RCA
Home Administrare flote Asigurări Piața RCA a urcat la 4,25 mld. lei în semestrul I. Cum s-au scumpit polițele

Piața RCA a urcat la 4,25 mld. lei în semestrul I. Cum s-au scumpit polițele

Valoarea totală a primelor subscrise pentru asigurările RCA în primele șase luni ale anului 2022 a atins valoarea de aproximativ 4,25 miliarde lei, în creștere cu 89% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, arată datele publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

”Primele brute subscrise pentru RCA au avut o evoluție ascendentă începând cu anul 2018, atingând maximul în semestrul I 2022”, precizează ASF.

Potrivit Raportului privind evoluția pieței de profil în semestrul I din 2022, numărul de contracte RCA încheiate până la 30 iunie 2022, exprimat în unități anuale (pentru a ține seama de durata diferită a polițelor), a fost de 3,68 milioane, în creștere cu 5% față de aceeași perioadă a anului anterior.

RCA

Pe ansamblul întregii piețe, la 30 iunie 2022, prima medie RCA anualizată s-a situat în jurul valorii de 1.154 lei, în creștere cu 81% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior. Pentru persoanele fizice, prima medie pentru asigurările RCA a fost de 904 lei, în scădere de la 913 lei, cât era la finalul lunii martie 2022, dar cu 84% mai mare decât la finalul semestrului I din 2021, de 496 de lei. Pentru persoanele juridice, prima medie a urcat la 1.978 de lei după primele 6 luni din acest an, cu 68% peste nivelul de la finalul lunii iunie 2021, de 1.176 de lei.

RCA

La 30 iunie 2022, pe piața asigurărilor își desfășurau activitatea șapte societăți autorizate de ASF pentru activități de asigurare RCA: Allianz-Ţiriac, Asirom VIG, Euroins, Generali Romania, Grawe Romania, Groupama și Omniasig VIG.

Reamintim că numărul de asigurători autorizați de ASF pentru derularea de activități de asigurare RCA s-a diminuat de la 9 la 7, în urma retragerii autorizației City Insurance, și, ulterior, a ieșirii de pe piața RCA a societății Uniqa Asigurări. În trimestrul IV din 2021, sucursala Axeria Iard și-a început activitatea pe piața RCA, în baza dreptului de stabilire pe teritoriul României (FoE). În primele șase luni ale anului 2022, aceasta a înregistrat un volum al primelor brute subscrise pe RCA de 254 milioane lei, ceea ce înseamnă 5,6% din totalul primelor brute subscrise pentru segmentul asigurărilor auto obligatorii.

În ceea ce privește cota de piață, gradul de concentrare se menține ridicat pentru primii asigurători din top la finalul primului semestru, astfel că primii trei asigurători cumulau aproximativ 71% din portofoliul de asigurări RCA din România.

RCA

La 30 iunie 2022, cele mai mari ponderi au fost deținute de polițele cu o valabilitate de 12 luni. ”În prima parte a anului 2022 se remarcă o preferință mai mare pentru contractele cu o valabilitate de 12 luni, comparativ cu anii precedenți”, arată ASF.

Din punctul de vedere al structurii portofoliilor de clienți, în semestrul I 2022, ponderea contractelor încheiate cu persoane fizice la nivelul întregii piețe a ajuns la nivelul de aproximativ 75%.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Piaţa de încărcare a vehiculelor electrice va creşte la 75,5 miliarde de euro în 2035. Raport PwC

Autonom primește o finanțare de 15 mil. euro de la BEI pentru extinderea flotei de mașini electrice și hibride

 

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

creditorii de asigurări
Asigurări

FGA a făcut plăți de 1,86 mld. lei pentru creditorii de asigurări ai City Insurance și Euroins

Fondul de Garanatare a Asiguraților (FGA) a instrumentat un număr de 193.067...

Asigurări

Cum să economisești bani la achiziționarea unei polițe RCA

Piața asigurărilor auto din România a fost martora unei creșteri notabile a...

RCA
Asigurări

Ce cred românii despre factorii care influențează costul polițelor RCA

Aproape 7 din 10 șoferi români sunt conștienți că numărul accidentelor rutiere...

decontare directă
Asigurări

Numărul clauzelor de decontare directă aflate în vigoare a crescut cu peste 40% în 2023

La finalul anului trecut erau în vigoare un număr de 472.243 clauze...