Advertisement

UNSAR
Home Administrare flote Asigurări UNSAR: Din 100 de lei încasaţi pe RCA, 77,3 lei merg către daune. România – „țara accidentului la minut”

UNSAR: Din 100 de lei încasaţi pe RCA, 77,3 lei merg către daune. România – „țara accidentului la minut”

Principala cheltuială a companiilor de asigurări este plata daunelor, valoarea acestora fiind de aproape 5 milioane euro pe zi calendaristică în 2022, spun reprezentanţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare-Reasigurare din România (UNSAR).

Potrivit acestora, din 100 lei încasați pe RCA, 77,3 lei merg către daune, astfel că rata daunei RCA din România, adică raportul dintre daunele plătite și primele brute subscrise, era printre cele mai mari din Europa în 2022. Restul reprezintă cheltuieli de achiziție și administrare, taxe și contribuții către Fondul de Garantare a Asiguraților, Fondul Național de Protecție și către alte organisme instituționale.

Conform raportului ASF, rata cheltuielilor pentru achiziție și administrare pentru RCA este de 26,97%, în scădere de la 32,59% în semestrul 1 2022 și de la 33,12% în semestrul 1 2021.

UNSAR subliniază că zona de cheltuieli a asigurătorilor mai include:

– Taxe și contribuții plătite către Fondul de Garantare a Asiguraților, Fondul Național de Protecție și către alte organisme instituționale în valoare de 13%. ”O parte din acești bani reprezintă un împrumut pe care asigurătorii îl acordă, conform legislației, pentru ca FGA să poată plăti despăgubirile către păgubiți. Nu se știe când vor fi recuperate sumele împumutate de asigurători către FGA și care va mai fi valoarea lor atunci, având în vedere inflația și pierderea de dobândă”, precizează asigurătorii.

– Comisioane și alte cheltuieli de achiziție. Pe perioada plafonării tarifelor de primă, acestea sunt de maximum 7,4%.

”În concluzie, pentru cheltuielile de administrare ale asigurătorilor, pentru cele cu managementul daunelor, pentru reasigurare și pentru multe alte categorii de cheltuieli rămân circa 6% din primă. Toate celelalte cheltuieli reprezintă rezerve pentru daune – a căror constituire este o cerință legală, pentru că societățile de asigurare să poată să își îndeplinească în orice moment obligațiile”, precizează UNSAR.

Reprezentanții societăților de asigurări mai subliniază că România este pe LOCUL 10 ca mărime a parcului auto în Europa, cu aproximativ 10 milioane de vehicule, însă este pe LOCUL 3 la accidentele produse în afara țării.

”Cum reușesc alte țări având parcuri auto de 2-3 ori mai mari decât ale noastre să nu producă atâtea accidente?. În fiecare zi, în România, au loc peste 1.000 de accidente rutiere, în care 5 oameni își pierd viața și alte zeci de persoane sunt vătămate. Putem fi numiți „Țara accidentului la minut”. În acest context, asociații importante, reprezentative pentru industria de transport, au decis deja să lupte pentru reducerea frecvenței accidentelor rutiere, implicându-se în proiectul de țară inițiat de UNSAR, intitulat Coaliția pentru Siguranță Rutieră”, a conchis UNSAR.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Marca Volkswagen a livrat 5 milioane de vehicule la nivel mondial în 2023, dintre care 8% electrice

Shane Dowling, ALD Automotive | LeasePlan: ”Piața de leasing operațional este pregătită pentru o creștere semnificativă”

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

RCA
Asigurări

Piața RCA, în scădere cu 11% în trimestrul I din 2024, la 2,15 miliarde de lei

Volumul primelor brute subscrise pe segmentul RCA de societățile autorizate și reglementate...

auto
Asigurări

Piaţa poliţelor auto a crescut, anul trecut, la 13 miliarde de lei

Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurările auto, RCA şi Casco, s-a situat...

tarifele RCA
Asigurări

Tarifele RCA rămân plafonate până la 30 septembrie 2024

Guvernul a decis prelungirea cu trei luni, până la 30 septembrie 2024,...

casco
Asigurări

Aproximativ 2.000 de notificări de daune în baza polițelor CASCO ca urmare a furtunii de săptămâna trecută

Ca urmare a furtunii de săptămâna trecută, companiile de asigurare membre ale...