Advertisement
Vinieta electronică
Home Administrare flote Fiscalitate Vin vacanțele! Cum se achiziționează vinieta electronică pentru Bulgaria

Vin vacanțele! Cum se achiziționează vinieta electronică pentru Bulgaria

În Bulgaria funcționează sistemul de plată a vinietei electronice (e-Vinietă) pentru autovehiculele cu o masă totală admisibilă mai mică sau egală de 3,5 tone, categorie în care intră și autoturismele.

Vinieta electronică trebuie achiziționată cel târziu la intrarea pe teritoriul Bulgariei; în caz contrar, vă expuneți riscului de a fi sancționat prin aplicarea unei taxe compensatorii, chiar dacă, ulterior, ați achiziționat e-Vinieta corespunzătoare.

Vinietele electronice pot fi eliberate pe o durată de 1 an, 3 luni, 1 lună, 1 săptămână sau doar pentru zilele de sâmbătă și duminică (vinieta de sfârșit de săptămână) numai pentru autoturisme și mijloacele de transport cu masă totală admisibilă de până la 3,5 tone (inclusiv). Acestea se emit pentru fiecare mijloc de transport, în funcție de categoria din care face parte, în baza numărului de înmatriculare. Vinieta electronică este valabilă numai pentru mijlocul de transport al cărui număr de înmatriculare a fost înregistrat, indiferent dacă se schimbă proprietarii sau utilizatorii acestuia.

Autoritățile de control BGTOLL efectuează controale regulate, în special în imediata apropiere a punctelor de trecere a frontierei bulgare, iar în cazul în care se constată lipsa achitării taxei vinietei electronice, atunci utilizatorul va trebui să achite pe loc o taxă compensatorie.

Prețul vinietei electronice în Bulgaria, valabil pentru anul 2023, pentru categoria de autovehicule cu masă totală admisibilă de până la 3,5 tone (inclusiv), este următorul:

  • 1 săptămână – 13 leva / BGN;
  • 1 lună – 27 leva;
  • 3 luni – 48 leva;
  • 1 an – 87 leva;
  • 1 week-end – 9 leva (e-vinieta de sfârșit de săptămână este valabilă începând cu ziua de vineri, ora 12:00 până în ziua de duminică, ora 23:59).

Aceleași prevederi legale privind achiziționarea obligatorie a vinietei electronice se aplică și pentru categoria remorcilor atașate autoturismelor, atunci când masa totală brută a ansamblului format depășește 3,5 tone. În acest caz, se achiziționează două viniete electronice, în mod separat, una pentru autoturismul care tractează și cealaltă pentru remorca în cauză.

Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) avertizează că autoritățile bulgare specializate efectuează controale inopinate în trafic, prin efectuarea de verificări automatizate în sistemul de evidență al vinietelor electronice emise, iar, în cazul în care un autovehicul este înregistrat de camerele automate ca folosind un sector de drum supus regimului de taxă fără achitarea prealabilă a acesteia, atunci autovehiculul va fi oprit din circulație până la achitarea taxei compensatorii.

Taxa compensatorie se achită la fața locului în momentul controlului, numai cu card bancar de debit sau credit. Cuantumul acesteia diferă în funcție de categoria și caracteristicile autovehiculului. Pentru autoturisme, nivelul taxei este de 70 leva (aprox. 36 euro).

Rețeaua bulgară de distribuire a vinietei electronice este formată din stații de alimentare cu combustibil (de ex: Petrol AD, Lukoil EOOD, OMV OOD, EKO, Rompetrol, Shell Bulgaria EAD etc.), oficii poștale, sucursale EasyPay sau FastPay și de la alți parteneri comerciali.

Vinieta electronică poate fi achiziționată on-line prin intermediul site-ului www.bg-toll.bg (cu versiune și în limba română – https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica) – site oficial recomandat de autoritățile bulgare competente.

MAE subliniază că, în cazul achiziționării vinietei electronice pentru Bulgaria prin transfer bancar, aceasta va fi activată după aproximativ trei zile lucrătoare, din cauza procedurilor și timpului tehnologic specifice sistemului bancar de confirmare a plăților. În cazul achitării on-line cu card bancar (e-banking), activarea vinietei electronice pentru Bulgaria se produce imediat în decurs de câteva minute, la fel ca și în cazul achiziționării de la terminalele BGTOLL de autotaxare tip bancomat, existând și opțiunea ca solicitantul să primească pe adresa de corespondență electronică tastată în interfața sistemului electronic confirmarea și detaliile vinietei electronice (de ex.: statul de înmatriculare – România, număr de înmatriculare românesc, categoria din care face parte autoturismul mai mic sau egal cu 3,5 tone, data achiziționării vinietei electronice și perioada de valabilitate a acesteia etc.).

Pe întregul teritoriu al Republicii Bulgaria au fost montate terminale de autotaxare tip bancomat, de unde șoferii pot să își achiziționeze vinieta electronică. O repartizare grafică a acestora poate fi găsită la acest link.

MAE precizează faptul că o posibilă defecțiune a terminalelor de autotaxare tip bancomat montate în punctele de trecere a frontierei, pe sensul de intrare în Bulgaria, NU poate reprezenta o cauză de exonerare a achitării taxei de drum pentru acest stat. În astfel de cazuri, recomandăm cetățenilor români să sesizeze autoritățile bulgare care își desfășoară activitatea în punctul de frontieră respectiv și să întreprindă de îndată demersurile necesare achiziționării e-vinietei BG on-line, de la ghișeele poștale (dacă acestea funcționează în cadrul punctului de frontieră) sau de la cea mai apropiată stație de benzinărie. În caz contrar, cetățenii români, ale căror autovehicule vor fi înregistrate de camerele de monitorizare a traficului ca folosind infrastructura publică de drumuri naționale fără achiziționarea taxei de drum, vor fi nevoiți să suporte consecințele aplicării legii de către autoritățile bulgare – lipsa taxei de drum se sancționează contravențional, iar plata taxei compensatorii se face pe loc.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Mașinile electrice pun o presiune suplimentară pe anvelope comparativ cu modelele similare termice

Dacia demarează programul „Mobilitate 100%”. Cel mai mare parc de vehicule de înlocuire din România

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

vehicule istorice
Fiscalitate

Rovinieta și taxa de pod vor fi achitate și pentru vehicule istorice

Începând din data de 16 octombrie, deținătorii de vehicule istorice vor fi...

măsurile fiscal-bugetare
FiscalitateJuridic

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare. Modificări de ultim moment

Guvernul a aprobat, luni, proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, după ce...

Impozitul pe cifra de afaceri
Fiscalitate

Impozitul pe cifra de afaceri va avea cel mai mare impact pentru companii. Sectorul auto, printre cele mai afectate

Impozitul pe cifra de afaceri va avea cel mai mare impact pentru...

fiscal
Fiscalitate

Cele mai importante propuneri de modificare a Codului Fiscal explicate de consultanții de la Deloitte. Când intră în vigoare

Proiectul de Lege publicat în data de 19 septembrie 2023 privind unele...