Pactul Global al Națiunilor Unite
Home Piaţa auto Volkswagen. investigaţia a fost extinsă pe trei continente. Vezi modelele diesel implicate

Volkswagen. investigaţia a fost extinsă pe trei continente. Vezi modelele diesel implicate

După ce săptămâna trecută autorităţile de reglementare din SUA au acuzat Volkswagen de instalarea unor sisteme electronice speciale, destinate evitării standardelor referitoare la poluare, investigaţiile se extind în Asia şi Europa.

Volkswagen este acuzat că ar fi manipulat rezultatele testelor autorităţilor SUA legate de emisiile vehiculelor comercializate de grupul german prin instalarea unui software care permitea maşinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu şi în timpul operaţiunilor normale. Din acest motiv nivelul poluării era mai ridicat, susţine Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA).

Aproximativ 482.000 de vehiculele diesel produse în perioada 2008 -2015 sub brandurile Volkswagen şi Audi includ acel software destinat să modifice nivelul emisiilor. Amenzile totale ar putea ajunge la 18 miliarde de dolari (16 miliarde de euro) sau 30.000 de dolari per vehicul.

Reparaţiile vor fi efectuate de VW, ceea ce va majora costurile companiei. Sunt vizate modelele produse în ultimii şapte ani, inclusiv Jetta, Beetle, Golf, Passat şi Audi A3.

Guvernul sud-coreean a anunţat că va testa aproximativ 5.000 de modele VW Jetta, Golf şi Audi A3, fabricate în perioada 2014 -2015. Investigaţia va fi extinsă la toate maşinile diesel germane dacă sunt găsite nereguli, au avertizat autorităţile de la Seul.

Volkswagen Australia a contactat sediul central din Germania solicitând informaţii privind reacţia la scandalul din SUA şi dacă există posibilitatea ca şi maşinile vândute pe piaţa australiană să fie afectate. Departamentul de Infrastructură de la Canberra a anunţat că monitorizează evoluţiile şi a cerut Volkswagen Australia să clarifice dacă au fost instalate sisteme electronice speciale pentru evitarea standardelor referitoare la poluare, la maşinile vândute pe piaţa australiană.

Autoritatea Rutieră din Elveţia verifică dacă modelele diesel investigate în SUA au fost vândute şi pe piaţa elveţiană, rezultatele urmând să fie publicate în următoarele zile.

Marţi, ministrul francez de Finanţe, Michel Sapin, a cerut o anchetă la nivelul UE privind scandalul în care este implicat, avertizând că şi producătorii auto francezi ar putea fi verificaţi.

„Deşi ancheta ar urma să se concentreze pe activitatea Volkswagen, cred că, pentru a reasigura cetăţenii, va trebui să verificăm şi producătorii auto francezi, dar nu am nici un motiv să cred că aceşti ar fi comis fraude”, a apreciat oficialul francez.

Şi Guvernul de la Berlin a anunţat că producătorii auto germani vor trebui să transmită Autorităţii Rutiere informaţii relevante astfel încât instituţia să poată estima dacă datele privind emisiile vehiculelor ar fi putut fi falsificate în Germania şi în Europa.

„Companiile auto trebuie să colaboreze strâns cu autorităţile SUA pentru a clarifica problemele. Ne aşteptăm ca firmele să transmită Autorităţii Rutiere informaţii relevante pentru a investiga dacă au avut loc incidente similare în Germania şi în Europa”, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului Mediului de la Berlin.

Volkswagen le-a cerut dealerilor săi din SUA să oprească vânzarea unor modele diesel fabricate în 2015 şi a ordonat o investigaţie externă după ce autorităţile de reglementare din SUA au cerut companiei să recheme aproximativ 500.000 de vehicule. „Personal, îmi pare nespus de rău că am încălcat încrederea clienţilor noştri şi a publicului. Nu vom tolera niciun fel de încălcare a reglementărilor noastre interne sau a legislaţiei”, a declarat  Martin Winterkorn, directorul general al celui mai mare producător auto din lume.

La rândul său, şeful companiei germane Daimler, Dieter Zetsche, a dat asigurări că firma nu a încălcat reglementările din SUA. „Am o idee cu privire la ce se întâmplă şi nu ni se aplică nouă. Dar este mult prea devreme să facem o declaraţie finală pe acest subiect”, a apreciat directorul general al Daimler.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Piaţa auto

Dacia a comercializat deja 100.000 de mașini prin programul UP&GO

Programul Dacia UP&GO, lansat în septembrie 2021, a atras deja peste 100.000...

Flotă verdePiaţa auto

OMV lansează marca eMotion. România inclusă în planurile acesteia

OMV a pus bazele mărcii eMotion prin intermediul căreia se va implica...

Înmatriculările de autoturisme noi
Piaţa auto

Înmatriculările de autoturisme noi în UE au crescut cu aproape 18% în primul semestru

Înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană au crescut cu 17,9% în...

înmatriculările de autoturisme noi
Piaţa auto

APIA: Înmatriculările de autoturisme noi, în creștere cu aproape 27% în primele 5 luni

În primele cinci luni din 2023, înmatriculările de autoturisme noi au înregistrat...