slovenia
Home Transporturi Vin vacanțele! Sfaturi de călătorie în Slovenia

Vin vacanțele! Sfaturi de călătorie în Slovenia

La intrarea în Slovenia nu se mai aplică niciun fel de restricţii și, în consecinţă, condiţia RVT (recuperat/ vaccinat/ testat) este eliminată la toate punctele de trecere a frontierei. Nici completarea formularului ”Passanger Locator” nu mai este necesară.

Întrucât riscul de infectare rămâne prezent, se recomandă totuşi ca, înaintea planificării călătoriei în străinătate, să fie monitorizate informaţiile privind situaţia epidemiologică din ţările care fac obiectul itinerariului, condiţiile de intrare în statele de destinaţie şi deciziile autorităţilor din respectivele ţări.

Toate unităţile turistice (hoteluri, restaurante, unităţi de cazare) din Slovenia sunt deschise, iar turiştii străini beneficiază de acelaşi tratament ca şi cetăţenii sloveni.

Cheltuielile cu eventuale testări anti-Covid se suportă personal. În cazul apariţiei infecţiei, se acţionează similar ca în cazul oricăror alte boli infecţioase. Persoanele care s-au testat pozitiv sunt obligate să informeze contacţii recenţi asupra apariţiei bolii. Se recomandă ca cei din familie care se află în permanenţă în contact apropiat cu un membru de familie să se testeze timp de 7 zile.

În cazul apariţiei unor complicaţii, pacientul poate solicita ajutor de urgenţă.

Purtarea măştii de protecţie este obligatorie NUMAI în interiorul unităţilor medicale.

Punctele de control în transportul aerian internaționale sunt Ljubljana (Brnik/Aeroportul Jože Pučnik), Maribor (Slivnica/ Aeroportul Edvard Rusjan Maribor) și Portorož (Sečovlje/Sicciole – Aeroportul Portorož). În transportul maritim internațional, acestea sunt la Koper (Capodistria) și Piran (Pirano).

Achiziționarea e-vignettei în Slovenia

Începând cu 1 decembrie 2021, autoritățile slovene au introdus sistemul vignettei online (e-vignetta) cu valabilitate de un an sau șase luni de la data achiziționării. De la 1 februarie 2022, pot fi procurate electronic și vignette cu termene de valabilitate mai scurte.

E-vignetta înlocuiește sticker-ul tradițional, care se achiziționa la intrarea în Slovenia și se lipea în partea stângă-sus a parbrizului.

Înregistrată în sistemul electronic cu numărul de înmatriculare al autovehiculului, e-vignetta se procură la punctele de trecere a frontierelor, în aeroporturi, benzinării sau în magazine, plata putând fi efectuată cash, cu card (Visa, Master) sau prin transfer bancar (factură proforma).

Prețul unei vignette cu valabilitate de 1 an este de 110 euro. Neachiziționarea vignettei este considerată contravenție și se pedepsește cu o amendă de 300 euro. Spre deosebire de sticker, termenul de valabilitate al e-vignettei este flexibil și se calculează începând cu data achiziționării. Monitorizarea vignettei se realizează atât prin sistemele de control video instalate pe autostrăzi, cât și prin controale de rutină ale Poliției dotate cu echipamente speciale în acest scop

Atenție! Autoritatea Naţională a Drumurilor (DARS) avertizează conducătorii auto care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în R. Slovenia în ceea ce priveşte vinieta on-line (e-vignietta) şi recomandă achiziţionarea acesteia EXCLUSIV de pe site-ul oficial al companiei http://evinjeta.dars.si/selfcare/en, în contextul în care au apărut cazuri de vânzare a unor e-viniete false de pe site-uri neautorizate. Conform DARS, site-urile pirat care oferă spre vânzare e-viniete false percep comisioane foarte mari, iar utilizatorii sunt ulterior amendaţi.

Condițiile (generale și speciale, în condițiile COVID-19) de trecere a frontierei Sloveniei pot fi consultate la pagina de internet: https://www.policija.si/enterslovenia/en, https://www.policija.si/eng/newsroom/news-archive/103470-crossing-the-state-border-during-the-coronavirus-epidemic.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Acord cu Republica Moldova pentru consolidarea podului rutier de frontieră Galaţi – Giurgiuleşti

Lucrări întârziate pe secțiunea Nușfalău – Suplacu de Barcău, parte din Autostrada Transilvania

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Gara de Nord - Gara Progresul
Transporturi

Licitație pentru extinderea magistralei de metrou M4, Gara de Nord – Gara Progresul

Primăria Sectorului 4 din București, în calitate de lider de asociere, alături...

bicicleta
Transporturi

Instituțiile UE se angajează să încurajeze mersul cu bicicleta în întreaga Europă

Uniunea Europeană face încă un pas important în reducerea emisiilor generate de...

afacerile din transporturi
Transporturi

Afacerile din transporturi, în scădere cu aproape 20% în luna ianuarie 2024

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a...

trafic
Transporturi

În orele de vârf, șoferii bucureșteni pierd anual în trafic 150 de ore

Capitala României ocupă un dezonorant loc 4 în Topul oraşelor în care...