Advertisement
e-combustibilii
Home Administrare flote Carburanţi Cinci sfaturi pentru a reduce consumul de combustibil

Cinci sfaturi pentru a reduce consumul de combustibil

Managementul flotei este una dintre cele mai importante activități ale unei companii, dacă este interesată de optimizarea costurilor de operare ale vehiculelor. În acest context, vicepreședintelele companiei de telematică Geotab, Klaus Böckers, are 5 sfaturi pentru a reduce consumul de combustibil și, drept urmare, pentru ca prețurile carburanților, aflate acum la niveluri record, să deveni un ”rău” mai mic.

1. Vehiculul potrivit pentru activitatea potrivită

Utilizați un camion mare care transportă încărcături ușoare pe distanțe scurte? Acest lucru nu numai că este deosebit de ineficient, dar crește și consumul de combustibil în mod inutil. Un vehicul cu un motor mai mic ar fi o alegere mai bună în acest caz. Pentru managerii de flotă, aceasta înseamnă că ar trebui să achiziționeze vehicule cu motoare de puteri diferite pentru le folosi în funcție de situație. Cu ajutorul analizelor telematice pot determina și posibile reduceri în ceea ce privește dimensiunea flotei.

De asemenea, merită să fie luată în considerare utilizarea vehiculelor electrice pentru a transporta încărcături mai mici. În general, costurile de operare sunt mai mici decât cu alte vehicule. Acestea sunt mult mai durabile, deoarece folosesc energie electrică în loc de combustibili fosili. Și, chiar dacă prețurile la energie electrică continuă să crească în viitorul apropiat, aceste costuri vor rămâne în continuare relativ scăzute.

2. Întreținerea regulată crește eficiența combustibilului

Reparațiile la vehicule pot deveni rapid costisitoare, așa că regula de bază, în acest caz, este ”Mai bine să fii sigur, decât să-ți pară rău”. Managerii de flote ar trebui să-și verifice vehiculele în mod regulat pentru siguranța angajaților, dar și pentru a preveni uzura.

Software-ul de management al flotei le permite celor responsabili să urmărească starea tuturor vehiculelor în orice moment. Acest lucru facilitează gestionarea eficientă a întreținerii, identificarea la timp a problemelor și rezolvarea acestora înainte ca ele să aibă un impact major asupra consumului de combustibil.
Eficiența combustibilului crește prin întreținere regulată, cum ar fi înlocuirea filtrelor de aer sau schimbarea uleiului de motor.

3. Beneficiile optimizării rutei

Cu cât distanța este mai mare, cu atât un vehicul consumă mai mult combustibil. Dar drumurile neuniforme și neîntreținute au, de asemenea, un efect negativ asupra consumului de combustibil și cresc uzura mașinii. Deși managerii de flotă nu pot schimba acest lucru în sine, pot optimiza, însă, rutele șoferilor, în măsura în care aceștia parcurg nu numai ruta cea mai rapidă, ci și pe cea mai lină. Acest lucru scurtează timpul de conducere și, prin urmare, consumul de combustibil.

Cu un sistem de gestionare a flotei în care planificarea rutelor este deja integrată, pot fi oferite șoferilor rute adaptate individual, pre-planificate.

4. Evitați pe cât posibil mersul în gol

Este adevărat că un vehicul consumă mult mai puțin combustibil la ralanti decât atunci când se conduce la viteză maximă, dar și aici se pot face economii dacă șoferii sunt încurajați să evite timpii de ralanti inutili. Potrivit experților de la TÜV Nord, un motor consumă între 0,8 și 1,5 litri pe oră. Chiar dacă șoferii își lasă vehiculele la ralanti doar cinci minute, se acumulează multe ore, în decursul unei zile, la nivelul întregii flote. În plus, mersul în gol lasă reziduuri care deteriorează componentele motorului și contribuie în mod semnificativ la poluarea aerului.
Pentru a preveni acest reziduuri și impactul asupra mașinilor și asupra mediului, administratorii de flote ar trebui să stabilească o serie de reguli, precum restricții de timp privind mersul în gol pentru vehiculele parcate sau limitele de timp pentru încălzirea motoarelor.

5. Încurajarea conducerii defensive (și sigure)

Conducerea agresivă, caracterizată prin viteză excesivă, accelerare rapidă, frânare bruscă, are o contribuție semnificativă la consumul excesiv de combustibil (și poate pune în pericol și alți utilizatori ai drumului). Prin urmare, managerii de flote ar trebui să ia măsuri pentru a promova un comportament de conducere în siguranță. Pe lângă instruirea adecvată pentru angajați, o soluție telematică poate fi de ajutor în acest caz. De exemplu, se poate seta o anumită limită de viteză, iar dacă șoferii depășesc această limită, vor fi anunțați în timp real. În plus, managerii de flotă pot folosi rapoartele privind siguranța șoferului pentru a determina cine are nevoie de puțin mai multă îndrumare în acest sens.

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, iulie-august 2022)

 

 

CITEȘTE ȘI:

Piața RCA a urcat la 4,25 mld. lei în semestrul I. Cum s-au scumpit polițele

Piaţa de încărcare a vehiculelor electrice va creşte la 75,5 miliarde de euro în 2035. Raport PwC

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Lukoil
Carburanţi

Benzinăria Lukoil de la Ciolpani a fost închisă temporar. ANPC ar fi descoperit ”furt” la pompă

Protecția Consumatorilor a amendat cu 55.000 de lei compania petrolieră Lukoil pentru...

combustibilul
Carburanţi

4 recomandări pentru a minimiza cheltuielile cu combustibilul

Un managementul eficient al flotei de utilitare ușoare constă în maximizarea economiei...

Prețurile petrolului
Carburanţi

Prețurile petrolului ar putea depăși 100 de dolari/baril în septembrie. Temeri pentru inflație

Prețurile petrolului ar putea atinge nivelul de 100 de dolari/baril în luna...

spații de servicii
CarburanţiInfrastructură

Două noi spații de servicii pe Autostrada A1, în zona localității Șagu

Începând cu această săptămână sunt funcționale încă două spații de servicii moderne...