Cel puţin în Europa de Vest, să conduci o Tesla Model 3 a ajuns că coste mai puţin decât dacă te-ai afla la volanul unui Mercedes C200e sau al unui Mercedes C180d. La fel, utilizarea unui Nissan Leaf de 62 kWh este mai convenabilă decât în cazul unei Toyota Prius ori a unei Skoda Octavia.
Proprietarii de maşini au, în general, o percepţie destul de greşită în ceea ce priveşte nivelul costurilor generate de utilizarea unui autovehicul. Potrivit unei analize realizate de Transport & Environment (T&E), şoferii subestimează costul total al deţinerii unei maşini, în medie, cu 50%. O astfel de concepţie, mai spune organizaţia de mediu, alimentează mitul că maşinile electrice sunt mai scumpe decât cele pe benzină şi diesel. Ca preţ, ele sunt mai scumpe, dar ca utilizare, se pare că nu.
Astfel, T&E îndeamnă managerii de flotă ca, înainte de a lua orice decizie de achiziţie, să analizeze costul total de proprietate al vehiculului (TCO, Total Cost of Ownership), care include nu numai preţul de achiziţie, ci şi costurile de funcţionare, reparaţii, taxe, întreţinere, amortizare şi preţul de revânzare. ”Când se face analiza TCO, maşinile electrice cu baterie (BEV) devin investiţia optimă şi sunt puţine motive legate de costuri pentru ca managerii de flote să nu încurajeze şoferii să aleagă un vehicul electric”, mai arată organizaţia.
Segmentul premium
În ceea ce priveşte maşinile premium, calculele T&E arată că opţiunea integral electrică este cu 9% mai ieftină pe kilometru decât versiunea diesel: 0,37 euro/km faţă de 0,41 euro/km. Aceasta înseamnă că folosirea unei maşini complet electrice în locul uneia diesel ar economisi, în medie, 4.320 euro pe o perioadă de 4 ani. Sigur, maşinile nu au fost utilizate în România, ci în cinci metropole europene, Paris, Berlin, Madrid, Lisabona şi Bruxelles.
Calculele de mai sus au fost realizate comparând costurile generate de Tesla Model 3 (BEV), Mercedes C200 mild hybrid (HEV) şi Mercedes C180 (diesel), pentru un parcurs de 27.000 km pe an, cu o perioadă de deţinere de 4 ani.
Pentru Tesla Model 3 au fost incluse costurile instalării unei staţii de încărcare, pentru evaluarea cheltuielilor cu combustibilul au fost folosite preţurile medii ale energiei electrice şi motorinei din 2019, iar valorile reziduale au fost stabilite la 35% pentru toate vehiculele comparate. Pe de altă parte, cele trei maşini premium a fost utilizate într-un contract de leasing operaţional, cu o rată de finanţare de 8%.
Segmentul de clasă medie
Aceleaşi ipoteze au fost folosite şi pentru compararea utilizării a trei vehicule de clasă medie, Nissan Leaf de 62 kWh (complet electric), Toyota Prius (hibrid) şi Skoda Octavia (diesel). Şi în acest caz, modelul electric a avut cheltuielile cele mai mici pe kilometru. ”Nissan Leaf complet electric este cu 12% mai ieftin decât Skoda Octavia diesel şi cu 3% mai ieftin decât Toyota Prius (HEV)”, precizează T&E, care a arătat că pentru modelul complet electric costul a fost de 0,30 euro/km, pentru cel hibrid, de 0,31 euro/km, iar pentru cel diesel, de 0,34 euro/km.
Ambele calcule ale TCO, atât în cazul segmentului de maşini premium, cât şi în cel al segmentului de clasă medie, au luat în considerare beneficiile fiscale existente pentru autoturismele electrice, ceea ce arată că o parte din avantajul inclus în costul de deţinere al acestora provine din politicile fiscale favorabile vehiculelor prietenoase cu mediu.
(Articol publicat în revista Flote Auto, martie 2022)
CITEȘTE ȘI:
Termen prelungit pentru depunerea ofertelor destinate construcției Autostrăzii Buzău-Focșani
CNAIR așteaptă ofertele pentru Lotul 2 de pe Autostrada Lugoj – Deva până pe 9 iunie
Comentați?