Advertisement

autostrăzi
Home Infrastructură Siguranţă rutieră Modul de calcul al tarifului de auditare al autostrazilor va fi schimbat

Modul de calcul al tarifului de auditare al autostrazilor va fi schimbat

Corpul de Control al Ministerului Transporturilor a efectuat un control la CNADNR, la sesizarea Autorităţii Rutiere Române care semnala că, în perioada 2013 – 2015, nu a solicitata din partea Companiei pentru efectuarea unui audit de siguranţă rutieră, pentru lucrările executate.

Conform Legii nr. 256/2008 privind gestionarea siguranţei circulaţiei pe infrastructura rutiera, evaluarea de impact asupra siguranţei rutiere şi auditul de siguranţă rutieră se realizează la cererea investitorului (CNADNR, în acest caz) adresată Autorităţii Rutiere Române, în baza unui contract de prestări servicii. Prin acest contract ARR trebuie să desemneze un auditor de siguranţă rutieră care să realizeze auditul.

Corpul de Control a constatat că, în lipsa normelor de aplicare ale Legii nr. 256/2008, CNADNR nu a întocmit un contract cu ARR şi a introdus obligativitatea realizării auditului de siguranţă rutieră în caietul de sarcini pentru licitarea proiectelor.

Astfel, pentru toate lucrările efectuate în perioada 2013 – 2015 au fost întocmite rapoarte de audit de siguranţă rutieră, realizate de către auditori aflaţi pe lista agreată de ARR. Aceştia aveau certificarea necesară, însă nu aveau un contract cu Autoritatea Rutieră Română pentru lucrările respective.

Încă de la începutul acestui an, Ministerul Transporturilor alături de specialişti din Guvern au luat măsuri pentru remedierea acestei situaţii prin elaborarea OUG 22/2016, publicarea a patru Ordine ale Ministrului Transporturilor şi a încă două Ordine care sunt în lucru şi urmează a fi publicate. Astfel, din 2016 auditurile de siguranţă rutieră s-au realizat prin contract între ARR şi CNADNR, respectând noile tarife publicate în OMT 673/2015 şi OMT 42/2016″, spun reprezentanţii Ministerului Transporturilor.

Potrivit acestora, tariful pentru auditarea autostrăzilor şi drumurilor noi, stabilit în 2011 la 50.000 de euro/km, a fost redus în 2015 la 1500 euro/km. În prezent modul de calcul al tarifului a fost regândit în totalitate şi urmează a fi publicat în Monitorul Oficial.

De asemenea, după 8 ani, la sfârşitul anului 2016, se vor organiza cursuri pentru certificare a noi auditori de siguranţă rutieră.

Totodată, ca măsură asumată de MT şi CNADNR pentru verificarea ASR-urilor realizate prin relaţia directă între antreprenor şi auditor, s-a propus ca măsură evaluarea tuturor auditurilor de siguranţă rutieră pentru a verifica dacă a fost afectată independenţa auditorului faţă de antreprenor.

Ministerul Transporturilor menţionează că, în perioada ianuarie 2013 – decembrie 2014, CNADNR s-a aflat în subordinea Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

siguranţa rutieră a copiilor
Siguranţă rutieră

Ghiduri de educație rutieră pentru elevi, realizate de MAI și Ministerul Educației

Ministerul Afacerilor Interne (MAI), în colaborare cu Ministerul Educației, a publicat trei...

drogați
Siguranţă rutieră

Noi norme rutiere privind încălcarea regulilor de circulație în străinătate

În condițiile în care aproximativ 40% din încălcările transfrontaliere ale normelor de...

ZF LIFETEC
Siguranţă rutieră

ZF redenumește Divizia de Sisteme de Siguranță Pasivă în ZF LIFETEC

ZF a anunțat rebrandingul Diviziei Sisteme de Siguranță Pasivă în „ZF LIFETEC”,...

semnalizarea rutieră
JuridicSiguranţă rutieră

Codul Rutier, completat cu noi reglementări privind semnalizarea pe șosele

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru modificarea OUG privind circulaţia pe...