accident auto
Home Administrare flote Asigurări UNSAR: Un accident auto în România costă, în medie, cu 28% mai mult decât în Polonia

UNSAR: Un accident auto în România costă, în medie, cu 28% mai mult decât în Polonia

România se situează nu numai în fruntea țărilor europene cu cele mai multe accidente auto, ci și în topul despăgubirilor plătite în cazul fiecărui accident în baza polițelor RCA (dauna medie RCA), arată o analiză realizată de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

Cu aproximativ 400.000 de accidente rutiere în fiecare an, România conduce în topul țărilor europene la acest capitol. Multe dintre aceste accidente sunt soldate cu pagube materiale sau sunt marcate de tragedii – vătămări corporale și decese.

România se situează, de asemenea, și în topul despăgubirilor plătite în cazul fiecărui accident în baza polițelor RCA (dauna medie RCA). Concret, pentru fiecare accident, asigurătorii din România plătesc în baza polițelor RCA despăgubiri de peste 2.160 euro, mai mult decât în alte țări din Europa Centrală și de Est. Pentru comparație: în Polonia, dauna medie RCA este de 1.690 euro, în Ungaria 1.920 euro, iar în Croația 2.010 euro. Acest lucru înseamnă că, pentru fiecare accident, în România se plătesc despăgubiri cu până la 28% mai mari decât în Polonia, cu 12% mai mari ca în Ungaria și cu 7% mai mari decât în Croația.

Din păcate, România este fruntașă și la frecvența accidentelor rutiere – aceasta fiind dublă în România față de Polonia, de 2.6 ori mai mare decât în Ungaria și de 3.8 ori mai mare decât în Croația.

Pe scurt: provocăm mai multe accidente decât alte țări și plătim, în medie, mai mult pentru fiecare dintre ele – fapt care reiese și din evoluția ratei daunei RCA în primul trimestru al acestui an, în creștere de la 67% la 75%. Totodată, alt indicator cheie al industriei, rata daunei combinată RCA, rămâne supraunitară (102%), în contextul în care despăbubirile plătite au crescut cu 43% față de primele trei luni ale anului trecut.

Este important de reținut că numărul accidentelor rutiere și despăgubirile plătite ca urmare a acestora (dauna medie RCA) influențează evoluția primelor RCA. De altfel, conform unui sondaj de opinie realizat în acest an de IRES pentru UNSAR, 7 din 10 respondenți sunt conștienți de influența acestor doi factori asupra primelor RCA, chiar dacă situația individuală a unui șofer este pozitivă, fără accidente înregistrate.

În tot acest context, având în vedere și falimentele recente ale unor asigurători care practicau preponderent asigurări RCA, devine absolut necesară modificarea corespunzătoare a Legii 132/2017 privind RCA – în sprijinul păgubiților și al șoferilor români. Reamintim faptul că, în ciuda dificultății de a opera pe piața RCA, asigurătorii au plătit anul trecut, în baza polițelor RCA, despăgubiri de circa 4 miliarde lei. Practic, în fiecare zi calendaristică a anului 2022, industria de asigurări a plătit peste 2 milioane EUR către păgubiții implicați în accidente rutiere.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Parcare Otopeni – TOP 5 cele mai intalnite mituri

Primăria Capitalei a început digitalizarea sistemului de parking

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

tarifele de primă maxime
Asigurări

ASF propune prelungirea HG care stabileşte tarifele de primă maxime pentru polițele RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus prelungirea până la 31 decembrie...

Eazy Asigurări
Asigurări

Compania Eazy Asigurări intră pe piața RCA

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a acordat companiei Eazy Asigurări autorizația...

FGA
Asigurări

Denunțarea contractelor de asigurare emise de Euroins. Clarificările FGA

Contractele de asigurare emise de către societatea Euroins Asigurare-Reasigurare SA rămân valabile,...

euroins
Asigurări

CITR: Creanțele scadente ale Euroins însumează, până acum, 600 milioane de lei

CITR a finalizat prima etapă din gestionarea falimentului Euroins, în cele aproximativ...