Vânzările de mașini electrice au atins, anul trecut, o cotă de piață record în Uniunea Europeană


Numărul de vehicule electrice cu baterie vândute în UE continuă să crească rapid, arată noile cifre din industria auto.
Vehiculele electrice cu baterie au reprezentat 12,1% din cele 9,1 milioane de unități vândute pe piețele UE în 2022, potrivit cifrelor Asociației Producătorilor de Automobile Europeni (ACEA).
Comparativ, în 2021, ponderea a fost de 9,1%, iar în 2019, doar de 1,9%.
„Industria auto se mișcă rapid”, a declarat președintele ACEA și directorul executiv Renault, Luca de Meo.
Creșterea de anul trecut a fost alimentată în special de un avans peste medie a achizițiilor în Germania, unde au fost vândute 198.263 de unități. Vânzările s-au accelerat spre sfârșitul anului, deoarece subvențiile guvernamentale pentru achiziții erau programate să expire până în 2023.
Vehiculele electrice hibride au reprezentat 22,6% din vânzări, iar cele mai moderne și mai ecologice hibride plug-in au înregistrat o pondere de 9,4%. Avansul pe segmentul hibridelor plug-in a fost din nou mult peste medie pe piața germană.
Liderul european în ceea ce privește achiziționarea de noi vehicule electrice nu este membru UE și nu a făcut inclus în cifrele ACEA. Astfel, în Norvegia, țară producătoare de petrol și una dintre cele mai bogate din Europa în termeni de venit per capita, vehiculele electrice au reprezentat aproximativ patru mașini din cinci vândute în 2022.
Dominanța mașinilor clasice se estompează
Ponderea vânzărilor de mașini pe benzină și diesel, pe care UE intenționează să le elimine treptat până în 2035, a continuat să scadă, dar a reprezentat încă peste jumătate din livrările de mașini noi.
Vehiculele pe benzină au reprezentat 36,4% din mașinile vândute, cea mai mare categorie, în timp ce scăderea livrărilor de mașini pe motorină a continuat, ponderea acestora ajungând la 16,4%.
În al patrulea trimestru al anului 2022, pentru prima dată, vânzările de vehicule cu propulsie alternativă au eclipsat valoarea combinată a celor pe benzină și motorină.
Între timp, mașinile alimentate cu gaz natural au rămas o parte neglijabilă și în scădere, ponderea acestora coborând la 0,2% pe fondul scăderii popularității pe singura piață europeană în care au câștigat o oarecare notorietate, Italia.
ACEA solicită mai multe planuri pentru dezvoltarea infrastructurii de încărcare a mașinilor electrice
Dezvoltarea pieței de mașini electrice este încă frânată de o serie de obstacole, în special de prețurile acestora și de chestiunea încărcării.
Modelele electrice și hibride tind să coste în continuare considerabil mai mult decât cele comparabile cu un motor cu ardere internă, chiar și ținând cont de stimulentele guvernamentale.
În timp ce majoritatea mașinilor au o autonomie suficientă pentru aproape toate călătoriile, timpii de încărcare și disponibilitatea stațiilor de încărcare pot fi în continuare o problemă.
Președintele ACEA, Luca de Meo a cerut guvernelor europene să țină pasul cu promisiunile de a instala stații de încărcare.
„În pofida multor anunțuri și promisiuni recente, dezvoltarea infrastructurii rămâne în urma eforturilor din industrie”, a spus acesta.
De Meo a recunoscut că în prezent mașinile electrice sunt achiziționate în principal de gospodăriile „bogate”, dar a spus că acest lucru ar trebui să se schimbe rapid, pe măsură ce lumea începe să se obișnuiască cu ele și costurile sunt reduse.
CITEȘTE ȘI:
Panouri digitale informative pentru 968 de stații de transport public