Vânzătorul unui vehicul second hand deja înmatriculat în România va fi obligat să prezinte cumpărătorului, în momentul tranzacției, un certificat, intitulat RAR Auto-Pass, care atestă faptul că mașina nu are kilometrajul fraudat. Proiectul, adoptat de Senat și trimis spre dezbatere în Camera Deputaților, a fost avizat și de Guvern.
Guvernul a avizat propunerea legislativă a unui grup de parlamentari PNL care stabileşte anumite prevederi referitoare la certificarea istoricului vehiculelor rutiere second hand în vederea înmatriculării acestora în România. Propunerea vizează, în special, stoparea practicii de a comercializa autoturisme care au kilometrajul fraudat.
Astfel, Registrul Auto Român (RAR) va înfiinţa şi va gestiona Registrul electronic privind evidenţa citirilor odometrelor autovehiculelor din România. Acest registru este constituit din informaţiile culese de RAR cu ocazia prestaţiilor efectuate direct asupra autovehiculelor şi cu ocazia supunerii autovehiculelor inspecţiei tehnice periodice în cadrul staţiilor autorizate de ITP.
De asemenea, registrul va conţine informaţiile transmise Registrului Auto Român de către operatorii economici autorizaţi care desfăşoară activităţi de reparaţii, întreţinere şi reglări funcţionale ale vehiculelor rutiere, precum şi activităţi de modificări constructive şi reconstrucţia vehiculelor rutiere.
Propunerea legislativă mai prevede ca orice înlocuire a odometrului unui vehicul cu un altul cu un kilometraj mai mic să fie considerată un act de fraudă în cazul în care aceasta nu este înregistrată şi transmisă corespunzător către RAR.
”Vor fi astfel evitate vânzările de automobile care au dispozitive de măsurare a distanţei parcurse modificate”, arată inițiatorii proiectului.
Astfel, potrivit proiectului, ”este interzisă modificarea indicaţiei odometrului unui vehicul, solicitarea modificării indicaţiei odometrului sau orice acţiune ori inacţiune de natura să influenţeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurşi de un autovehicul. În cazul în care odometrul este defect, proprietarul autovehiculului este obligat să îl repare sau să îl înlocuiască fără întârziere în cadrul unor ateliere autorizate conform legislaţiei în vigoare. Înlocuirea odometrului unui vehicul cu un altul cu un kilometraj mai mic este considerată un act de fraudă legat de indicaţia odometrului unui vehicul, scopul fiind de a ascunde indicaţia reală şi de a realiza astfel un profit, în cazul în care aceasta nu este înregistrată şi transmisă corespunzător către RAR”.
Obligații pentru service-uri
Prin intermediul unei aplicaţii informatice specifice furnizate de către Registrul Auto Român, service-urile auto au următoarele obligații:
– să citească şi transmită către RAR, cu ocazia fiecărei prestaţii efectuate, informaţii legate de numărul de identificare/seria de şasiu şi valoarea indicaţiei odometrului din dotare pentru autovehiculul supus prestaţiei în cauza, indiferent de tipul acesteia;
– să transmită către RAR informaţii legate de repararea şi/sau înlocuirea odometrului din dotarea autovehiculelor, inclusiv valoarea indicaţiei acestuia înainte de intervenţie cât şi după intervenţia efectuată;
– să transmită informaţii către RAR referitoare la numărul de identificare/seria de şasiu precum şi la principalele operaţii de reparaţii şi/sau de recondiţionare a unor componente pentru toate autovehiculele la care au fost efectuate reparaţii în urma unor evenimente care au produs avarii grave la mecanismul de direcţie, instalaţia de frânare sau la structura de rezistenta a caroseriei ori a şasiului.
Suplimentar, operatorii economici autorizaţi care desfăşoară activităţi de reparaţii, întreţinere şi reglări funcţionale ale vehiculelor rutiere şi care deţin abilitare din partea producătorului vehiculului rutier respectiv sau din partea reprezentantului autorizat al acestuia vor avea și următoarele obligații:
– să transmită către RAR cu ocazia primei prezentări a autovehiculului în reţeaua de reparaţii a producătorului respectiv de vehicule sau la solicitarea expresă a RAR, informaţiile existente deja în baza de date a producătorului respectiv cu privire la istoricul indicaţiei odometrului pentru autovehiculele care au fost anterior înmatriculate în alte ţări.
– să transmită către RAR informaţii legate de campaniile de rechemare a vehiculelor care au fost deja înmatriculate, înregistrate sau puse în comercializare, deoarece unul sau mai multe sisteme, echipamente, componente sau unităţi tehnice separate instalate pe vehicul prezintă un risc important pentru siguranţa rutieră, sănătatea publică sau protecţia mediului înconjurător, inclusiv cu privire la evoluţia acestor campanii prin informarea periodică cu privire la acele vehicule care au fost deja prezentate spre conformare.
– să transmită către RAR informaţii legate de indicaţia odometrului vehiculelor conectate respectiv a acelor vehicule ale căror date sunt transmise de la distanţă, electronic, către o bancă de date întreţinută de producătorul vehiculului sau de reprezentantul autorizat al acestuia.Potrivit parlamentarilor, toate acţiunile şi măsurile care implică transmiterea şi stocarea de date sunt aplicate numai pentru prevenirea manipulării odometrelor, realizate la cel mai înalt nivel de protecţie informatică şi sunt conforme cu dispoziţiile reglementărilor privind protecţia datelor.
Ce conține certificatul RAR Auto-Pass
Propunerea legislativă mai prevede că la vânzarea unui vehicul deja înmatriculat în România, vânzătorul furnizează cumpărătorului un certificat „RAR Auto-Pass” valabil, care se constituie anexă la formularul tipizat „Contractul de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport” prevăzut în Anexa nr.2 la Ordinul 1069/2016.
Certificat „RAR Auto-Pass” va fi eliberat, la cerere, deţinătorilor de autovehicule destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, cel mult 8 locuri pe scaune un certificat denumit „RAR Auto Pass”. Acesta va cuprinde informaţii cu privire la istoricul citirii odometrului existent în Registrul electronic, implicarea autovehiculului într-un eveniment care a produs avarii grave la mecanismul de direcţie, instalaţia de frânare sau la structura de rezistenţă a caroseriei ori a şasiului, precum şi la neprezentarea vehiculului în cadrul unei campanii de rechemare a vehiculelor care au fost deja înmatriculate, înregistrate sau puse în comercializare, deoarece unul sau mai multe sisteme, echipamente, componente sau unităţi tehnice separate instalate pe vehicul prezintă un risc important pentru siguranţa rutieră, sănătatea publică sau protecţia mediului înconjurător.
Certificatul este valabil pentru o singură înmatriculare dar nu mai mult de 60 de zile de la data eliberării acestuia.
Potrivit proiectului de lege, domeniul de aplicare al certificatului „RAR Auto-Pass” poate fi extins şi la alte categorii de vehicule prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii.
Sancțiuni pentru fraudarea kilometrajului
Inițiativa legislativă mai prevede că modificarea indicaţiei odometrului unui vehicul, solicitarea modificării indicaţiei odometrului sau orice acţiune sau inacţiune de natura să influenţeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurşi de un autovehicul constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.
Totodată, punerea în circulaţie a autovehiculelor cu odometrul defect constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă, iar comercilizarea autovehiculelor cu odometrul modificat sau defect constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.
CITEȘTE ȘI:
Ultima sesiune de înscriere din 2022 în programele Rabla începe pe 30 septembrie
Cinci sfaturi pentru a reduce consumul de combustibil
Comentați?