IRES

Unul din cinci români (21%) a folosit în anul 2022 servicii online pentru achiziţionarea/utilizarea unei poliţe de asigurări, cu 3 puncte procentuale mai mult faţă de 2021, arată rezultatele celei mai noi ediţii a Barometrului UNSAR- IRES privind Percepţia riscului şi cultura asigurărilor din România.

Totodată, aproximativ două treimi dintre participanţii la studiu (64%) au declarat că soluţiile online sunt importante (36%) şi foarte importante (28%) pentru ei atunci când achiziţionează sau beneficiază de acoperirile unui asigurări. În acelaşi timp, şi ponderea celor care folosesc servicii online în general, altele decât cele de asigurări, este mai mare: 59% în 2022, faţă de 56% în 2021.

Aceste cifre indică faptul că există, în continuare, un potenţial de creştere important pentru serviciile care pot să uşureze accesul oamenilor la protecţia financiară oferită de asigurări.

Categoria de populaţie pentru care soluţiile online au o importanţă mai crescută este reprezentată de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani (77%), cu educaţie superioară (77%) şi care locuiesc în mediul urban (68,9%).

De altfel, serviciile online reprezintă, după interacţiunea cu personalul, al doilea factor de satisfacţie în ceea ce priveşte experienţa cu companiile de asigurări. 71% dintre participanţii la studiu au declarat că sunt mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de instrumentele online existente în asigurări.

„Industria de asigurări din România urmează trendul existent la nivel mondial şi se află într-un continuu proces de digitalizare. Companiile de asigurări au respectat nevoile oamenilor şi au implementat soluţii simple prin care orice client poate utiliza o poliţă de asigurare, de la distanţă, fie că vorbim de achiziţie, reînnoire, notificare daune, solicitare despăgubiri”, a declarat Adrian Marin, preşedintele UNSAR.

În ceea ce priveşte luarea deciziei de cumpărare a unei asigurări, principalele elemente pe care participanţii la studiu se bazează sunt modul în care acestea le acoperă nevoile (20%), rapiditatea în plata despăgubirilor (12%), consultanţa oferită de compania de asigurare (7%), sfaturile celor apropiaţi (16%) sau preţul asigurării (9%).

Totodată, veniturile mai mari (36%), o mai bună informare (27%) şi facilităţile fiscale oferite de stat (21%) reprezintă principalele trei motive care i-ar motiva mai mult pe români să achiziţioneze o poliţă de asigurare facultativă, arată rezultatele Barometrului.

„Digitalizarea a contribuit semnificativ la îmbunătăţirea experienţei clienţilor în ceea ce priveşte achiziţia poliţelor de asigurare, iar acest lucru s-a văzut în creşterea procentului celor care au folosit serviciile online. Însă, pentru a putea aduce protecţia oferită de asigurări mai aproape de români, sunt necesare atât noi demersuri de informare şi educaţie financiară, cât şi oferirea de facilităţi fiscale, precum deductibilitatea asigurărilor de viaţă, şi nu numai”, a precizat Alexandru Ciuncan, director general al UNSAR.

Barometrul UNSAR- IRES a fost realizat în mai 2022 pe un eşantion format din 1.000 respondenţi cu vârsta între 18-50 de ani, utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), cu o eroare maximă tolerată de ą3,1%, la un nivel de încredere de 95%.

Înfiinţată în 1994, UNSAR– Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 20 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări.

Înfiinţat în 2009, Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie- IRES activează pe piaţa de cercetare din România şi funcţionează ca un think tank independent, o parte dintre studiile şi proiectele pe care le dezvoltăm fiind dedicate optimizării politicilor publice în diferite domenii ale societăţii româneşti.

 

 

CITEȘTE ȘI:

20 iulie 2022, ultima zi de depunere a cererilor de plată pentru creditorii City Insurance

Un pas înainte pentru realizarea proiectului Autostrăzii Focșani-Bacău

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

decontare directă
Asigurări

Numărul clauzelor de decontare directă aflate în vigoare a crescut cu peste 40% în 2023

La finalul anului trecut erau în vigoare un număr de 472.243 clauze...

casco
Asigurări

Topul asigurătorilor Casco în 2023. Omniasig și Groupama, pe primele locuri

Valoarea primelor brute subscrise de societățile autorizate și reglementate de ASF s-a...

despăgubire
Asigurări

Cea mai mare despăgubire plătită pe o poliţă RCA a depăşit 5,6 mil. lei, în 2023

Cea mai mare despăgubire plătită anul trecut de asigurătorii din România în...

RCA
Asigurări

Topul asigurătorilor RCA în 2023 este condus de Groupama și Allianz-Țiriac. Piața a ajuns la 9,3 mld. lei

Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA de societățile...