Advertisement

UNSAR
Home Administrare flote Asigurări UNSAR: Din 100 de lei încasaţi pe RCA, 77,3 lei merg către daune. România – „țara accidentului la minut”

UNSAR: Din 100 de lei încasaţi pe RCA, 77,3 lei merg către daune. România – „țara accidentului la minut”

Principala cheltuială a companiilor de asigurări este plata daunelor, valoarea acestora fiind de aproape 5 milioane euro pe zi calendaristică în 2022, spun reprezentanţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare-Reasigurare din România (UNSAR).

Potrivit acestora, din 100 lei încasați pe RCA, 77,3 lei merg către daune, astfel că rata daunei RCA din România, adică raportul dintre daunele plătite și primele brute subscrise, era printre cele mai mari din Europa în 2022. Restul reprezintă cheltuieli de achiziție și administrare, taxe și contribuții către Fondul de Garantare a Asiguraților, Fondul Național de Protecție și către alte organisme instituționale.

Conform raportului ASF, rata cheltuielilor pentru achiziție și administrare pentru RCA este de 26,97%, în scădere de la 32,59% în semestrul 1 2022 și de la 33,12% în semestrul 1 2021.

UNSAR subliniază că zona de cheltuieli a asigurătorilor mai include:

– Taxe și contribuții plătite către Fondul de Garantare a Asiguraților, Fondul Național de Protecție și către alte organisme instituționale în valoare de 13%. ”O parte din acești bani reprezintă un împrumut pe care asigurătorii îl acordă, conform legislației, pentru ca FGA să poată plăti despăgubirile către păgubiți. Nu se știe când vor fi recuperate sumele împumutate de asigurători către FGA și care va mai fi valoarea lor atunci, având în vedere inflația și pierderea de dobândă”, precizează asigurătorii.

– Comisioane și alte cheltuieli de achiziție. Pe perioada plafonării tarifelor de primă, acestea sunt de maximum 7,4%.

”În concluzie, pentru cheltuielile de administrare ale asigurătorilor, pentru cele cu managementul daunelor, pentru reasigurare și pentru multe alte categorii de cheltuieli rămân circa 6% din primă. Toate celelalte cheltuieli reprezintă rezerve pentru daune – a căror constituire este o cerință legală, pentru că societățile de asigurare să poată să își îndeplinească în orice moment obligațiile”, precizează UNSAR.

Reprezentanții societăților de asigurări mai subliniază că România este pe LOCUL 10 ca mărime a parcului auto în Europa, cu aproximativ 10 milioane de vehicule, însă este pe LOCUL 3 la accidentele produse în afara țării.

”Cum reușesc alte țări având parcuri auto de 2-3 ori mai mari decât ale noastre să nu producă atâtea accidente?. În fiecare zi, în România, au loc peste 1.000 de accidente rutiere, în care 5 oameni își pierd viața și alte zeci de persoane sunt vătămate. Putem fi numiți „Țara accidentului la minut”. În acest context, asociații importante, reprezentative pentru industria de transport, au decis deja să lupte pentru reducerea frecvenței accidentelor rutiere, implicându-se în proiectul de țară inițiat de UNSAR, intitulat Coaliția pentru Siguranță Rutieră”, a conchis UNSAR.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Marca Volkswagen a livrat 5 milioane de vehicule la nivel mondial în 2023, dintre care 8% electrice

Shane Dowling, ALD Automotive | LeasePlan: ”Piața de leasing operațional este pregătită pentru o creștere semnificativă”

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Menţinerea plafonării tarifelor RCA
Asigurări

Boloş: Menţinerea plafonării tarifelor RCA depinde de analiza pe care o face ASF

Menţinerea plafonării tarifelor RCA va fi decisă în baza unei analize pe...

Mașinile electrice
AsigurăriService

Mașinile electrice sunt implicate mai rar în accidente, dar reparația costă mai mult. Studii

Este mai puțin probabil ca mașinile electrice să fie implicate într-o coliziune...

service
AsigurăriService

UNSAR: Aproximativ 79% dintre şoferii păgubiţi ar apela la un service în contract cu asigurătorii

Aproximativ 79% dintre şoferii români păgubiţi ar apela la un service care...

RCA
Asigurări

UNSAR: Cu cât costurile de reparație și închiriere sunt mai exagerate, cu atât crește povara șoferilor plătitori de RCA

Unele service-uri și firme de închirieri de vehicule practică prețuri excesive, astfel...