Advertisement

tarife de referință
Home Administrare flote Asigurări Vezi ce spun asigurătorii despre scumpirea RCA pentru transportatori

Vezi ce spun asigurătorii despre scumpirea RCA pentru transportatori

Creşterea cu 50% a primei medii pentru transportatori este cauzată de intrarea în faliment a două companii de asigurare care acopereau aproape jumătate din piaţa RCA, de Solvency II, dar şi de faptul că dauna medie totală a atins nivelul maxim de până acum, spun asigurătorii reuniţi în UNSAR.

„Plecând de la cazuri izolate, transportatorii acuză zilnic creşteri masive de preţuri ale poliţei RCA, chiar şi de 300%. Conform datelor oficiale prezentate de ASF, prima medie RCA pentru transportatori a crescut cu 52,3% în ultimele 12 luni. Această creştere de 50% a primei medii pentru transportatori este motivată de: intrarea în faliment a două companii de asigurare care acopereau aproape 50% din piaţa RCA. Precizăm că firmele rămase în piaţă au preluat nu doar clienţii, ci şi riscurile aferente; în trimestrul al doilea al anului 2016, dauna medie totală a atins nivelul maxim de până acum; începând cu 1 ianuarie 2016 a intrat în vigoare Directiva Europeană Solvabilitate II. Aceasta a introdus reguli mult mai stricte pentru asiguratori, în special în ceea ce priveşte capitalul de solvabilitate”, au afirmat reprezentanţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurări din România – UNSAR.

Potrivit surselor citate, reducerea riscurilor în trafic ar trebui să fie principala preocupare a transportatorilor.

„Cifrele spun că 1 din 6 camioane produce în fiecare an un accident. Accidente care, de cele mai multe ori, au ca finalitate pierderi de vieţi. Numai în ultimul sfârşit de săptămână au avut loc mai multe accidente grave, produse de şoferii unor firme de transport, soldate cu numeroase victime”, au precizează companiile de asigurări.

De asemenea, UNSAR subliniază că asigurătorii nu vor să falimenteze transportatorii.

„În calitate de parteneri ai firmelor de transport, companiile de asigurare îşi doresc o colaborare corectă. Însă o condiţie esenţială pentru ca această asociere să aibă rezultate optime este promovarea unui comportament responsabil în trafic. Din păcate, în acest moment, realitatea este cu totul alta în ceea ce priveşte transportatorii”, arată reprezentanţii UNSAR.

Conform asigurătorilor, contrar informaţiilor furnizate de transportatori, companiile de asigurare care vând poliţe RCA sunt cele care pierd bani, în timp ce afacerile transportatorilor sunt în creştere. Raportul publicat de ASF pentru 2015 arată că pentru fiecare 100 de lei încasaţi pentru poliţa RCA, companiile de asigurări au cheltuit circa 120 de lei. Pe de altă parte, cele mai mari zece companii de transport au înregistrat o dublare a câştigului net, fără a lua în calcul companiile pe pierdere.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

coplată
Asigurări

UNSAR: Nu va exista coplata la RCA

Atât Directiva europeană (UE) 2021/2118 privind asigurările auto obligatorii, cât și Codul...

Șoferii români
Asigurări

Șoferii români își doresc să aibă dreptul să întrebe unde își pot repara mașina. Sondaj

Majoritatea covârșitoare a șoferilor români consideră util să primească o listă cu...

șoferi
Asigurări

8 din 10 șoferi vor să știe cât a fost valoarea despăgubirii achitate

8 din 10 șoferi (81%) și-ar dori ca, în cazul în care...

ajutor de stat
Asigurări

FGA a făcut plăți de 1,86 mld. lei pentru creditorii de asigurări ai City Insurance și Euroins

Fondul de Garanatare a Asiguraților (FGA) a instrumentat un număr de 193.067...